Столичният Славия съкруши с минималното 1:0 Локомотив Пловдив при визитата му в "под тепетата" и нанесе първа загуба на „смърфовете” на стадиона в парка Лаута през сезон 2019/20 в efbet Лига. Единственото попадение дойде в 76-ата минута, когато резервата Радослав Кирилов разочарова домакинските привърженици с попадение и „завърза” максимално битката за второто, третото, четвъртото и петото място в родния елит.

„Белите” акумулираха актив от 48 точки, като са пети, а четвъртият Локомотив е с 50 пункта. Третият Левски също е с 50 точки, а вторият ЦСКА с точка повече.

30 снимки

Разликата между двата отбора е 5 точки в полза на "смърфовете", които заемат втора позиция в класирането, изпреварвайки ЦСКА и Левски. "Белите" се намират на пето място, като бяха в серия от 5 победи, но в края на редовния сезон отстъпиха с 2:4 у дома от Берое.

Днес тимът на Златомир Загорчич има шанс да се доближи до отборите в Топ 3 и да намеси в битката за квота за Лига Европа. Любопитен факт е, че Загорчич и Бруно Акрапович са двамата треньори, които от най-дълго време са на поста си сред сегашните наставници в елита. Заги застана начело на Славия през май 2017 година, а Акрапович води Локо (Пд) от ноември същата година. Балансът от срещите между тях е в полза на босненеца - 3 победи, 5 равенства и само 1 загуба.

Първият шанс за гол дойде след четвърт час игра. Тогава Масоеро стреля от 12-13 метра, засичайки с десния крак центриране от корнер, но покрай гредата. Славия отговори подобаващо в ответната атака, когато белите разиграха добре, Филип Кръстев изведе Йомов отдясно в наказателното поле, крилото стреля опасно, но в аут.

В 23-ата минута Масоеро обстрелва вратата, но прати топката в аут. В 38-ата минута Славия като по чудо не откри. Йомов центрира отлично отдясно на задната греда към Галин Иванов, който шутира от 6-7 метра с левия крак, но Луков спаси.

До края на първата част играта продължи да е отворена и положения пред двете врати не стихваха. Първо Попадийн можеше да се разпише, но Луков отрази качествено удара му, а в 45-ата минута шут на Салинас от границата на наказателното поле попадна в ръцете на стабилния до този момент Стергиакис.

След почивката "смърфовете" бяха по-дейният отбор и наложижа надмощие и до 60-ата минута Анте Аралица имаше две добри възможности за попадение, но стреля крайно неточно от две идентични позиции. И в двата случая той се освободи добре от бранител на гостите, но фалцовите му изстрели от средна дистанция излязоха в аут, което доведе до негодувание от страна на феновете. Пропуските на смърфовете се оказаха фатални, тъй като футболистите на Бруно Акрапович допуснаха гол в 76-ата минута. Тогава Груба грешка на Диниш Алмейда при изнасяне на топката бе наказана от Георги Йомов. Той видя вляво Радослав Кирилов, който с прецизен изстрел матира Стергиакис и направи шпагата на Акинсола Акиниеми се оказа ненужен - 1:0 за столичани.

До края на втората част Локомотив продължи да държи все повече и повече топката, но това не донесе главоболия за Стергиакис, като трите точки отпътуваха за столицата.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ
 
ЛОКОМОТИВ ПД: 71. Мартин Луков, 61. Динис Алмейда, 25. Лукас Масоеро, 4. Акинсола Акиниеми, 10. Парвиз Умарбаев, 34. Петър Витанов, 50. Йосип Томашевич, 9. Бирсент Карагарен, 16. Лукас Салинас, 14. Димитър Илиев-капитан, 77. Анте Аралица
Треньор Бруно Акрапович
 
СЛАВИЯ: 32. Антониос Стергиакис, 55. Андреа Христов, 23. Емил Виячки, 38. Милен Гамаков, 83. Христо Попадийн, 73.  Венцислав Бенгюзов, 35. Георги Йомов, 33. Галин Иванов-капитан, 20. Филип Кръстев, 71. Емил Стоев, 9. Цветелин  Чунчуков
Треньор Златомир Загорчич
 
Съдия Георги Димитров
 
Стадион "Локомотив", Пловдив