Треньорът на Славия Златомир Загорчич застана пред камерите на предаването на DIEMA SPORT "Домът на футбола", за да говори по обширен кръг от теми. Сред засегнатите въпроси беше, разбира се, голямата победа срещу Левски с 2:1 в най-старото столично дерби, дълголетието и престоя на наставника в Славия, политиката на "белите" относно налагането на млади таланти, както и разликите между миналите поколения български футболисти и настоящото през неговата перспектива. 

„Изгледах няколко пъти мача, за да видим нещата, които не бяха добри. Имаше много повече ситуации, които бяха позитивни. Важно е да изчистим грешките и да продължим по същия начин“, започна наставникът.

„Може да се каже, че победата над Левски е в топ 3, да победиш грандовете е страхотно. Нещата се получиха в наша полза и трябва всички в клуба да сме доволни“.

„Може да се каже, че сега сме по-постоянни, но не бива да прекаляваме с тези хвалби. Ако не победим в следващия мач успехът срещу Левски няма да значи нищо“.

„В мачовете които играхме в Турция момчетата показаха голям характер и желание за успех. Събрахме момчетата, които да изградят отбор, който в момента имаме“.

„Не мисля,ч е трябва да има отпускане. Сега ни е най-важният двубой с Ботев. Трябва да продължим да показваме характер и постоянство във всички мачове. Ролята на Славия в топ 6 ще е да играем добър футбол и да спечелим срещите си. Максималисти сме и такива искаме да са и футболистите. Колективът и и дисциплината са на нивото, което трябва да бъдат“.

„Седмото място дава възможност само в един мач да достигнеш до Европа. Това за мен не е нормално, защото след цял сезон може да изгубиш всичко каквото си постигнал само в един мач. Ние обаче гледаме мач за мач в момента. За нас няма лесен мач, но трябва да продължим да се раздаваме“.

„В началото на полусезона разликата с топ 3 бяха 12, сега са около 6, така че винаги има възможност, това е сигурно“.

„Резултатите пазят треньора. В Славия опитваме да налагаме млади футболисти, вместо да се търсят големи успехи. Гледаме да пускаме деца от школата. Срещу Левски играхме със 7 момчета от школата на Славия, което е нещо много хубаво за българския футбол“.

„Никога в Славия не съм се чувствал застрашен. Имаше по-слаби периоди, след което се оправяхме. Имали сме разговори с господин Стефанов, но никога разговори за уволнение.

„Важно е с какви футболисти разполагаш. Тук работим по един и същи начин. Повторението е майката на знанието и най-вече играчите започнаха да се налагат със самочувствие“.

„Изисквам сериозност, разбира се, с нормалната доза хумор. Работата на треньора включва и разузнаване на съперника, за да дадеш на своя отбор нужната информация. Обикновено гледа м последните два мача на противника. Казах само на моите играчи да са концентрирани и да си помагаме взаимно“.

„Не съм запознат с унгарския футбол, но се надявам вече нещата да се получат и да се класираме. Мисля, че имахме много добри футболисти през 2004-та, бяхме с по-различен характер. Ние по-трудно влизахме в мъжкия футбол, трябваше много усилия и характерът ни беше съвсем различен“.

„Самият живот налага много неща. Ние живеехме по-прост живот, днес нещата стават много по-бързо, докато при нас беше по-бавно и изграждащо характера. Днес на 17 или 18 години играчите си мислят, че са постигнали всичко, като са влезнали в първия отбор на техния клуб“.

„Искам да си спечелим следващия мач като цел. След това трябва да покажем постоянство, характер. Това е единственият начин да са добри резултатите и да върви всичко напред“, завърши Загорчич.