Отборът на ЦСКА 1948 победи с 2:0 тима на Славия в последен мач от плейофите на efbet Лига, като по този начин тимът на Валентин Илиев си осигури седмото място в крайното подреждане, а с това и класиране за решителния бараж за Европа.

В него „червените” ще имат за съперник третия в класирането отбор на ЦСКА. Сблъсъкът, който ще определи българския участник в Лига на конференциите през новия сезон, ще се играе в петък от 19:00 часа на националния стадион „Васил Левски”.

„Червеното” дерби може да гледате в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. В Gong.bg пък ще ви направим съпричастни към всичко най-интересно около двубоя.

В мача срещу Славия ЦСКА 1948 не допусна изненада и взе своето, с което обезсмисли резултата от другия мач по същото време между Ботев Пловдив и Арда. Тимът от Кърджали също таеше надежди за Европа, но победата с 1:0 над „жълто-черните” се оказа пирова.

Педриньо и Никола Илиев реализираха попаденията за ЦСКА 1948, с които „червените” се добраха до заветното седмо място и баража за класиране в Европа.

start-photo.bg
92 снимки

Двубоят на стадиона в столичния квартал „Овча купе” започна с минута мълчание в памет на бившия президент на Професионалната футболна лига Стефан Капралов, който почина във понеделник.

След спокойни първи няколко минути, резултатът в срещата бе откри още с първата по-опасна атака към една от двете врати. Реян Даскалов изведе по отличен начин с дълго подаване Педриньо, който се измъкна от опеката на Ертан Томбак и останал сам срещу вратаря на домакините, не сгреши за 1:0.

Веднага след гола на гостите, Парвиз Умарбаев от състава на Валентин Илиев си изкара ранен жълт картон, който ще го извади от следващия мач на „червените”.

Футболистите на Златомир Загорчич успяха да стигнат до две много добри възможности пред вратата на Маринов, но късметът покри стража на ЦСКА 1948. Първо изстрел на Сораков бе блокиран от защитник в „червено”, а секунди по-късно Роберто Райчев стреля с глава в аут.

12-ата минута ЦСКА 1948 стигна до второ попадение във вратата на „белите”, но то бе правилно отменено заради засада на Евгений Сердюк още при изграждането на атаката, която бе завършена от Бирсент Карагарен.  

Малко преди почивката гостите стигнаха до великолепна възможност да удвоят преднината си след много сериозна грешка в отбраната на „белите”. Мартин Георгиев реши да прескочи топката, надявайки се, че Ертан Томбак ще играе с нея. Двамата обаче не се разбраха и Бирсен Карагарен се вклини между тях и успя да стреля с левия крак. Топката обаче не попадна в очертанията на вратата.

Домакините отговориха с уникален пропуск на Денислав Александров. Той бе изведен отлично от Томбак по дясното крило, нахлу абсолютно сам в наказателното поле и въпреки малкия ъгъл, реши да стреля по диагонала, но Петър Маринов показа класа и с една ръка изби в ъглов удар.

Веднага след това Карагарен имаше нова възможност да обстрелва вратата на Славия. Нападателят на „червените” стреля по земя отдясно, но Вуцов блокира с крак, а след това защитник на домакините изчисти в корнер.

Първата интересна ситуация след почивката дойде едва в 59-ата минута. Домакините получиха правото да изпълнят свободен удар в половината на „червените”, а зад топката застана Исак Соле. Той центрира много прецизно в наказателното поле, където Сораков се измъкна от отбраната на гостите и стреля с глава, но я насочи право в ръцете на вратаря, който не бе затруднен.

ЦСКА 1948 отговори с комбинация на резервите Антонио Вутов и Никола Илиев. След комбинация между двамата отляво, младежкият национал на България стреля от десетина метра, но неточно.

Нищо обаче не успя да спре Илиев в 63-ата минута, когато футболистът на италианския шампион Интер се разписа. Той бе изведен по левия фланг, напредна много добре и след самостоятелна акция нагласи топката на десния си крак и с лекота я прати в долния десен ъгъл на вратата за 2:0! Първоначално реферите на терен отсъдиха засада на Илиев, но след преглед на ситуацията с ВАР ясно се видя, че нападателят на гостите е бил в редовна позиция.

В минутите до края двата тима имаха няколко добри ситуации да променят статуквото на терена, но в крайна сметка това не се случи и ЦСКА 1948 заслужено се поздрави с трите точки, които осигуриха на гостите седмото място в крайното класиране. То от своя страна пък прати „червените” на бараж за класиране за Лигата на конференциите срещу ЦСКА.

FT СЛАВИЯ – ЦСКА 1948 0:2

0:1 Педриньо 5', 0:2 Илиев 65'

Стадион: „Александър Шаламанов”, София

Рефер: Георги Гинчев, Велико Търново

Славия: 21 Светослав Вуцов, 3 Ертан Томбак, 6 Мартин Георгиев, 55 Ивайло Марков, 22 Куентин Зеедорф, 93 Исак Соле, 71 Кристиян Стоянов , 19 Чунг Нгуен До, 7 Денислав Александров, 14 Роберто Райчев, 9 Мартин Сораков

Старши треньор: Златомир Загорчич

ЦСКА 1948: 1 Петър Маринов, 3 Росен Божинов, 8 Педриньо 9 Бирсент Карагарен, 14 Теодор Иванов, 15 Симеон Василев, 22 Реян Даскалов, 25 Евгений Сердюк, 28 Неделко Пишчевич, 39 Парвиз Умарбаев, 92 Пиер Даниел Ндифон

Старши треньор: Валентин Илиев