Ръководството на Славия излезе с официално становище относно расисткия скандал между играча на Етър, Миси Мезу и стражът на "белите" - Светослав Вуцов. Габонецът обвини Вуцов в расистки обиди след края на срещата. 

Публикуваме пълната декларация без редакторска намеса:

Ръководството на ПФК Славия 1913 АД и треньорският щаб на представителния ни отбор реагираха незабавно на твърдението, първоначално изразено в личния профил във Фейсбук на състезателя на ПФК Етър Гаетан Мезу, а по-късно и пред някои медии, че по време на мача от 26-ти кръг на Първенството на Първа професионална футболна лига ПФК Етър - ПФК Славия 1913 на 24 април във Велико Търново, той е бил обиждан на расистка основа от вратаря на нашия отбор Светослав Вуцов.

Само и единствено твърдението на футболиста Мезу послужи и за последвалата обвинителна официална декларация по случая на ПФК Етър. Доста еднозначно, защото доказателства и свидетелски показания на трета страна не бяха посочени.

Длъжни сме да заявим пред обществеността:

  • Оценяваме реакцията на колегите от ПФК Етър и споделяме загрижеността им за футбола в България без расизъм и ксенофобия. Същевременно напомняме, че ПФК Славия 1913 бе инициатор за приетото от БФС решение всички подмятания и обидни квалификации под всякаква форма да бъдат възприемани като тежки дисциплинарни нарушения и санкционирани своевременно. Продължаваме безкомпромисно да отстояваме тези позиции и не приемаме изстъпления над личността на отделни футболисти, независимо в кои отбори играят те. Славия е клуб и отбор, който третира равноправно и нашите, и чуждите футболисти без значение от коя раса са те, каква е вярата и какви са убежденията им.

  • Заставаме твърдо и категорично в защита на нашия млад вратар Светослав Вуцов и отхвърляме изцяло отправените обвинения към него от габонеца Мезу, дори и само поради обстоятелството, че твърденията му за нанесени обиди на расова основа не се потвърждават като факт и непосредствено след мача не са описани в нито един от докладите на длъжностните лица, както и не бе уведомен нито един официален представител на ПФК Славия 1913.

  • Нещо повече - габонецът се яви пред камерите в ролята на дълбоко обиден чернокож млад човек, но не обели и дума как той се е държал към Светослав и към други футболисти на Славия още на полувремето. Дали той е бил такъв спортсмен, за какъвто се има и дали не е отправял обиди, заплахи и думи за открита предстояща саморазправа.

  • Смятаме, че е редно компетентните органи на БФС да му зададат тези въпроси.

  • Пред нас Светослав Вуцов, а и пред националните медии, категорично отрече да е отправял каквито и да са расистки обиди, подмятания и квалификации въобще към футболисти на ПФК Етър и най-малко към няколкото тъмнокожи играчи в състава на този отбор.

  • ПФК Славия ще окаже пълно съдействие на органите на БФС, чиито права и задължения включват изясняване на истината в случая с габонеца Мезу и подхвърлените от него обвинения за проявен расизъм от наш футболист.