Днес бе одобрено решение за прехвърляне на собствеността на спортния комплекс "Георги Аспарухов" от областната управа на София към Столична община, пише "Сега". Предложението бе на архитектурната комисия на Столичния общински съвет и бе прието единодушно. По тази причина утре се очаква общинарите да го гласуват само формално. Заедно със стадиона към общината ще се прехвърлят всички прилежащи спортни зали в комплекса на "Герена".
 
Така се отваря пътят към придобиване на стадиона на дългосрочна концесия - нещо, което собственикът на Левски - Наско Сираков, изтъкна като задължително условие за нов стадион. Дори в началото на февруари бе учредено от клуба дружество "Стадион Георги Аспарухов" ЕАД, което има за основна цел именно изграждане на ново съоръжение. То обаче ще може да заработи реално едва след сегашното решение на СОС.
 
В момента стадион "Георги Аспарухов" е собственост на Областната управа, а "Левски" имаше привилегията от 1998 г. да не плаща наем за ползването на съоръжението, а само данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината. В последните години обаче футболният клуб не бе коректен платец и се натрупаха задължения за около 2 млн. лв. В началото на този месец столичната община се съгласи да се сключи 3-годишно споразумение с Левски за разсрочено плащане. Така не само бе елиминирана опасността от проблем с лиценза на клуба за следващия сезон, но и решен въпросът с висящия дълг.
 
Със споменатия договор за разсрочване Левски вече ще има право да кандидатства за концесия. Всъщност на 1 март от клуба обявиха, че са задействали процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион. Документите бяха внесени в областната администрация, откъдето сега предстои да бъдат прехвърлени към Столична община.