Левски постигна труден успех в най-старото столично дерби срещу Славия. „Сините“ победиха с 1:0 в мача от 17-ия кръг на Първа професионална лига. Единственият гол в срещата падна в 84-ата минута и бе дело на Мехди Бурабия. Това бе и дебютно попадение на полузащитника с екипа на тима от  „Георги Аспарухов“.

Момчетата на Елин Топузаков и Владимир Иванов не предложиха зрелищен сблъсък, като след скучно първо полувреме и вяла игра, през вторите 45 минути се забеляза известно раздвижване. Двата състава създадоха някои интересни ситуации, а гостите останаха и с човек по-малко след червен картон на Сердер Сердеров.

Двата отбора изиграха слабо първо полувреме. „Сините“ и „белите“ не създадоха сериозни опасности пред вратите си, като за статистиката останаха няколко статични положения, както два удара в полза на Славия. Единият от тях бе регистриран в 15-ата минута и бе дело на Николай Димитров. Изстрелът му бе от сериозна дистанция по земя, като не бе много силен. Така стражът на Левски Боян Йоргачевич не бе затруднен и улови. Другият удар дойде в 23-ата минута, но в тази ситуация левскарите се справиха.

В края на първото полувреме домакините опитаха известен натиск, като в 41-ата минута, Мехди Бурабия отне топката около средата на терена и пусна чудесен извеждащ пас към Бабатунде Адениджи. Вратарят на Славия Георги Петков обаче излезе навреме и улови. Малко след това, се създадоха предпоставки за добра атака за „белите“, но Сърджан Лукин се намеси вещо.

В началото на втората част наставникът на Левски Елин Топузаков замени Божидар Краев с Антонио Аниете. Забеляза се известно активизиране в редиците на левскарите след подновяването на играта, като в 49-ата минута бе създадена първата по-сериозна ситуация за домакините. Веско Минев центрира отляво към Бабатунде Адениджи. Нападателят на „сините“ обаче не успя да преодолее Георги Петков и прати топката над вратата. Малко след това Франсис Нар изведе Адениджи отляво. Последва съприкосновение между нигериеца и Петко Христов, а бранителят на тима от Овча Купел загуби равновесие и падайки изкара топката в корнер. В 55-ата минута играчите на тима от Герена получиха право да изпълнят фаул отдясно по атаката си. Мехди Бурабия центрира, а Сърджан Лукин се размина с топката. Тя попадна в Антонио Аниете, който комбинира с Веско Минев. Капитанът на Левски центрира, но обраната на гостите се справи.

Мехди Бурабя отправи страхотен шут в 64-ата минута от дистанция, но Георги Петков отрази.

4 минути по-късно Славия остана с човек по-малко. Малко след като се бе появил в игра на мястото на Николай Димитров-Хичо, Сердер Сердеров репликира рефера Николай Йорданов, който му вдигна жълт картон. След това руснакът замахна с ръка към съдията, който бръкна отново в джобчето си и показа червен картон за тази проява на футболиста.

В 71-ата минута Емил Мартинов стреля коварно от дистанция. Топката бе насочена от долния ляв ъгъл, но Боян Йоргачевич успя да улови.

Две минути след това се получи страхотно разбъркване в наказателното поле на Славия. Веско Минев проби отляво, Антонио Аниете остана да лежи на терена след едно единоборство. Топката попадна в Бабатунде Адениджи, но той не можа да нанесе удар. В крайна сметка това стори Мехду Бурабия, но Петков отрази.

Левски стигна до така търсения гол в 84-ата минута. Бабатунде Адениджи овладя и пусна към Илиан Мицански. Нападателят успя да намери Хеан Деса през трима бранители, а перуанецът се отчете с чудесно центриране отляво. Топката попадна в Мехди Бурабия, който засече за 1:0 и реализира дебютно попадение с екипа на „сините“ .

В класирането Левски е втори с 37 точки, а Славия е 11-и със 17. В следващия кръг тимът на Елин Топузаков гостува на Верея, а възпитаниците на Владимир Иванов посрещат Монтана.


Развитието на срещата минута по минута може да следите ТУК!


Стартови съставите:

Левски: Боян Йоргачевич, Веселин Минев, Александър Драгомиров Александров, Сърджан Лукин, Александър Емилов Александров, Мехду Бурабия, Джереми де Ноойер, Франсис Нар, Божидар Краев, Роман Прохазка, Бабатунде Адениджи

Славия: Георги Петков, Емил Мартинов, Петко Христов, Стефан Велков, Абуд Омар, Янис Карабельов, Владимир Семерджиев, Борислав Балджийски, Божидар Васев, Калоян Кръстев, Николай Димитров-Хичо