Националният отбор на Словения зае седмото място на световното първенство по баскетбол в Япония, Индонезия и Филипините, което завършва в неделя.

В Манила словенците победиха Италия с 89:85 (15:18, 27:23, 28:19, 19:25) в спора за местата седмо и осмо.

До полувремето размяната във водачеството в резултата бе често срещана, но в третата четвърт балканският представител отвори преднина от 15 точки. Въпреки това Италия успя да изравни при 76:76 и да поведе при 85:83 след кош на Джампаоло Ричи 1:04 минути преди края.

Заключителните 60 секунди на срещата обаче бяха за тима на Словения. Първо Якоб Чебашек вкара тройка, за да върне преднината на тима си, а след това Грегор Хорват успя да изпроси фаул в атака на Симоне Фонтекио. 

Седем секунди преди края Италия имаше една последна възможност да изравни, но Марко Спису допусна грешка, която сложи край на спора.

За победителите най-полезен бе Лука Дончич с 29 точки, 10 борби и 8 асистенции. Още 12 точки вкара Майк Тоби, а Зоран Драгич завърши с 10 точки. 

В тима на Италия Спису се отличи с 22 точки, Фонтекио вкара 16, а Ахиле Полонара завърши с 13. Двубоят бе последен в кариерата на крилото Джиджи Датоме, който за 10 минути на паркета вкара една точка.

По-късно днес е мачът за петото място между Литва и Латвия. В неделя предстоят двубоят за бронзовия медал между САЩ и Канада, както и мачът за титлата между Сърбия и Германия. /БТА