Отборът на Канада надви Сащ в малкия финал за бронзовите медали на Световното първенство по баскетбол. Двубоят в „Mall Of Asia Arena” в Манила бе изключително драматичен, като се реши с продължение.

Селекцията на Жорди Фернандес надви американския състав с 127:118 (34:25, 24:31, 33:26, 20:29, 16:7). По този начин канадците регистрираха ново върхово класиране в историята си на световни първенства. Щатите пък остават без медали на втори пореден шампионат.

бта
68 снимки

В първата четвърт канадците бяха по-ефективни и спечелиха с 34:25. След това обаче „янките“ се върнаха в мача и при сирената за край на първото полувреме разликата в точките бе само 2 точки в полза на Канада (58:56). В третата четвърт отново Канада бе по-активен и разликата набъбна до 9 точки, които обаче бяха заличени в последната част и така редовното време на мача завърши при резултат 114:114.

Големите герои за историческия триумф на канадците се казват Дилън Брукс и Шей Гилджъс-Алекзандър. Ако от втория се очакваше отново да достигне 30-точковата граница, то никой не очакваше Брукс да запише рекорд по отбелязани точки в един мач изобщо в своята професионална кариера. Новото попълнение на Хюстън Рокетс постигна цели 39 точки, като при стрелбата си от тройката бе 7/8. И двамата завършиха двубоя с коефициент от поне 40, като Гилджъс-Алекзандър оформи и дабъл-дабъл с 12 асистенции на сметката си.