Футболистът на Славия Милен Гамаков се наслаждава на играта - на всяка минута на терена, на всеки мач. Това му носи щастие и удовлетворение.

„Откакто играя футбол доста пъти съм си сменял позициите по настояване на треньорите. Това е още от детските ми години, играл съм и като нападател като малък. След това халф, първите ми стъпки като централен защитник бяха доста късно. Вече бях професионален футболист, когато Димитър Димитров ми каза да се развивам като централен защитник, защото имам по-добри характеристики, отколкото като вътрешен халф. Но аз се радвам на всеки мач, на всяка една изиграна минута, защото това ме прави щастлив”, сподели защитникът пред DIEMA SPORT.

“Kакто винаги като предния сезон започнахме с много добри мачове и с течението на времето, виждате, че сме точно по средата на всичко, 4-4-4. Надявам се съвсем скоро да приключим с този проблем и да вървим само във възходяща линия, както се намираме сега в момента, защото сега направихме едни две хубави победи срещу Ботев Пловдив и Царско село, идва мачът с Берое, който е един от най-стойностните отбори в България. Имат добри изпълнители и се надявам да продължим с тази серия на победи и така.”

“Не мисля, че вече има толкова млади състезатели в Славия. Да, има ги естествено, но като видим вътре в състава, повечето футболисти започват от възраст, която е между да кажем 22, 23, 24. Тук в България ние смятаме, че един футболист е млад на 22-23, а виждаме как в Европа футболисти на по 17, 18 години правят фурор. Трябва да се замислим за това нещо и трябва хората, които са на моята възраст и дори тези, които са две-три години по-малки от мен да се вземат в ръце и да поемат по-голяма отговорност. Защото невинаги ще имат както в Славия такова доверие от треньори и президенти и трябва просто да поемат по-голяма отговорност към самите себе си, ако искат да израснат и ако искат да излязат на по-голяма равнище от Славия, да кажем в чужбина. А за лъкатушенето на Славия това е наистина проблем, който е, аз съм втора година тук, както знаете и предната година бяхме така на приливи и отливи. Наистина не мога да намеря причината, която примерно побеждаваме два мача, а след това излизаме от някаква негативна серия, от които няма излизане, примерно три-четири кръга нямаме спечелена точка или победа. Но надявам се наистина този сезон да покажем нещо повече от предния сезон, най-малкото с по-предно класиране и да се борим за влизане в шестицата, което не мисля, че ще е лесно, като се има предвид какви отбори се борят за влизане, но ние ще даваме всичко от себе си да побеждаваме всеки мач и надявам се наистина да вървим във възходяща линия”, добави играчът.

„Бих казал, че мисля, че поемам отговорност, това трябва да е от всеки един футболист на терена, както и от тези хора, които влизат от резервната скамейка. Това е наша работа, даже не бих казал работа, ами според мен всеки един човек, който се занимава с футбол и го играе, не го играе за под въпроса, че е работа, а че му е била детската мечта да го изпълни. И просто трябва да влиза и да дава 100 процента от себе си и да се развива като човек и като личност, защото ако седиш на едно място в рамките на пет шест години, човек не търпи никакво развитие, а просто преживява.”

„Изправял съм се още когато бях мисля, че на 19 години, когато бях в Черноморец при Димитър Димитров. След това съм се изправял с Ботев Пловдив, там вкарах един от най-красивите си голове срещу Берое, победихме 3:1 и наистина направихме един доста добър мач, надиграхме ги тотално. Но във футбола винаги има победи и загуби. Както съм печелил срещу тях, така и съм губил, но се надявам в понеделник да излезем и да покажем добра игра и да спечелим точка или три ще е успех за нас. Също така предния сезон за съжаление загубихме в Стара Загора с 0:2, но надявам се този път да поправим тази грешка от миналия сезон и да си тръгнем с нещо от Стара Загора.”

