Европейският шампион Франция взе първия си медал от Световно първенство по баскетбол, след като се наложи във фантастичен мач над Литва, с 95:93.

Двубоят за третото място се игра по-малко от 20 часа след полуфинала на французите срещу Сърбия, но въпреки това Борис Диау и компания се бориха невероятно до края, и след невероятно равностойни 40 минути, триумфира в края.

Франция имаше дотук медали от Олимпийски игри и Европейско първенство, но за първи път е с отличие и от Световно.

Без суперзвездата си Тони Паркър, и още ключови играчи, никой не слагаше сериозно французите в сметките за Топ 4, но водени от уникалния Диау, те напълно заслужиха третото място.

Литва също бе като изненада до полуфиналите, в отсъствието на титулярния си плеймейкър и най-добър играч Мантас Калниетис, но не успя да повтори медалите от 2010-та, когато взе малкия финал, на шампионата в Турция.

Най-голямата разлика в мача бе 6-8 точки, и в него имаше осем равенства и осем промени на водачеството, а двата тима си поделиха почти поравно лидерската позиция.

В последните десет минути от срещата Литва влезе с шест точки преднина, но французите успяха да изравнят до 75:75 преди финалните пет минути.

Резултатът бе равен и при 77:77, и при 80:80.

След като Литва направи първо 80:77, Франция отговори със серия от 9-0, и остави без кош съперника близо три минути. Фатални три минути, в които литовците загубиха не само аванса си, но и като че ли вярата си, че ще стигнат до медалите.

Вдъхновени от лидера си Борис Диау, и героят Тома Юртел, 21 секунди преди края Франция водеше с пет точки.

Тези 21 секунди преминаха в изпълнение на наказателни удари, а именно Юртел този път вместо герой, бе на път да се превърне в грешник, пропускайки два шута. Адас Юскевичус вкара кош и фаул, и скъси дистанцията само до точка.

Юртел се реваншира, като реализира следващите си два фаула, но Сейбутис наниза нови два от другата страна. Изпълненията продължиха още и още, а разликата си оставаше точка.

Секундите обаче течаха, и когато Симас Ясайтис първи направи грешка от наказателната линия, шест секунди преди края, всичко изглеждаше решено.

След още няколко наказателни удара, времето свърши, Франция вече водеше с две точки, и опитът на Йонас Мачиулис да пропусне втория наказателен удар, за добавка, не успя, за да прозвучи сирената, при 95:93 в полза на Франция.

Освен професорските изпълнения на Диау, и неговите 15 точки, голямото оръжие на Франция бе Никола Батум, приключил с 27 точки.
Юртел и Джофри Льоверн добавиха по 13.

За Литва, Йонас Валанчунас отбеляза 25 точки, а още петима играчи записаха двуфицрен актив.

Двата отбора си изпълниха невероятните 61 наказателни удара, имаха добър процент на стрелба, и малко грешки - всички предпоставки, да направят и един от най-красивите и осповани мачове на Световното първенство.

То завършва в неделя, с големия финал между Сърбия и САЩ, от 22 часа.

Гледайте го на живо - в Gong.bg и Диема.