Докато страстите и емоциите покрай Мондиал 2018 тепърва ще стават още по-горещи, футболният сезон у нас вече чука на вратата. Днес от 20,30 часа на стадион „Трейс Арена” в Стара Загора шампионът Лудогорец и носителя на Купата на България Славия ще влязат в спор за Суперкупата на страната.

Проследете срещата за Суперкупата минута по минута в Gong.bg! Гледайте мача на живо чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2, онлайн на PLAY DIEMA XTRA и на честотите на Дарик радио!

Шокиращо или не, но въпреки своята 105-годишна история „белите” определено са в ролята на аутсайдер в тази битка, най-малкото заради факта, че за първи път ще играят в подобен род сблъсък. Двубоят за Суперкупата може да се счита за новост, тъй като редовно започва да се провежда от 2004-а година насам. Изобщо първият подобен дуел се провежда през далечната вече 1989 година, когато шампионът и носител на Купата за сезон 1988/1989 ЦСКА побеждава Черноморец Бургас с 1:0. Следва пауза от десетилетие и половина, в която такава среща не фигурира в календара на родния футбол.

Като се има предвид, че допреди миналия сезон Славия за последно е печелил трофей през 1996-а (последната шампионска титла – б.р.), отсъствието на столичани в мачовете за Суперкупата изглежда повече от логично. В същото време за Лудогорец това е бъде 6-о участие в хода на хегемонията му (през 2016-а нямаше такъв дуел заради изхвърлянето на ЦСКА от професионалния футбол – б.р.), а успеваемостта на разградчани си остава ниска за техните стандарти. Те спечелиха само два пъти – през 2012-а и 2014-а, като бяха от губещата страна в последните си два мача (0:1 от Черно море през 2015-а и 5:6 след дузпи срещу Ботев Пловдив през миналата година). Ако не друго, то поне днес „орлите” ще се изравнят по брой участия в мачове за Суперкупата с досегашния лидер по този показател – Литекс.

В Стара Загора реално ще видим и официалния дебют на Пауло Аутуори като наставник на Лудогорец. Така ще станем свидетели и на първия в историята дуел между чуждестранни специалисти в мач за Суперкупата на България. Сръбският треньор на Славия Златомир Загорчич – който има български паспорт и двубои за националния ни тим – за първи път в своята кариера ще участва в подобен род двубой. Въпреки това той и момчетата му ще опитат да продължат тенденцията в последно време: 3 от последните 4 финала бяха спечелени от носителите на Купата.

Колкото до стартовите състави, очаква се Лудогорец да започне само с един българин в редиците си – капитана Светослав Дяков. Така контрастът между съперниците ще бъде доста ярък, тъй като „белите” ще бъдат  или без чужденец, или само с един. Всичко зависи от това на кого Загорчич ще повери вратарския пост – на младия Антониос Стергиакис или на 42-годишния ветеран Георги Петков.

Припомняме, че според регламента на Суперкупата при равенство в редовното време не се играят продължения, а се пристъпва направо към изпълнения от бялата точка.