Президентът на Славия Венцислав Стефанов направи доста емоционален коментар за проблемите в българския футбол след поражението на „белите“ с 1:2 в контролната среща срещу седмия в Полша Заглебие Любин. Стефанов говори на дълго в типичния си стил за изгонването на Литекс от А група, за ситуацията, в която се намира българският футбол сега, за това загубил ли е Левски от случилото и дали е спечелил Славия, както и за идеята за създаване на Висша лига.

„Казах и преди, че за нас е по-важно с игра да стигнем до челните места, защото сега според мен несправедливо се получиха нещата. Литекс не трябваше да отпадне по този начин“, започна Стефанов.

Стефанов доволен от работата на Тарханов

„Защо БФС спря апелацията на Левски?! Защото я спря и на Литекс. Само на Левски ли да пуска апелация? Спряна бе и на двата отбора, защото първо Борислав Михайлов не допусна да гласува Изпълкомът дали да остане Литекс или не. Взе ли са решение. Има юристи, които казват как трябва да се случат нещата. И явно трябва да е така. Аз знам, че ви боли. Колко точки отнеха на Левски. Седем. Ами то как стана така, като Литекс водеше с 1:0, как така се смятат тези точки. Слушайте, Гриша Ганчев нито ми е симпатичен, нито защитавам лицето Гриша Ганчев. Ако вие мислите за спорта и футбола, като спортни журналисти и ми кажете, 23-24 национални състезатели сега да няма къде да се състезават, само и само сега да се угоди на някого и да се изгони Литекс“, добави членът на Изпълкома към Българскяи футболен съюз.

„От Чукурово сигурно идва натискът. За левскарите не искам да отговарям. Четете правилника, както дяволът евангелието. Интересите на Левски да бъдат защитени и никой друг. Аз пак питам какво ще стане с тези момчета, които играят а националните гарнитури? Без значение кой носи вината. Аз питам какво ще стане с тях. Интересува ли ви вас? Сто процента можеше да се направи компромис. Не мога да ви кажа защо не се направи. Моето мнение бе Литекс да остане и съм го заявил директно, право в очите на Борислав Михайлов“.

„Не е гласувано. Сметнали са, че не трябва да се гласува“, добави Стефанов и продължи: „За мен е грешка. Аз пак питам, какво ще стане с тези момчета и не чувам отговор. Аз питам вас. Ще играят за Купата на Черешево. Как ще играят за Купата, като те нямат отбор като изваден от групата. За тиквени медали ще играят“.

„Моето предложение от тук насетне е, че трябва много тежки санкции, отнемане на точки, тежка финансова санкция, за да няма такива явления. Когато аз за сефте бях президент, един друг президент си извади отбора. Помните. За Левски като извади отбора нямаше такива санкции“, каза още Стефанов, а на реплика, че тогава наредбата е била друга, босът каза: „Славия може да загуби 10 мача, но важното е да бие Левски. Футболният съюз е написал много наредби. А от Левски специално не са спазвали нито една наредба“.

„Аз смятам, че този път не се погледна за доброто на футбола. Това решение не е в интерес на българския футбол“.

„Не мога да кажа дали е имало натиск. Не съм присъствал там. Това решение не е в интерес на футбола“.

„ЦСКА, Локомотив София, включая и Левски, който имаше 5-6 милиона задължения. Обаче в един момент тръгна да погасява задълженията си. 22 години, ние всичките в Славия си плащаме данъците като поп, в един момент имахме 21 000, за които бяхме закъснели и веднага излязоха господата от Левски: „И Славия има задължения“. Ама къде са 20 хиляди, къде са няколко милиона“.

Запитан защо в тази ситуация Изпълкомът не е бил принципен, Стефанов обясни: „Изпълкомът не е финансова институция. Левскарите имат лоби. Какво са загубили от Левски с изгонването на Литекс. С 9 души Литекс водеше с 1:0. Аз не искам Славия да печели така“, добави емоционално и развълнувано Стефанов.

„Ситуацията е патова. Явно няма да играе Литекс. Нека хората, които са взели това решение, да им тежи на съвестта“.

Дали би напуснал Изпълкома в знак на протест, Стефанов отсече: „Аз да не съм Стойчо Стоилов да вадя отбора и да напускам самоволно“.

„Борислав Михайлов явно не е обмислил това, което говори. Ще изгоним Литекс, ЦСКА и Локомотив София са извън елита и сега ще направим Висша лига. За каква Висша лига ми говори?! Все съм чувал налудничави мнения, ама толкова налудничави... Нямаме лига. Имаме 8-9 отбора. Това да не е Англия. На кой да си кажа мнението? Че Борислав Михайлов да не ме е питал. Ето сега казвам пред вас. Трябва чавка да ти е изпила мозъка, за да говориш за Висша лига в България“, завърши президентът на тима от „Овча Купел“.

Забележка: Някои нецензурни реплики са спестени в описа на текста. Цялото интервю без редакторска намеса може да чуете в прикачения звуков файл


Валентин Грънчаров, специален пратеник на Дарик радио в Турция


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS