Подновяването на шампионата в „А“ група доказа нагледно нещо, с което винаги сме били наясно, но рядко сме имали възможност да видим. Футболът ни е натоварен със смисъл и перспектива, само ако в него присъстват млади и талантливи български състезатели.

Осем! Толкова бе броят на юношите на Славия, които бяха замесени в мача с Черно море. Половината от тях /Стефан Велков, Янис Карабельов, Емил Мартинов, Калоян Кръстев/ взеха участие в срещата, а останалите бяха на резервната скамейка /Марио Кирев, Петко Христов, Емил Стоев, Китан Василев/. Нито един друг тим от елита не използва толкова много футболисти от школата си в изминалия кръг от „А“ група, а Белите бяха отборът с най-ниска средна възраст - 24,6 г.

Ако сте гледали двубоя, може и да сте леко шокирани от качеството на игра. Няма какво да се лъжем – срещата беше откровено посредствена. Но не това бе най-важното. Когато на терена има толкова юноши, това е събитие. Далеч по-интересното обаче е, че те вървят в правилната посока и прогресът им е не само очевиден, но и неизбежен. Просто защото получават шанс за изява, а както добре знаем, количествените натрупвания водят до качествени изменения. Рано или късно тези играчи ще се превърнат в здрава и стабилна основа. Първо на Славия, а след това и на националния отбор.

А като стана въпрос за него, ще видим още един любопитен факт. В тимовете на България до 17, 19 и 21 години вече има общо десетима футболисти от школата на Славия. И това разбира се, не е случайно. В края на 2015-а година, клубът доказа, че върви с решителни крачки в правилната посока - отборите на Славия завършиха полусезона в Елитните юношески групи до 17 и 19 години като №1. А много скоро се очаква, Стефан Велков и Янис Карабельов да получат повиквателна от Ивайло Петев за контролите с Португалия и Македония през март.

Ясно е, че всички тези млади играчи имат да извървят дълъг и труден път. Ясно е също така, че повечето от тях все още са далече от необходимото ниво, за да играят във водещи европейски първенства. Но всички знаци сочат само към едно – бъдещето на българския футбол ще бъде светло, ако в клубовете наистина осъзнаят, че е жизненоважно да изграждат свои състезатели. Това ще даде идентичност на отборите и ще накара отново феновете да ги припознаят, завръщайки се по стадионите. А след време, инвестицията в юношите ще донесе и нужните пари от тяхната продажба в чужбина. Повярвайте в младите български играчи. Те го заслужават!