НКП на Левски организира пресконференция, на която представи своята гледна точка за расисткия скандал на България - Англия, мелетата при гостуването на Славия, когато бяха счупени огромно количество седалки в сектор “В” и изобщо цялостното си виждане за проблема с футболното хулиганство.

На нея присъстваха Степан Хиндлиян - председател на НКП и Димитър Костадинов.

“В дните след мача истерията беше много голяма и на малко по-битово ниво се отразяваха нещата. А те са много по-дълбоки, за да се случи това, което се случи в понеделник.

“НКП разработи едни предложения за постигане на договорености с Левски за дългосрочна работа. Тези предложения ги внесохме в ПФК Левски. Те бяха изпратени до изпълнителния директор и собствениците на дружеството. За съжаление все още нямаме отговор на тези предложения. В този документ до голяма степен е обяснен проблемът от наша гледна точка. Дали сме нашето виждане за този проблем от опита, който имаме по стадионите.”

“Проблемът с футболното хулиганство не може да бъде решен едностранчиво и с репресивен подход”, започна Хиндлиян, след което припомни какво е било на българските стадиони преди 10-15 години.

“След поредица от инциденти се стигна до подход от привържениците и полицията, че нещата не могат да продължават така. Започна диалог. Беше много трудно. С взаимни отстъпки и компромиси се стигна до решение.

Голяма част от хората са на мнение, че не трябва да се комуникира с полицаите. Но ние сме убедени, че без комуникация нещата няма да се получат. В резултат на това инцидентите бяха сведени до минимум”, допълни председателят на НКП, който каза каква е ролята на организацията и с какво точно се занимава тя.

“Огромната част от нашата дейност е популяризиране на левскарството и превенция. За много малко неща сме получавали минимална подкрепа от Левски. Без воля на държавните институции и мъжете, които ги управляват, това можем да постигнем с нашите усилия.”

“Левски Фемили” е събрал и дал за благотворителни каузи над 100 000 лева. Събрани са средства за лечение на редица деца, на спортисти. Клубовете ни по места събират пари, купуват продукти и ги раздават на хора в нужда. Казвам ви всичко това, защото на база нашия опит смеем да твърдим, че можем да се справим с футболното хулиганство”, разясни Хиндлиян, който припомни, че феновете са взели дейно участие в организирането на важни за клуба събития като 100-годишният юбилей на Левски, благотворителен мач за спасяване на БК Левски, честване “50 години Левски в европейските клубни турнири”, честване на 100 години от рождението на капитан Димитър Списаревски, отбелязване на 180 години от рождението на Васил Левски…

След това председателят на НКП обясни позицията на сдружението относно инцидентите на стадион “Славия” и “Васил Левски”.

“Преди мача със Славия имаше уговорка, която не бе спазена и ни вкараха при едни стари седалки с мисълта, че това нещо ще се случи. Имаше уговорка привържениците на Левски да не са на тези седалки, но това не се спази.”

“За мача с Англия. Знаете, че подвиквания и жестове е имало от всички части на стадиона. Факт е, че фокусът на вниманието бе срещу момчетата, защото те бяха като група и излязоха като група. С Англия вниманието целенасочено беше фокусирано към определена група. Имаше подвиквания от всички сектори, включително и от чичковци, чоплещи семки в сектор “А”, които не са толкова толерантни. Не отричам това, което се е случило, но не може проблемът да бъде решаван едностранчиво. Ходите на мачове на юношите и знаете там какво е поведението на родителите.”


“Немалка част от привържениците не знаят какво е забранено и какво не. Част от инцидентите се случват с момчета, които идват само за големи европейски мачове и те вадят стари знамена. Трябва да се работи с тях. Те не знаят кои са забранените символи”, обясни Хиндлиян, който добави, че според него законът за футболното хулиганство не е добър и е едностранчив.

“Не съм сигурен, че законът за футболното хулиганство е добър. Той е така направен, че практически дава възможност на полицейския орган да си избере кой иска да накаже под някаква форма.”

“Чл. 28, т. 2. е за отказ за изпълнение на разпореждане. Дали се изпълняват или не устни разпореждания, е въпрос на полицейска преценка, а хората няма как да се защитят. Точка 8 - отправянето на ругатни и други неприлични изрази и жестове. Това е врата в полето. Полицейският орган може да преценява генерално и във всеки един момент. Лицето Х не му е симпатично, прибира го, защото е отправял ругатни и няма механизъм, по който човекът да може да докаже, че това не е така.”

“Този закон е напълно рестриктивен и скалъпен набързо, но сега се прилага”, поясни шефът на НКП, който допълни:

“Създава се впечатление, че ние сме една изключително мощна организация, едва ли не държава в държавата, което е смехотворно.”

След това думата бе взета от Димитър Костадинов, който заяви:

“Институциите не комуникират с нас, те се държат с нас като с досаден дразнител и проблем, който носи щети на клуба. Те не могат да очакват от нас да наказваме, защото нямаме такива права. Всеки носи лична отговорност. Трябва да има подход и водеща роля от страна на клуба в сферата на разясняването и възпитаването. Да се обяснява на хората какво може и какво не. Не може да се прехвърля топката към нас. Изкарват ни виновни за всичко, което се случва по футболните терени. Обясняваме си го с това, че на някой е изгодно да се случват тези неща. На нас не ни е изгодно да ни наказват лично и професионално, да наказват клуба. Левски толкова рядко играе смислени мачове, а ние да не можем да сме на стадиона заради наказание.”

“По повод, че едва ли не сме изнудвали клуба?! Не, ние искаме да си официализираме отношенията. Да се знае кой е отговорен. В момента сме в абсолютно неведение - никаква комуникация. Не приемам категорично тезата, че НКП стои в основата на всички безчинства, които се случват по българските терени. Имаше мач в Пловдив, който не бе с участието на Левски. Вижте там какви са наказанията и тези, които ни налагат на нас”, завърши Костадинов.