Носителят на Купата на България за 2018-а година Славия ще се изправи срещу елитния финландски Илвс Тампере в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Още тук трябва да направим уточнението, че отборът едновременно и има, и няма общо с познатия у нас Тампере Юнайтед, който през сезон 2007/2008 победи на два пъти Левски с по 1:0 във втория квалификационен кръг на Шампионската лига и по този начин нанесе срамно петно в историята на вековния „син” клуб.

Илвс Тампере е клуб с далеч по-сериозни традиции в местния футбол от известните у нас негови съграждани (които към днешна дата се подвизават в трета дивизия). „Рисовете от Тампере”, както се превежда името на отбора, са основани през 1931 година. Техен дом е 5-хилядният стадион „Тамела”, чийто строеж завършва през същата година, а във времето до наши дни е бил многократно реновиран. За европейските и по-възлови мачове тимът използва далеч по-модерния „Ратина Стейдиъм”, чийто капацитет е 16800 седящи места. Старши треньор на тима в момента е 46-годишният финландец Ярко Вис, когото ще споменем отново по-нататък.

Съществуването на Илвс невинаги текло гладко. През 1974 година Илвс-Кисат Тампере и ТаПа Тампере се обединяват и така новосфрмираният клуб получава право да участва директно в местния елит. В този си вид клубът става шампион през 1983 година и печели Купата на Финландия през 1979 и 1990 година.

Деветдесетте години на миналия век са тъмни времена за Илвс Тампере. Клубът изпада в сериозни финансови затруднения и през сезон 1999 година професионалният му тим се преименува на… Тампере Юнайтед. Първоначалният план е отново да има обединение с друг тим от втория по численост на населението град във Финландия – ТПВ, но последните решават, че ще продължат самостоятелното си съществуване. Като резултат от цялото начинание, Тампере Юнайтед получава място във втора дивизия, докато Илвс играе по долните дивизия и не поддържа мъжки тим в периода 1999-2007.

Тампере Юнайтед печели промоция в елита сам 15 месеца след формирането си, а в първия си сезон на най-високо ниво финишира на 6-о място. През 2001-а, реално третият им сезон, стават шампиони, а упражнението се повтаря през 2006-а и 2007-а, което води до вече споменатите мачове срещу Левски. След отстраняването на „сините” финландците отпадат в трети кръг от Розенборг, което си остава най-дългият им пробег на европейската сцена.

Настоящият наставник на Илвс – Ярко Вис работи като спортен директор в Тампере Юнайтед в периода 2008-2009. През октомври 2010-а бива обявено, че ще наследи дългогодишния треньор Ари Хьелм. Той подписва договор за 2 години с опция за удължаване с други 24 месеца.

Само че той така и не успява да го изпълни, тъй като на 14-и април 2011 година Тампере Юнайтед бива наказан от местната федерация за неопределено време, след като е получил плащане от съмнителна компания, базирана в Сингапур и известна с участието си в уговорени мачове и пране на пари. Клубът бива моментално изключен от елита. Всички играчи биват освободени заради липса на финансиране.

Тампере Юнайтед не участва в каквато и да е първенство и през 2012-а, и после през 2013-а. През април същата година съдът намира бившите изпълнителен директор Дениз Баваутди и председател на борда на директорите Хари Пихелтьо за виновни в престъпна схема за пране на пари.

Илвс използва случая, за да се реформира и печели промоция във втора дивизия за сезон 2013-а. След две кампании там тимът се завръща в елита. През сезон 2017/2017 Илвс Тампере завърши на трето място с 56 точки, колкото има и втория Купион Палосеура. Шампионът ХИК Хелзинки спечели титлата с 20 точки преднина пред тях.

А Тампере Юнайтед и как сега съществува като отделен тим?

През 2009-а година, когато на хоризонта отново има финансови затруднения, феновете на тима сформират тръст, чрез когото да закупят дялове в клуба и да го подпомогнат. През 2012-а – когато Тампере Юнайтед не се състезава никъде – привържениците сами си създават клуб. Кръщават го TamU-K и съответно той стартира от най-ниското ниво - 7-а дивизия. В поредни години отборът се изкачва с две нива, а после с по-бавни темпове стига и до четвъртата. През 2016-а Тампере Юнайтед поема собстевноста и контрола над всички отбори на TamU-K, поради което започва да играе в четвърта дивизия. През 2017-а тимът спечели промоция и след първите 9 кръга за 2018-а в третия ешелон заема 9-о място.