Последният кръг от есенния дял на шампионата ни предлага две столични дербита. В събота на стадион „Славия“ „белите“ ще се опитат да бъдат черна котка за амбициозния Левски. Велислав Вуцов очевидно напомпа отбора си със самочувствие преди най-старото дерби на София и разведри обстановката в своя тим.

През годините мачовете между столичните клубове винаги са били запазена територия за Левски. София много сезони е била „Синя зона“ на футболния терен. „Сините“ доста пъти са печелили забравения, но и смпатичен приз „Столичен първенец“.

Последните месеци са малко по-различни. Тимът на Илиан Илиев направи нелеп хикс срещу Локомотив София и загуби безславно Вечното дерби. Ето защо в Левски е добре да покажат, че са повече столичани именно срещу Славия на Велислав Вуцов. Така или иначе няма да имат друга възможност през първия дяла на шампионата.

Теренът, надъханият противник и студеното време са само нюанси към този мач. На Левски му е нужно вдъхновение и характер в тази обстановка. Това на практика е последният важен мач за играчите от стадион „Георги Аспарухов“ преди коледните празници. Среща, която трябва да се вземе, ако на „Герена“ искат да чакат спокойно следващата част от кампанията. На лидера Лудогорец му предстои елементарен мач в Разград, така че Левски не бива да бърка. Съвсем друг въпрос е, че Славия със сигурност е на друго мнение.

Двубоят в събота се явява повече от стратегически за намеренията на Левски относно титлата в А група.

Интересно е дали „сините“ ще успеят да поддържат набраната скорост от последните им две срещи. Етър и Черно море, както вече отбелязахме, в този момент не са мерило, напротив.

Повечето футболисти не обичат да играят в калта и студа. Особено такива, които са стигнали до някои от водещите ни клубове. Те предпочитат хубави терени, но климатът в България е такъв, а и стадионът в Овча Купел стана жертва на това, че ЦСКА и Локомотив София нямат лицензирани съоръжения. Утре ще е кално, мокро и студено, а на такива игрища обикновено печелят мъжкарите. За да станеш шампион със сигурност са ти необходими доста такива в съблекалнята. Момчета с характер, които искат и могат да печелят дербитата без значение дали се играят в студ или жега... Иначе е ясно, че Левски ще е гост, но само що се отнася до качеството на тревата, по трибуните това няма как да се усети.