Славия отново нанесе сериозен удар по Левски, побеждавайки го за втори път през тази година с 2:1 на "Герена". "Сините" откриха чрез Станислав Иванов, но през второто полувреме "белите" изцяло се преобразиха. Появилият се след почивката Ивайло Димитров изравни, а малко преди края големият талант на столичани Филип Кръстев оформи пълният обрат. В последнитеминути на двубоя се чуха и освирквания от феновете на Левски. С победата си Славия завърза интригата в първата шестица. 

Антон Узунов
73 снимки

Треньорът на Левски Георги Тодоров направи четири промени по състава си от победата над Берое преди седмица. От първата минута срещу "белите" стартираха Георги Георгиев, Деян Лозев, Франко Мазурек и Станислав Иванов. От своя страна наставникът на Славия Златомир Загорчич бе заложил на най-доброто. Впечатление правеше, че на терена от първата минута не бе героят от последния мач между двата тима - Ивайло Димитров.

Гостите започнаха с по-директен стил. Още във 2-ата минута Радослав Кирилов проби отляво и подаде към Янис Карабельов в наказателното поле. Халфът овладя и стреля, но ударът му срещна тялото на Мартин Райнов и топката излезе в ъглов удар.

Домакините заложиха на изграждане на атаките постепенно, но не агресията на "белите" попречи да се стигне до сериозно положение пред Антонис Стергиакис.

В 9-ата минута Ивайло Найденов проби добре през центъра. Защитникът подаде към Франко Мазурек, който разтегли към Паулиньо. Бразилецът веднага центрира остро в наказателното поле, където Найденов бе блокиран от Христо Попадийн, а след това отбитата топка се озова в Найджъл Робърта. Но преди да нанаесе удар, нападателят бе спрян решително от Андреа Христов.

Три по-късно Франко Мазурек центрира остро в наказателното поле от ъглов удар, където Найджъл Робърта скочи над всички, но изстрелът му с глава премина покрай десния страничен стълб на Стергиакис.

Славия отговори мигновено. Галин Иванов повтори упражнението, но този път центрира от корнер на задната греда, където Венцислав Бенгюзов нанесе удар с глава отблизо, но Георги Георгиев прояви добър рефлекс и спаси.

Малко по-късно Деян Лозев проби през центъра и от границата на наказателното поле нанесе плътен удар, който принуди Стергиакис да избива в ъглов удар.

В 17-ата минута Левски откри резултата. Холмар Ейолфсон нанесе удар с глава, Стергиакис бе принуден да избива, топката срещна тялото на Петър Патев и се озова в Станислав Иванов, който отблизо реализира - 1:0 за "сините".

След попадението темпото на игра спадна, от което се възползваха "сините" и те се опитваха да задържат повече топката, след което да изострят атаките си с подавания към бързите Станислав Иванов, Паулиньо и Найджъл Робърта.

В 31-ата минута Мартин Райнов с добро подаване намери Станислав Иванов по дясното крило. Голмайсторът центрира в наказателното поле към Найджъл Робърта, но нападателят бе отлично затворен от Емил Виячки и Христо Попадиийн и не успя да нанесе удар.

Две по-късно нидерландецът опита да преодолее гръцкият страж от дистанция, но изстрелът му бе много слаб и премина встрани от вратата.

Левски продължи да бъде по-активният тим, докато Славия не успява да пренесе играта в половината на "сините". Тези действия доведоха до още една опасност пред Антонис Стергиакис. Иван Горанов центрира остро в наказателното поле, където Найджъл Робърта опита с плонж да реализира, но не достигна до топката и тя излезе в аут.

В заключителните минути на първото полувреме "белите" погледнаха по-смело към вратата на Георги Георгиев. Първо Венцислав Бенгюзов опита да порази мрежата на "сините" от 30 метра, но изстрелът му премина високо над напречната греда. Веднага след това Радослав Кирилов порби отляво и центрира остро в наказателното поле, но Цветелин Чунчуков не успя да нанесе изстрел с глава и кълбото излезе извън очертанията на терена. Дълбоко в допълнителното време Славия получи отличен шанс да застраши вратата на Левски. Галин Иванов центрира от фаул в наказателното поле, но първо Янис Карабельов се размина с топката, а след това същото стори и Филип Кръстев, след което Георги Георгиев решително улови. Това бе всичко за първата част.

На почивката треньорът на Левски Георги Тодоров направи една промяна, включвайки в игра Мартин Петков на мястото на Деян Лозев. От своя страна Златомир Загорчич отговори с пускането на Ивайло Димитров и Георги Йомов.

Славия стартира по-агресивно втората част и на няколко пъти "белите" се опитаха да пресират домакините. В същото време Левски се бе подредил добре в своята половина и не допускаше опасности пред Георги Георгиев. В 57-ата минута Радослав Кирилов нанесе изстрел от границата на наказателното поле, но Георги Георгиев улови.

Натискът на Славия даде резултат и в 65-ата минута те възстановиха равенството. Георги Йомов центрира от ъглов удар и Ивайло Димитров засече с глава в горния десен ъгъл - 1:1.

Левски се опита да реагира мигновено. Мартин Петков проби отдясно и центрира в наказателното поле, където Паулиньо се опита да завърши акробатично, но не успя да засече. В 70-ата минута отлична комбинация между Паулиньо и Станислав Иванов завърши с извеждащ пас към Мартин Петков. Младокът реши да продължи, а да не стреля и Стергиакис го затвори и отрази опасността.

Веднага след това Славия отганизира бърза контраатака. Ивайло Димитров изведе Филип Кръстев зад гърба на защитата. Младокът напредна и преодоля Георги Георгиев, но се засуети и Ивайло Найденов изчисти в ъглов удар.

Двата отбора не спряха с атаките и темпото продължи да бъде високо. въпреки тежките атмосферни условия. В 75-ата минута Левски получи отличен шанс отново да поведе Франко Мазурек стреля от фаул, но Антонис Стергиакис се намеси страхотно и изби в ъглов удар.

В 85-ата минута Славия направи пълен обрат. Филип Кръстев проби отлично през центъра и хладнокръвно завърши в долния ляв ъгъл на Георги Георгиев. Младокът се отличи с красива солова акция.

"Сините" имаха възможност да изравнят, но изстрел с глава на Марин Петков бе уловен от Стергиакис. Това бе и последното по-сериозно положение пред една от двете врати.

ЛЕВСКИ - СЛАВИЯ 1:2

1:0 Ст. Иванов 17'

1:1 Ив. Димитров 65'

1:2 Ф. Кръстев 85

СЪСТАВИТЕ:

ЛЕВСКИ: Георги Георгиев, Ивайло Найденов, Холмар Ейолфсон, Мартин Райнов, Иван Горанов, Илия Юруков, Деян Лозев, Франко Мазурек, Станислав Иванов, Паулиньо, Найджъл Робърта

Треньор: Георги Тодоров

СЛАВИЯ: Антонис Стергиакис, Петър Патев, Емил Виячки, Андреа Христов, Христо Попадийн, Венцислав Бенгюзов, Янис Карабельов, Филип Кръстев, Галин Иванов, Радослав Кирилов, Цветелин Чунчуков

Треньор: Златомир Загорчич

Съдия: Клеман Тюрпен

Стадион: "VIVACOM Arena Георги Аспарухов", София