Радослав Кирилов вече почти година защитава екипа на Славия. Бившият национал говори по най-различни теми пред колегите от "Меридиан мач".

Ради, какво не достигна на Славия да открадне нещо в мача с ЦСКА?

- Мисля, че в този мач играхме много прилично. Първото полувреме беше напълно равностойно. Стояхме добре и след почивката до гола им, който падна от статично положение. След това те ни хванаха на няколко контраатаки и създадоха опасни положения пред вратата ни. Ние също можеше да вкараме в края - имахме греда, още едно-две положения. За съжаление трябваше да си тръгнем с минимална загуба.

Как си обясняваш добрата игра на Славия в последно време?

- Със сигурност вървим във възходяща линия. В началото на сезона ни беше малко трудно. Имахме и много контузени играчи. След като всички се върнаха, определено вдигнахме нивото. Засили се конкуренцията, което се отразява и на играта ни. В Славия има няколко много класни футболисти. Всичко това подобри представянето ни.

Вярваш ли, че Славия ще завърши сред първите 6 отбора?

- Надявам се. Сега ни предстои пряк двубой с Черно море, който е много важен за разпределението на местата. Ако бием, ще сме в горната половина. Знам, че ако продължим да играем така, както в последните 6-7 мача, ще успеем.

Как се озова в Италия преди толкова години?

- Баща ми замина да работи в Италия преди много години. Той първо тръгна сам и работи там няколко години, преди да ни издърпа и нас там. Тогава бе по-трудно с документи, не беше лесно на един чужденец да се установи в друга държава. След това заминахме с майка ми и сестра ми при него. Тогава бях дете на 11-12 години.

Трудно ли ти беше?

- Разбира се. В началото ми беше трудно, защото не знаех нито дума на италиански, а трябваше да тръгна на училище. Спомням си, че в първите дни ръкомахах, разбирах се с другите с жестове. В рамките на 3-4 месеца обаче проговорих. Не много добър италиански език, но достатъчен, за да мога вече да си общувам спокойно с останалите.

Сменил си много отбори в красивата Италия. Кой град те впечатли най-много там по време на престоя ти?

- Играх половин година във Венеция. Тогава живеех извън града, но стадионът ни бе във Венеция и всеки ден пътувахме до него с лодки. Там няма как да се придвижваш с коли в центъра. Венеция е град, в който има нещо специфично, което трябва да усетиш и изживееш. Той се откроява не само в Италия, но и в цяла Европа.

Играл си и в Киево. Засече ли се там с нападателя на ЦСКА - Али Coy, който също е бил футболист на "летящите магаренца"?

- Не сме се засичали с него, но ще обясня защо. Политиката на Киево е да привлича таланти от Италия и целия свят и да ги преотстъпва на други отбори, докато са млади. Аз обаче познавам Coy, защото съм играл срещу него. Той беше в Юве Стабия, а аз в Карпи. Дори сега на мача с ЦСКА имахме възможност да си поговорим. Мисля, че Coy е много добър нападател за нашето първенство. Определено е класен футболист.

Обвиняват го, че пропуска много положения...

- Вижте, той вече има 8 гола от 15-16 мача, което е много добро постижение. Да, прави пропуски, но това се отнася за всеки нападател. Освен това, нека се види, че той сам си изработва положенията, което е много ценно в съвременния футбол.

Как се виждаш след години или две?

- Честно казано, не си правя планове за толкова далеч. Имам договор със Славия за още година и половина. Искам да помогна на отбора с всичко, което мога. След това ще видя къде и как мога да продължа кариерата си.