Изиграха се срещите от първия пролетен кръг на А група и определено стана още по-интересно. Особено при изпадащите отбори, където тази година ще са четири.

В класирането след 16 кръг се откроява възможността 9 отбора да са евентуалните изпадащи. Осмият Пирин Гоце Делчев е на 3 точки от Берое, който е на 13 място и е в зоната на изпадащите.

В челото на класирането Лудогорец и Левски запазиха разликата помежду им от 1 точка и продължават борбата за титлата. ЦСКА загуби лесно от Литекс и се отдалечи от Левски, който следваше в класирането, след края на есенния дял от първенството.

Кръгът започна с изненадващо емоционален мач, в който Славия и Ботев Пд не се победиха. Изненадващо, с оглед на оплакванията на Вили Вуцов, че няма нападатели, „белите” вкараха два гола и пропуснаха още толкова. „Канарчетата” пък изненадаха със слаба защита. Този път Станимир Стоилов може да е и прав, че му попречи лошият терен, но самият той едва ли е останал доволен от дебюта си начело на пловдивския тим. Неочаквани контузии също попречиха на Ботев да покаже истинския потенциал. Сега феновете очакват различен Ботев срещу Левски в Пловдив. Мач, който е важен и за двата отбора. Вили Вуцов също може да се жалва от слаба защита, но явно Славия ще гледа по-сериозно на турнира за Купата на България.

Трябва да отбележим, че преди този мач „белите” отделиха много сили, за да си „го мерят” с Лудогорец в казуса „Миро Антонов”. Феновете на Славия искат от любимците им точно мачове като този срещу Ботев, в който раздаването е напълно.

ЦСКА трябваше да тръгне в мача срещу Литекс в поход към титлата, както ни убеждаваха някои „червени” разбирачи, но май тръгна срещу себе си, или поне срещу старши треньора си Миодраг Йешич. Прекалено лесно Христо Стоичков и Литекс си взеха трите точки, а „червените” фенове недоумяваха какво са се готвили техните любимци и какви ги върши Миодраг Йешич по време на мача. Особено при някои от смените , които той предприе. Сега щяло да има кардинални промени. Та нали смяната на Стойчо Младенов с Йешич бе кардиналната промяна. И по думите на Венци Живков ЦСКА не е водил такава подготовка като през тази зима. „Червените” чакат мача с Черноморец за да се разбере накъде ще се запътят. Всичко различно от победа означава негативни емоции в този клуб. Изненадващо Стойчо Младенов не се сдържа и се обади на втория ден от загубата на ЦСКА.

Христо Стоичков едва ли е очаквал да му е толкова лесно на „Армията”, но за Литекс предстоят още много важни мачове. Както и тези срещу Левски за Купата на България, първият от които е на 13 март в София. Литекс показа приятно лице на отбор, в който има малко чужденци и много млади български надежди.

Шокираща се оказа победата на Миньор над Пирин ГД. Шокираща с оглед на това, че ден преди мача не се знае ще има ли Перник отбор в А група, а не с оглед на показаното на терена. Шокиращо и на фона на подготовката на двата отбора през зимната пауза. Миньор почти не проведе подготовка, докато Пирин бе на дълъг лагер в Турция. Николай Тодоров и футболистите му най-добре си знаят какво им е било през тези месеци преди мача. За тима от Гоце Делчев, който натрупа точки през есента, няма да е спокойно през пролетта. Борбата за оцеляване ще е голяма.

Локо Пд продължи победната си серия с 2:0 срещу Локо Сф. Стефан Генов работи и това личи в точковия актив на тима. Само на две точки зад Ботев Пд, което е много по-различно от очакванията на някои капацитети преди старта на първенството. И на този мач имаше словесни престрелки и те дойдоха от боса на пловдивския тим. Веселин Марешки явно се опитва да избие политическата си енергия и отново нападна Емил Велев. Едва ли е най-удачното да пожелаеш на който и да е противник да изпадне и ти да се опиташ да му помогнеш. Какво ли да каже Велев за случилото се с Марешки във Варна, ден след мача в събота. Трудните мачове на Локо Пд тепърва предстоят и те започват с мача в Ловеч срещу Литекс. За Локо Сф борбата за спасение продължава и ще е до края на първенството.

Ботев Вр и Берое изиграха мач за своето оцеляване. Не се победиха, но по-недоволни останаха гостите от Берое, които можеха да ударят пряк конкурент и то на неговия стадион. За Берое предстои домакинство срещу шампиона Лудогорец и много грижи за Петър Хубчев. Тони Здравков е реалист и той си знае какво му предстои. Много борба за оставането на Ботев Вр в А група. Още следващия кръг предстои гостуване на Пирин ГД, където и двата отбора ще търсят трите точки, защото хикса не е решение.

Етър победи Монтана и се включи в борбата за евентуалното спасяване. За Етър най-трудно се пише. Там играчите са най- малко познати на футболната общественост, е поне по-голямата част от тях. Домакинстването в Сливен може и да е полезно с оглед на проблемите на ръководството с привържениците. Етър гостува на Черно море и ще е много трудно, да не кажа невъзможно. Монтана с Атанас Джамбазки начело също е в кюпа на изпадащите и там единствената мисъл ще е как да оцелее тима. Още мача със Славия ще покаже дали ще има надежда за спасяване.

В неделя Левски гостува в Бургас и победи Черноморец на Димитър Димитров. Привържениците подкрепиха своите любимци на връх националния празник на България. Левски игра добре първите 45 минути и в рамките на тях си спечели мача. „Сините” фенове останаха озадачени от отпадането от групата за мача на трима от новите. След почивката Левски просто заложи на сигурността и на мисълта за гостуването на Ботев в Пловдив в събота. Левски има тепърва още тежки мачове, в които няма право да губи точки, с оглед на целта пред отбора.

Черноморец в момента е най-вече Димитър Димитров. Херо ми се видя толкова отчаян, колкото не бе при оповестяването на неговата коварна болест. Той просто е искрен, когато каза след мача ,че трудното предстои. Черноморец има точков актив, който му гарантира спокойствие в А група, но нищо друго. След загубата от Левски предстои гостуване на ЦСКА. Както винаги добра организация за мача в Бургас от страна на домакините.

Лудогорец победи Черно море на връх сто годишнината на варненци. Шампионите запазиха първата си позиция и едва ли имат намерение да я отстъпят. В Лудогорец се опитват да забравят лошите резултати от подготвителния период и ще го направят само с победи в първенството. Това, че Георги Йорданов не е отсъдил или отсъдил някое конкретно положение, едва ли ще притесни ръководството на тима от Разград. Предстои гостуване в Стара Загора, където Берое ще се бори за оцеляването си и да помогне на Илиян Илиев.

Кръгът бе интересен. Ако така продължат мачовете ще е интересно и занапред. Чакаме 17 кръг, за да разберем накъде ще продължи първенството, което може и да не е с кой знае качество, но определено е интересно. Че ще е интересно в края на седмицата, показва и програмата за следващия кръг: Ботев Пд – Левски, Черно море – Етър, Монтана – Славия, Литекс – Локомотив Пд, Локомотив Сф - Миньор, Пирин ГД – Ботев Вр, ЦСКА – Черноморец и Берое – Лудогорец. Чакаме интересното…