„Да, точно този двубой, не знам защо откакто съм в Славия, все още търся първия си гол, върви ми на греди, надявам се в най-близко време да се разпиша и за Славия.”

„Разбира се, че възможностите като играеш като централен защитник са малко ограничени, не мога да се впускам толкова в атаките, но при първи когато имам възможност опитвам шанса си да стрелям от далечно разстояние.”

В понеделник Славия гостува на Берое от 20.00 часа в мач от 13-ия кръг на efbet Лига.  Милен Гамаков не спести суперлативите си към играчите на старозагорския тим.

„Берое наистина наистина са доста добър отбор, имат доста добри изпълнители в лицето на Камбуров и новия нападател на Берое, които се разменят на дадени мачове, и двамата са типични голмайстори и вкарват голове. Също така и по крилата имат доста добри футболисти като Вандерсон и Педро Еуженио! Да. Отвсякъде, откъдето можем да погледнем там, имат доста добри футболисти, които са играли в чужди отбори. Ние естествено ще си излезем добре тактически трябва да играем, за да откраднем нещо, но според мен нашите възможности ще бъдат на контраатака.”

„Как ще опазя? С помощта на моите съотборници естествено, защото един човек в отбора нища не може да направи, ако няма подкрепата на своите съотборници, така че с една добра комуникация и с една добра тактическа дисциплина от целия отбор, мисля, че ще се справим. Все пак от доста мачове не сме допускали гол в нашата врата.”

„Според мен едно от най-добрите му качества е скока с глава, позиционирането точно в наказателното поле. Защото точно когато назрява центриране, е много трудно вече да се ориентираш и да скочиш заедно с него да го блокираш, така че той да не играе с топката и да не отбележи гол, но мисля, че това е една от най-добрите му черти – играта му в глава при центрирания от корнер или флангова атака.”

„Разбира се, че заслугата е на целия отбор, все пак в днешния футбол, който се играе в цял свят, защитата тръгва от нападателя и атаката тръгва от защитата. Затова, ако всеки един човек не участва във фаза защита, няма как да се получи. Но също така и господин Загорчич много работи с наш защитниците, да подобряваме комуникацията между нас и мисля, че до момента се получава и пак казвам надявам се и в понеделник да опазим нашата врата суха.”

„Господин Загорчич е наистина доста добър треньор. Не само психически да ни подсказва, да ни насърчава, да ни мотивира, ами наистина той със всеки един състезател обръща отделно внимание и ако на някой нещо не му е ясно, винаги може да се попита за съвет. Но той наистина винаги дава съвети повече на защитниците как да се позиционираме, как да заставаме срещу нападателите и как да не ни преминават лесно.”

„Колкото е близо, толкоз е и далеч. Миналата година по едно време бяхме наистина вътре в шестицата доста време, но след това пак с поредица от слаби мачове излязохме от нея. Пак казвам, остават още доста мачове до разделението на шестицата, всичко си зависи от нас. Просто трябва да продължаваме да показваме играта от последните два мача и да вярваме, че наистина можем да сме там.”

„Според мен всеки един играч, който е в България, българин имам предвид, желае да играе всеки мач и да се развива и да отиде на по-добро място от България. Защото в днешно време в България не мисля , че има някой футболист, който да се задоволява, или ако има, той просто тъпче на едно място и не се развива като футболист.”

„Както във всеки един футболист, както и на всеки един човек в живота, прави добри решения, прави и грешни решения. Направих трансфер в Полша, наистина в един, за мен един гранд в Полша, на възраст от 22 години, може би тогава получавах съвети, че не съм достатъчно готов, може би е било правилно, може и да не е било, но не съжалявам за това, че излязох в чужбина. Просто аз намирам грешките в себе си, че не бях достатъчно твърд характер и просто искам отново да изляза в чужбина и да докажа първо на себе си, че мога да оправя тези грешки, които направих в миналото”, завърши Милен Гамаков.