Отборът на Славия стори нужното, за да си гарантира четвъртото място в крайното класиране на А група, а с него и излаз в Лига Европа. В мач от финалния 36-и кръг на А група „белите“ надиграха гостуващия Монтана с 3:1, като попаденията бяха дело на трима от младоците в отбора. Георги Йомов откри резултата, а след него Мартин Станкев вкара за първи път с фланелката на столичани. През втората част Монтана остана с човек по-малко на терена и въпреки това Сергей Георгиев намали, преди Емил Стоев да оформи крайния резултат минути преди края.

По този начин победата над Локомотив Пловдив над Пирин с 2:1 остана без значение, тъй като Славия има предимство в преките мачове, макар и двата тима да завършват с по 49 точки. Затова след края на срещата

Гостите можеха само да благодарят на провидението, че не останаха с 10 души още в 8-ата минута. Тогава защитата пред Христо Иванов сбърка фрапантно и позволи на Балджийски да изскочи от дълбочина и да овладее дълго подаване, което го оставяше сам срещу вратаря. Нападателят не си спря топката достатъчно успешно, което даде време на Георги Пашов да го догони и фаулира. Въпреки че бе последен в отбрана и предотврати сигурна ситуация за гол, бранителят получи само жълт картон от съдията Таско Тасков.

Три минути по-къно домакините отправиха и първия си точен изстрел към вратата. Мартин Станкев центрира добре отдясно, а пред вратарското поле Калоян Кръстев бе оставен да стреля с глава. Той го стори доста слабо и право в ръцете на Христо Иванов.

Единствената чиста ситуация за Монтана дойде в 20-ата минута, когато Петър Атанасов стреля силно от вътрешността на наказателното поле, като също не можа да насочи по-добре топката и Марио Кирев изби лесно.

Буквално в ответната атака Славия първо разтресе напречната греда, а после и откри резултата. Станкев се отчете с още един пробив отдясно и центрира към далечната греда, където Кръстев с глава свали за Сердер Сердеров във враталското поле. На 2 метра пред вратата руснакът свърши по-трудното и нацели гредата, вместо да порази целта.

Секунди по-късно Георги Йомов поправи грешката му след асистенция на Кръстев. Централният нападател проби към аутлинията и сви назад към своя съотборник, който нанесе кинжален шут по диагонала, с който резултатът стана 1:0.

Само мигове по-късно, в 23-ата, Балджийски също удари греда. Звездата на белите през пролетния дял отне топката от Християн Илиев в половината на Монтана и тръгна мощно към вратата. Той подмина и Георги Ангелов, след което от 8-9 метра шутира ниско по диагонала. Иванов плонжира, без да стигне до топката, а за негов късмет то срещна левия стълб и излезе в аут.

В 30-ата минута столичани удвоиха преднината си благодарение прецизното центриране на Балджийски от корнер. Нападателят насочи подаването си към границата на вратарското поле, където Станкев се извиси и вкара дебютния си гол за Славия – 2:0.

Второто полувреме започна с уникален пропуск на „белите“, които все така диктуваха темпото. Георги Йомов проби отдясно и центрира към далечната греда, където Сердер Сердеров опита нещо средно между изстрел и подаване. Кръстев стигна до топката, но се размина в опита да си стреля отблизо, а вече пред самата голлинията същото стори и Балджийски.

Монтана стигна до добра възможност да се върне в мача в 63-ата минута, когато резервата Сергей Георгиев напредна отдясно и центрира за непокрития Иван Коконов. Бившият играч на Берое и Черно море стреля с глава, като първо заби топката в земята. Марио Кирев отвърна подобаващо, като с една ръка изби влитащата под гредата топка.

Гостите имаха дори по-чиста ситуация в 71-ата, когато Сергей Георгиев изведе Атанас Илиев сам срещу Марио Кирев. Вратарят опита да притесни нападателя, като тръгна към него, но Илиев го финтира и после шутира към празната врата. Цветомир Панов обаче не се предаде и дотича навреме, за да се хвърли на шпагат пред самата голлинията и изби в корнер.

Славия получи страхотно предимство в 77-ата минута, когато Георги Пашов бе изгонен за втори жълт картон. Той задържа за фланелката Тодор Буров и съвсем логично Таско Тасков му показа пътя към съблекалните. Само секунди след тази ситуация Балджийски стреля много прецизно от дъгата и за трети път в мача „белите“ нацелиха гредата.

Този пропуск можеше да се окаже решаващ, тъй като две минути по-късно Монтана намали. Цветан Варсанов блесна с идалеан извеждащ пас за Сергей Георгиев, който напредна в наказателното поле и хладнокръвно реализира с изстрел по диагонала – 2:1.

Все пак в края на срещата „белите“ успокоиха феновете си с трето попадение. Балджийски и появилият се на смяна Ивайло Димитров направихха страхотно двойно подаване, след което последният проби в наказателното поле. Той се изтегли вляво и центрира към далечната греда, където Емил Стоев с глава се разписа въпреки опитите на бранителите да изчистят пред голлинията.

Така Славия се възползва от триумфа на ЦСКА в Купата на България и тъй като „армейците“ са наказани да не играят в евротурнирите четвъртият в А група получава това право.