Този уикенд след дълга подготовка и отлагане най-сетне ще започне пролетният дял от първенството. Кой за какво ще се бори в шампионата, е ясно, между другото, още от есента.

Отборите са подредени така в класирането, че радетелите за малка на брой „А“ група трябва да изглеждат доволни. Съществуват две ясно обособени осмици, между които съществува цяла пропаст. От осмия в таблицата Черно море до деветия Миньор има цели 10 точки разлика.

По тази, а и не само по тази причина, чисто спортно-технически, или дори финансово, се подразбира, че тимовете от 9-о до 16-о място в подреждането ще се борят, за да избегнат фаталните три последни места, които тази година изпращат директно в „Б“ група, без бараж за 14-ия. От Миньор надолу през Монтана, Ботев Враца, Локо Сф, Берое, Видима-Раковски, Калиакра и Светкавица всички ще имат една мисъл в главата – да се спасят. За Калиакра и особено за Светкавица тази задача изглежда много тежка, почти невъзможна за хората на Петко Матеев. Всички останали могат да се считат за замесени, поне до допълнително изясняване.

Разбира се, доста по-интересно е на върха. Лудогорец очевидно ще продължи да бъде една от водещите величини, но за разградчани ще бъде далеч по-трудно от есента. Към Левски ще има големи очаквания, най-вече заради новия солиден спонсор. ЦСКА засега е енигма. Литекс вероятно ще допълни челното каре. Черноморец изглежда най-големият смутител на фаворитите, но там попътният вятър от класната работа на треньора Димитър Димитров-Херо се лимитира от насрещното течение на финансовите проблеми.

Останалите – Локо Пд, Славия, Черно море, също демонстрират европретенции, но ще им бъде безкрайно трудно да се справят с конкуренцията. Някои от тях, като пловдивчани, могат да пробват да спечелят евровиза и през купата, но и тази задача е трудно изпълнима.

Така че отборите стартират до дни от ясни позиции и с ясни цели. А битката, особено за титлата, се очертава ожесточена.