Отборът на Ботев Пловдив най-накрая постигна така жадуваната първа победа след завръщането си на стадион „Христо Ботев”. “Канарчетата” успяха да запишат домакински успех едва от деветия си опит, а в жертва на пловдивчани падна отборът на Славия, който откровено разочарова с представянето си под ръководството на легендарния Хосе Мария Бакеро. Последната победа на "канарчетата" датираше от 5 декември 2013 година, когато започна и реконструкцията на "Колежа".

Ботев, който бе воден от временния си наставник Рафаел Ферейра, се наложи с 3:1, а головете за победителите реализираха Ивелин Попов и Мартин Секулич, който вкара две попадения. Почетния гол за „белите” бе дело на Ертан Томбак в края на срещата, а преди това две попадения на Галин Иванов и Венцислав Керчев бяха отменени заради засади.

Така Ботев записа втора поредна победа в шампионата под ръководството на Рафаел Ферейра, докато „белите” регистрираха четвърта поредна загуба.

start-photo.bg
71 снимки

Мачът на стадион „Христо Ботев” започна с минута мълчание в памет на починалото момче по време на тренировка на Дунав Русе, което преди няколко дни бе ударено от мълния.

Началните минути на срещата бяха в полза на Ботев Пловдив, като играчите домакините се опитаха да наложат териториален превес. Въпреки че владееха топката в по-големи периоди, „канарчетата” трудно стигаха до интересни ситуации пред Николай Кръстев. Секулич пробва да изненада вратаря на гостите с глава, но ударът му бе твърде слаб и не затрудни страж на „белите”.

В 17-ата минута Славия стигна до гол на Галин Иванов, който обаче бе отменен заради засада. След заучено изпълнение на ъглов удар топката бе центрирана към Тони Тасев, който бе оставен непокрит. Той стреля с глава, Ханкич изби, а при добавката Галин Иванов вкара с удар под гредата. При изстрела на Тасев обаче, капитанът на Славия се оказа зад отбраната на домакините. Ситуацията бе прегледана с ВАР, който потвърди решението на Волен Чинков.

В 23-ата минута Галин Иванов отново имаше възможност да обстрелва вратата на домакинтие, като този път Хидайет Ханкич със сетни усилия успя да избие в корнер. Последваха още два поредни ъглови удара, с които не донесоха опасност за вратаря на Ботев.

Въпреки възхода в играта на „белите”, именно Ботев бе тимът, който успя да открие резултата в мача. След грешка при изнасянето на топката от страна на гостите, Акере пресече подаване между бранителите на Славия и напредна към наказателното поле на Кръстев. Вратарят на столичани обаче излезе и успя да избие топката. За негово нещастие обаче, тя попадна в Янис Карабельов, който видя абсолютно непокрития Ивелин Попов отляво, а капитанът на домакините с лекота насочи топката в опразнената врата.

До голяма степен всичко в сблъска бе решено в края на първото полувреме, когато Мартин Секулич наниза два гола в рамките на само една минута. В основата и на двете попадения бе Самюел Акере.

При първото положение Акере получи страхотен пас от Ивелин Попов, напредна отдясно и стигайки почти до аутлинията пробва да намери Секулич. Топката рикошира в защитник на Славия, прехвърли вратаря на гостите, а Секулич с глава от самата голлиния я вкара в мрежата. Второто попадение за домакините дойде в 37-ата минута, а секунди по-късно Секулич отново бе в прегръдките на своите съотборници.

Акере се пребори с Виктор Генев дълбоко в своята половина, отне му топката и въпреки опитите на футболиста на „белите” да го фаулира, той се откъсна и напредна мощно към наказателното поле. В опита си бранител на гостите да му избие коженото кълбо, той го прати на пътя на Секулич, който стреля. Първоначално Кръстев изби, но след това Секулич с глава не сгреши за 3:0.

През втората част Ботев Пловдив определено намали темпото, което даде възможност на играчите на Славия да изнесат играта в половината на своя противник.

Атаките на гостите обаче не вещаеха почти никаква опасност за вратата на домакините.

Едва в 63-ата минута гостите стигнаха до интересно положение пред Ханкич. Галин Иванов центрира в наказателното поле, където Венцислав Керчев засече с глава и реализира, но попадението отново бе отменено заради засада. 

За Ботев Акере и резервата Антоан Бароан имаха добри възможности, но четвърти гол във вратата на „белите” така и не падна.

В 77-ата минута Славия имаше много добра възможност, която бе създадена от Галин Иванов. Капитанът на „белите” пробва удар от трудна позиция и бе много близо до това да се разпише, но Ханкич плонжира и успя да избие в последния момент в ъглов удар. 

Осем минути преди края на редовното време Славия все пак успя да реализира почетно попадение. Галин Иванов изведе зад отбраната на Ботев включилия се в предни позиции Ертан Томбак, той напредна и реши да стреля, въпреки малкия ъгъл, прокарвайки топката между краката на Хидайет Ханкич.

FT БОТЕВ ПД – СЛАВИЯ 3:1

1:0 Ивелин Попов 26'

2:0 Мартин Секулич 38'

3:0 Мартин Секулич 39'

3:1 Ертан Томбак 82'

8-ми кръг, efbet Лига

Стадион: „Христо Ботев”, Пловдив

Рефер: Волен Чинков, София

Ботев Пд: 1 Хидайет Ханкич, 5 Джонас Там, 9 Мартин Секулич, 10 Ивелин Попов, 15 Джеймс Етоо, 16 Самюел Акере, 20 Антонио Перера, 22 Реда Рабеѝ, 24 Джаспър Ван Хертъм, 28 Янис Карабельов, 38 Константинос Балогианис

Старши треньор: Рафаел Ферейра

Славия: 12 Николай Кръстев, 3 Ертан Томбак, 6 Мартин Георгиев, 27 Емил Мартинов, 4 Виктор Генев, 37 Венцислав Керчев, 73 Иван Минчев, 71 Кристиян Стоянов, 33 Галин Иванов , 7 Йон Бакеро, 88 Тони Тасев

Старши треньор: Хосе Мария Бакеро