Националният отбор на САЩ се класира за полуфиналите на световното първенство по баскетбол за мъже в Япония, Индонезия и Филипините.

В Манила във втория четвъртфинал от програмата американците се наложиха със 100:63 (24:14, 22:10, 37:20, 17:19) над Италия. По този начин селекцията на старши треньора Стийв Кър се добра до най-добрите четири за пръв път от 2014 година, когато спечели титлата.

БГНЕС
32 снимки

В хода на целия двубой американците нямаха никакви затруднения и колебанията, които показаха във втората групова фаза в двубоите с Черна гора и Литва напълно отсъстваха. Още след първите десет минути игра американският тим поведе с десет точки при 24:14, а до почивката авансът им достигна 22 точки при 46:24.

Пълната със звезди от НБА селекция на САЩ не намали по никакъв начин оборотите и в третата четвърт, в която вкара още 37 точки срещу само 20 за италианците. В заключителните 10 минути мачът просто се доиграваше и Италия успя да свали две точки от изоставането си, за да загуби с 37.

Най-резултатен за победителите бе Микал Бриджес с 24 точки, но най-силно представяне направи плеймейкърът Тайрийс Халибъртън, който вкара 18 точки, взе 4 борби, направи 5 асистенции и отне 3 топчки. Остин Рийвс вкара още 12 точки за САЩ, а от всички 12 човека, които се появиха в игра, единствено Камерън Джонсън не успя да отбележи.

За Италия Симоне Фонтекио реализира 18 точки, а Стефано Тонут завърши с 11.

В полуфиналите американците ще играят с победителя от двойката между Германия и Латвия.