Няма никакво съмнение, че 141-ото шампионатно дерби между Левски и Славия ще бъде украшението в съботната програма на 10-ия кръг в efbet Лига. "Сините" за пореден път влизат в най-стария футболен спор из столицата в ролята на фаворит и ще опитат да поставят под напрежение лидера в класирането Лудогорец.

Знаковият за София мач стартира в 20 часа и, както винаги, можете да го проследите минута по минута в GONG.BG. Освен това той ще бъде достъпен за широката аудитория и чрез прякото предаване на DIEMA SPORT, а също и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Левски се намира в изключително силна форма - само на точка зад водача Лудогорец и в поредица от 4 последователни мача (3 победи, 1 реми - 2:2 срещу ЦСКА) без поражение. Наставникът Петър Хубчев напоследък все по-често хвали своите момчета и със сигурност ще иска да види от тях затвърждаване на добрите впечатления срещу коварен съперник като "белите".

"Сините" и този път ще бъдат без голмайстора на елита от миналия сезон Станислав Костов, който все още лекува контузия. Под въпрос до последно ще бъде португалският защитник Нуно Рейш, контузил се по време на загрявката преди победата над Черно море (3:0) миналия уикенд. Все пак от лазарета на Левски имаше и порция добри новини, а те са свързани със състоянието на халфа Фелипе Нашименто, който е готов за игра.

На коренно противоположния полюс изглеждат събитията за Славия - и игрово, и като контузени играчи. Старши треньорът Златомир Загорчич не може да разчита на цели 8 души, които се справят с различни травми - Янис Карабельов, Андреа Христов, Ертан Томбак, Георги Йомов, Милен Гамаков, Радослав Кирилов, Николай Дюлгеров и Венцислав Бенгюзов. Един светъл лъч за "белите" е завръщането на Димитър Велковски след изтърпяно наказание. Оттам нататък единствено от отбора и треньорския щаб зависи да прекъснат негативната поредица от 4 последователни срещи без успех. Славия влиза в срещата като 8-и във временното класиране и с два пъти по-малък точков актив в сравнение с Левски.

Статистиката преди Славия - Левски:

- последната победа на „белите” срещу Левски в първенството датира от 22 май 2016 година – 1:0 на „Георги Аспарухов”. В следващите 6 шампионатни сблъсъка със „сините” Славия взе само 1 точка с 1:1 на 9 декември 2017 година на „Васил Левски”;

- последното домакинство на „белите” в „Овча купел” срещу Левски бе на 19 март 2016 година и завърши 0:0;

- Славия допусна цели 10 гола при своите досегашни домакинства и само 3 попадения при гостуванията си. Само аутсайдерът Витоша е инкасирал повече на свой терен – 11;

- в миналия кръг срещу Черно море Холмар Ейолфсон бе титуляр за Левски в първенството за първи път от 26 октомври 2018 година при 7:0 над Верея, когато вкара и гол;

- Левски неизменно се разписваше във всеки един от последните си 6 шампионатни срещи с „белите”, като същевременно запази 5 пъти вратата си суха в този период;

- Найджъл Робърта изигра 6 мача за първенство, откакто се присъедини към „сините”. Холандецът не вкара гол само при загубата с 1:3 от Берое.

БАЛАНС:

В efbet Лига: 140 мача, 24 победи за Славия, 45 равенства, 71 победи за Левски, голова разлика 241:134 за Левски.