Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде обширна пресконференция в "Пресклуб България", в която засегна редица теми, свързани със Славия и българския футбол като цяло. 

Той обясни подробности около трансфера на Филип Кръстев в посока Манчестър Сити, като нападна остро действията на футболния агент Николай Жейнов. Според думите на боса на Славия футболният мениджър се е опитал да се намеси в сделката с непозволени средства. 

Стефанов не пропусна и да засегне темата за чужденците в българския футбол, давайки Славия и Ботев Пд като единствените светли примери в това отношение. Клубният шеф сподели също така, че е заплашил трима играчи с продажба, ако не разтрогнат договорите си с Николай Жейнов. 

Lap.bg
14 снимки

"Имаме много талантливи деца и се надявам за бъдеще да осъществяваме още успешни изходящи трансфери. Голяма част от родителите попадат в лапите на различни псевдо мениджъри в България. Разбрах, че Филип е ходил няколко пъти на проби в Байер Леверкузен и в други клубове.Това се случва, когато родителите се подведат по приказки на агенти", започна Стефанов. 

"Да водиш деца по проби е като да ги представяш като стока. Това е стресова обстановка за младите момчета. Има и нормалното предубеждение към източноевропейските кадри. Призовавам родителите да внимават с псевдоагентите, които продават фалшиви мечти. Искам да спомена името на един от тях – Николай Жейнов. По някакъв начин той достигна до родителите, обяснил е колко е голям и се опита да сключи договор с Филип. Тази практика съм я забранил на момчетата от школата"

"В договора имаше две точки, които мен, както и хората от Сити, ни поразиха. Една от точките беше първостепенно зъболечение и ако бъде преотстъпен в друг клуб, то зъболечението да е безплатно. Говорим за подобни дребнавости при преговори с огромни клубове като Сити".

„Желанието беше на Филип да остане още 6 месеца в Славия и ние го удовлетворихме. Единственото, което ми прави лошо впечатление е, че той работи с подобен мениджър, който се опитва да всява смут в отбора. Затова съм изгонил всякакви бежанци, които идват с някакви знайни и незнайни мениджъри, които имат само претенции. Другата дребнавост в договора беше свързана със самолетните билети. При неговата заплата това е меко казано смешно. Не можете да си представите каква е заплатата на Филип, заедно с бонусите. Догодина тя ще се покачи и още“.

„Треньорите в школата на Славия работят добре, защото няма дребнавости. Те не искат от футболистите и родителите пари, въпреки че съм имал подобни случаи. Затова назначих Ангел Славков, който да координира всичките процеси и да си комуникира и с треньора на първия отбор. Имаме много талантливи деца, които са близо до първия отбор". 

Стефанов не пропусна отново да разкритикува големите клубове в България, сред които основно Левски и ЦСКА, че те продължават да залагат на скъпи чуждестранни играчи вместо на родни кадри. Босът на "белите" отбеляза, че това не дава резултат, след като и двата тима са само на броени точки пред Славия в класирането. 

„Колкото повече българчета успяват да пробият в Европа, то толкова по-добре за българския футбол. Колегите трябва да разберат, че временните успехи не им носят нищо. Не искам да съм лош пророк, но тези, които първи ще ощетят Левски в тази ситуация, са чужденците. Нито един от тях няма да прояви разбиране по отношение на финансовата страна на нещата“.

"Независимо от резултата от срещата между Славия и ЦСКА, все ми се струва, че да имаш състав с 10 милиона по-скъп не си струва, само за да си с 2 точки пред нас. Разходите са напълно неоправдани спрямо резултатите. В България идват само стари коне, които вече не са на никакво ниво, но ние ги боготворим". 

„Очаквам да стане хубав мач. Не мислим за класирането, момчетата са освободени и искаме само да се представяме на ниво. В един от мачовете ни отмениха два гола, преди те да ни отбележат“.

Стефанов също така беше запитан и за трансфера на Галин Иванов в ЦСКА 1948.

„Галин Иванов имаше основания да премине в ЦСКА 1948. Той ще взема огромни пари за нашите стандарти. Футболният живот не е дълъг, така че това е оправдано. Не му се сърдя.

"Виждате колко много футболисти бяха определяни като суперзвезди и после нещо се огъна. Може би тактиката, начинът на игра не им пасва, трудно се адаптират. По-добрият вариант за млад футболист е големият клуб да го формира така, както клубът иска, за да може преходът да бъде по-лесен и бърз. Това с Втора и Трета лига и от финансова гледна точка е по-добре за Славия. Те бяха готови да ми дават до 50-60% от следващия трансфер и аз щях да взема повече пари, но не това е най-доброто за самия футболит. Едно е да бъдещ футболист на Манчестър Сити, друго е да си футболист на Байер Леверкузен."

„Лестър искаше Филип, молеха ме да изчакам още малко, защото собственикът беше в Тайланд и не можеше да водим преговори. Манчестър Сити е Манчестър Сити и няма как да им откажа". 

„Може с финансите от този трансфер да помогнем на Левски да си направи козирка. Нито едно евро няма да отиде в нашите джобове. Всичко отива в инфраструктура и в школата. Един трансфер може да помогне за около година за издръжката на футболен клуб. Дългосрочно обаче имаме нужда да подобрим базата, за да сме стабилни и занапред. Не искам да се говори за точната сума на трансфера, защото вие журналистите започвате да давате оценки. Не искам да има спекулации, затова няма да коментирам сумата. Достатъчна е“

Собственикът на Славия отново напомни, че даването на шансове на млади играчи е единственият начин да се изгради боеспособен национален отбор. 

„За нашите млади футболисти ще е само от полза да излезем в Европа, за да бъдат забелязани от европейските клубове. За един кръг в Лига Европа парите не са от значение. Вие журналистите трябва да пишете много хубави неща за Славия, защото само ние и Ботев Пд правим нещо за бъдещето на българския футбол. Дали утре Тиам или Али Соу ще защитават българската фланелка? Само ако изкарваме футболисти, то ще има кой да играе за националния ни отбор“, завърши Стефанов.