7 кръга, 12 точки, едва 2 допуснати гола и място сред първите три тима в класирането. Такива са цифрите за Славия от началото на сезона и напълно заслужено те определят отбора като изненадата на сезона дотук. Какво обаче се крие зад тях?

Малцина са били тези, които са очаквали толкова силно представяне на „белите“ в първенството. И трябва да призная, че не бях сред тях. Причините бяха достатъчно и вече са добре известни – тимът бе напуснат от няколко основни играчи, голмайсторът от изминалия шампионат Радослав Василев получи тежка контузия, бе направена селекция в движение със сведени до минимум финансови средства, а бюджетът на клуба бе силно ограничен.

Всичко това обаче остава на заден план към днешна дата и бе изместено от колективът. Именно той е в основата на впечатляващото представяне на Славия, а безспорната заслуга да бъде изграден, има Иван Колев. Старши треньорът на тима направи немислимото и след години на „бяла“ летаргия, превърна отбора във фактор в „А“ група. По-важното – създаде манталитет на победители, а това донесе самочувствие и вяра, че всичко е възможно. А то наистина е. Особено след като си извоювал точка като гост на Лудогорец /отново/, не си позволил на Литекс и Берое да те победят /макар и да си имал късмет/, а още през миналия сезон си спечелил три пъти поред срещу Левски.

Най-забележителен е начинът, по който се постигат тези резултати. Отличната физическа подготовка дава възможност на играчите да осъществяват преса и да бъдат свежи през всички 90 минути, тимът е отлично организиран, стои компактно на терена, футболистите играят без страх и демонстрират чудесна тактическа грамотност. Това, което най-вече липсва, е завършващото подаване и фантазията в атака, но ако Славия продължи развитието си в тази посока, изглежда много вероятно да виждаме и все повече попадения в противниковите врати.

А най-хубаво за българския футбол е, ако те бъдат донесени от юношите на тима, които продължават уверено да пробиват в първия състав. Водеща роля в него вече имат Янис Карабельов и Владимир Семерджиев, а Емил Стоев и Стефан Велков допълват карето от талантливи млади играчи, придаващи автентичен облик на Славия.

Феновете на отбора дълго време чакаха своята „бяла“ приказка. Началото й вече е факт. Сега остава и те дадат своя принос, да загърбят безразличието и да покажат своята подкрепа. Този отбор я заслужава.