Отборът на Славия приема тима на Черно море в един от най-интересните сблъсъци от 17-ия кръг на efbet Лига. Двубоят в „Овча купел” може да се превърне в своеобразна битка за Топ 6 в елита.

Срещата е днес от 12,30 часа в София и може да я наблюдавате в пряко предаване по NOVA SPORT, а в GONG.BG ще проследим всичко най-интересно от мача минута по минута. В сайта ни може да намерите също всеки един гол и всяка спорна ситуация.

Преди началото на кръга „белите” заемаха петата позиция във временното подреждане с актив от 23 точки, докато Черно море бе седми с 21 точки.

В предишния сблъсък между двата тима във Варна превес взеха нервите. Черно море и Славия не успяха да излъчат победител в един откровено грозен мач, след който се стигна и до сериозни скандали.

Старши треньорът на „белите” ще трябва да прекроява полузащитата си заради наказанията на Карабельов и Шоколаров. Карабельов ще пропусне един мач заради натрупани жълти картони, докато Шоколаров ще бъде извън сметките в три поредни мача заради червения картон, който получи в миналия кръг.

Заговори се, че Славия проявява сериозен интерес към Анте Аралица от тима на Локомотив Пловдив, но към този момент тези информации не са потвърдени.

През седмицата столичани направиха 3:3 с младежкия национален тим на България в контрола. Възпитаниците на Златомир Загорчич могат да се похвалят също и с много добра серия срещу Черно море в София. В последните пет мача срещу този съперник в столицата, те нямат нито една загуба.

В лагера на гостите също имат сериозни кадрови проблеми. Мирослав Енчев, Аристот Ндонгала и Иван Дюлгеров отпадат заради травми, а под въпрос до последния момент ще бъдат Андраде и Димов.

Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев се отказа от липсата на късмет в последните кръгове. Варненци записаха категоричен успех над Нефтохимик с 5:2 през седмицата.

Фактите преди мача:

Славия

  • след оставката на Сашо Ангелов в Ботев Вр Златомир Загорчич остана треньорът, който води най-отдавна води своя тим – начело е на Славия от 11 май 2017 г. във вече 90 поредни двубоя
  • Черно море е един от петте отбора през сезона, срещу които новият национален вратар Георги Георгиев опази вратата си суха. Останалите 4 също са тимове, намиращи се в момента извън Топ 6 – Дунав, Ботев Пд, Царско село и Витоша
  • червеният картон на Славчо Шоколаров срещу ЦСКА бе петият за играч на Славия от началото на сезона – повече, отколкото за всеки друг тим. През целия минал сезон бяха отстранени едва трима футболисти на белите

Черно море

  • зае първи път от повече от година насам е в серия от 3 поредни загуби в първенството, при това без отбелязан гол – 0:1 срещу Локо Пд, 0:2 срещу ЦСКА и 0:1 срещу Етър. За последно това се случи през септември 2018 г. – 1:3 срещу ЦСКА, 1:2 срещу Славия и 1:5 срещу Лудогорец
  • гостува досега на 4 от столичните отбори и има положителен баланс от тези визити – 2 победи (3:1 над ЦСКА и 2:0 над Витоша), 1 равенство (1:1 с Царско село) и 1 загуба (0:3 от Левски)
  • едва 16 мача в Първа лига бяха необходими на 19-годишния защитник на моряците Виктор Попов, за да направи своя дебют в А националния отбор  - на 14 ноември срещу Парагвай. Той е 35-ият играч на варненския клуб с мач за България и 11-и през новия век

БАЛАНС

В Първа лига: 111 мача, 45 победи за Славия, 31 равенства, 35 победи за Черно море, голова разлика 144-112 за Славия

Славия като домакин: 55 мача, 31 победи за Славия, 14 равенства, 10 победи за Черно море, голова разлика 100-53 за Славия