Новият треньор на Славия 61-годишният руснак Александър Тарханов даде интервю за популярния руски сайт www.championat.com, където разказва за новото си предизвикателство в столицата на България, както и какво очаква от него.

Тарханов е идвал много пъти в нашата страна, а и със Славия има сериозно познанство. С Динамо често е бил на лагери в епохата на социализма, където опциите са били Сочи или нашата страна.

"Хубава страна, доброжелателни хора. Ние сме славяни и това ни прави близки по манталитет. Отдавна се познавам с президента на Славия и с агент, който работи с клуба. Мене вече ме каниха в България, но тогава имах задължения в Русия и нямаше как да тръгна. През 2011-а година в Самара ни гостуваше Славия - и първия отбор, и детската формация. Така че имаме отношения не за първа година.“

"Неотдавна отново заговорихме да подновим сътрудничеството. Обсъдихме някои принципни моменти и си казах: защо пък не!? В момента даже гледам мача на Славия с Берое и знаете ли, интересен футбол показва отборът- скоростен, атакуващ. На мене такъв ми е по дума. За да взема решение, ми трябваше един ден. Аз съм такъв- бързо взимам решения. Имам усещането, че ще ми дадат да работя. Дори Анчелоти в книгата си пише, че това е един много важен аспект- отношенията на президента и треньора“, коментира Тарханов.

Попитан дали поема Славия на сляпо, без да е гледал нито един мач на живо, треньорът казва, че е имал примерна представа за отбора, а също така е наясно, че академията на белия клуб е най-добрата в страната.

"Гледах и набор 2000 - всичките са добре обучени момчета. Редовно идват специалисти от Германия и Австрия, които работат и с децата, и с треньорите. За мене това е много близка тема.“

Сега предстои пауза, като Тарханов реално ще поеме работата от Нова година.

В България като цяло е по-топло, но няма как да се играе зимата футбол. Да, няма, няма сняг и изведнъж пада. До 10-и януари отборът е в почивка, на 11-и започваме. Имам 40 дни да настроя играта на отбора както искам. Но с риск да се повторя, и така има достатъчно добри футболисти в Славия.“

Той обаче отказва да коментира общо нивото на българското първенство и как би се сравнило с отборите от средата на Руската Висша лига. Според него, в срещата на Славия и Берое времето летяло бързо.

"Значи играта не е лоша, достатъчно скоростна. В българския футбол има своя специфика- в защита не се стои. Атакуват и едните, и другите. Вижда се футболът, а това е идеално за мене. И в Академията на Славия учат децата на нападателен футбол.“

Кушев: Тарханов налага млади играчи

Тарханов реално ще бъде четвъртият специалист от бившия СССР, който ще работи у нас след Олег Базилевич в Славия през 80-те години, както и миналите през Левски Вячеслав Грозни и Владимир Федотов. И тримата са оставили добри впечатления у нас, така че и новият наставник на белите се надява да продължи тази традиция.

Мартин Кушев и Владимир Иванов-Фугата ще бъдат асистенти на треньора, като на тях той възлага големи надежди за по-бързата му адаптация.

"Славия не е била шампион от почти 20 години, но за цели в момента е рано да говоря. Искам първо да се запозная с отбора. Имам доста видео, ще гледам мачовете през отпуската до 11-и януари“, добавя Тарханов.

Легендата на ЦСКА (Москва) смята, че може да вземе няколко млади и талантливи руски играчи, които да помогнат на Славия. Такива като Слава Подберьозкин, който никой не слагал в сметките за сериозния футбол, но вече е водеща фигура в Урал./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS