4383 дни – точно толкова минаха от 1 февруари 2007-а до 1 февруари тази година. Цели 12 години Gong.bg има привилегията да се радва на най-верните читатели, които наред с любовта към спорта си остават най-ценната мотивация. Онази сила, която ни дава стимул да крачим напук на препятствията. Може и да звучи банално, но без вас нищо нямаше да бъде възможно.

12 години, а връзката е все така неразривна. Трудните моменти я скрепиха, а това направи общите ни върхове още по-скъпо изживяване за нас, екипа на Gong.bg. Множество календари подменихме заедно, още повече събития пък ги оцветиха. Някои ни поразяваха като гръм от ясно небе, за други чакахме, страдахме, съжалявахме и се надявахме. Понякога и не предполагахме, че те могат да станат крайъгълни камъни в нашето съвместно пътуване.

Национален отбор по футбол на България:


Националната селекция на България не съумя да реализира нито едно класиране на голям футболен форум в хода на изминалите 12 години. „Лъвовете” преминаха през три европейски квалификации и три световни, както и участие в новия турнир – Лига на нациите.

Именно в последната надпревара воденият вече от Петър Хубчев тим записа добри резултати, но съвсем малко не ни достигна да финишираме първи в групата си, като Норвегия ни изпревари. Въпреки това „трикольорите” направиха добри мачове в хода на периода, за който говорим, в които записаха престижни победи срещу утвърдени футболни държави.

Иначе в квалификациите за EURO 2008 България завърши на третото място с 25 точки, като остана на точка зад втория Холандия, и на четири зад първенеца Румъния. Това бе последната наистина силна квалификация за „лъвовете”, които допуснаха само една загуба в 12 мача – срещу Холандия като гост с 0:2.

17 снимки

В тази група записахме солидно равенство в октомврийския софийски дъжд срещу Холандия, а също така по-рано направихме 2:2 с Румъния в Констанца. Северните ни съседи бяха попарени от „лъвовете” в София с гол на Велизар Димитров, но за съжаление до класиране не се стигна.


Последва неубедителна квалификация за националите за Мондиал 2010, в която отново завършихме трети – зад Италия и Ирландия.

58 снимки

Най-големият български нападател в новия век – Димитър Бербатов, подели първото място с пет гола, заедно със съотборника му в Тотнъм Роби Кийн от Ирландия, но въпреки това нашите не съумяха да се доберат поне до баража за СП в ЮАР.

 

Роби Кийн и Бербатов

източник: Gulliver/GettyImages

Съвършеният срив дойде между 2010-а и 2011-а година, когато България завърши на последното място в група G за EURO 2012. Нашенците записаха една-едничка победа в квалификацията, побеждавайки Уелс като гост (1:0), но силите им стигнаха за други две равенства – срещу Швейцария у дома, и срещу Черна гора като гост. Тогавашната селекция бе водена от германския наставник Лотар Матеус.


Световна квалификация Мондиал 2014:

Последва нов ред на поредните световни квалификации – този път за Мондиал 2014. България попадна във втора група с отборите на Италия, Дания, Чехия, Армения и Малта, а липсата на още един отбор направи така, че вторият в групата трябваше да не бъде най-слаб от всички втори, за да играе на бараж. Нашите момчета отново не успяха да ни зарадват и завършиха четвърти. Вторият Дания бе най-слабият втори от всички групи и така скандинавците не отидоха да играят бараж.

13 снимки

Италия пък се класира директно, като не допусна поражение. Нашите завършиха четвърти с 13 точки, колкото имаше и петия Армения, а чехите бяха с две повече от нас. Тогавашният национален тим бе предвождан от Любослав Пенев, като имаше значително подобрение в играта, за разлика от предшественика му, но отново не успяхме да продължим.

Квалификация за UEFA EURO 2016:


И ето, че дойде поредния квалификационен цикъл, в който българите се впуснаха в луда надпревара за класиране на голям футболен форум. Европейската футболна централа реши, че оттук насетне еврошампионатите ще са с 24 отбора, като първите два се класираха директно, а третият играеше бараж. България обаче завърши четвърти в група Н. Групата бе много тежка, като Италия и Хърватия се класираха директно, а Норвегия остана трети с 19 точки. България бе с 11 точки, като остави зад себе си Азербайджан и Малта. Любослав Пенев бе освободен от поста национален селекционер през ноември 2016-а след хикс с Малта у дома и бе наследен от Ивайло Петев.

80 снимки

 Бившият наставник на Лудогорец стартира с равенство срещу Италия на „Васил Левски” – 2:2, което остана големият спомен от престоя ни в европейските квалификации...

80 снимки

Любопитен факт е, че в този цикъл нашите си отбелязаха два автогола – срещу Хърватия и Италия, като Николай Бодуров и Йордан Минев бяха замесените в тях.

Световни квалификации за Мондиал 2018:


Дойде време за поредните световни квалификации, като България изтегли кошмарната група А. Там фигурираха тимовете на Франция, Швеция и Холандия, а ние с Люксембург и Беларус оформихме шестте тима.

Всеизвестен факт беше, че първите три тима ще се борят за първите две места, а Холандия се оказа най-слабата селекция и гледа Мондиала по телевизора. Въпреки това България записа велика победа над „лалетата” на 25-и март 2017-а с 2:0. Също така хората на Петър Хубчев спряха кошмарна серия от над половин век без успех над Швеция, побеждавайки „тре крунур” на „Васил Левски” с 3:2.

100 снимки

В кайна сметка нашите завършиха на четвъртото място и вече поглеждаха към квалификациите за EURO 2020.

51 снимки


Българският клубен футбол:

Изминаха доста експресивна дузина години в родния клубен футбол. Единствената разлика с неубедителността с националния отбор, я прави седемкратният шампион Лудогорец, който съумя да запише емблематични успехи в европейските клубни турнири в новата си история. Последният различен шампион в родния футбол бе Литекс, който взе две титли поред (2008/09) и (2009/10), а преди това Левски, ЦСКА и отново „сините” оформиха 12-те.

Иначе първите големи успехи за родния футбол в Европа дойдоха  през сезон 2009/10, когато и ЦСКА и Левски влязоха в групите на Лига Европа. Това стана, след като „червените” отстраниха Динамо Москва с 2:1 общ резултат, а Левски отиде в групите на ЛЕ, след като преклони глава от Дебрецен в плейофа за влизане в ШЛ.

ЦСКА отиде в група Е, където мери сили с отборите на Фулъм, Рома и Базел, а „червените” записаха равенство срещу английския тим.

36 снимки
11 снимки

Левски пък постигна успех в последния мач от груповата фаза – срещу Лацио в Италия. В крайна сметка и двата столични тима отпаднаха от европейската надпревара, но полъхът на по-добри години, като че ли прииждаше към феновете на столичните тимове.

65 снимки

Сезон 2010/11:

Футболна година 2010/11 шампионът Литекс надви Рудар Плевля с общ резултат 5:0 във втория кръг от квалификациите на ШЛ, но преклониха глава пред Жилина в следващия рунд.

12 снимки

ЦСКА премина през Клифтънвил в третия кръг от ЛЕ с общ резултат 5:1, а последва отстраняване на уелския ТНС в плейофа, за да влезе в група L срещу Порто,  Бешикташ и Рапид Виена. Именно срещу австрийския тим се записа голям успех, надвивайки го с 2:1 на неговия „Ернст Хапел Щадион” в австрийската столица.

36 снимки

Левски обаче е големият губещ в тези групи. „Сините” изтеглиха Спортинг Лисабон, Лил и Гент, след като надвиха Дъндолк и Калмар в квалификациите. „Сините” победиха Спортинг Лисабон в София, както и Гент отново на „Георги Аспарухов”. Те бяха много близо до излизането от групите, след като водеха в резултата срещу Лул с 2:1, но автогол в заключителните мигове на Иво Иванов съкруши „сините” мечти и те завършиха трети в групата си.

Сезон 2011/12:


През сезон 2011/12 отново Литекс бранеше българската чест в ШЛ, но Висла Краков се яви непреодолимо препятствие и с общ резултат 2:5 полският тим продължи. Преди това бе отстранен черногорския Могрен с 5:1 общ сбор в двата мача.

Така Литекс отиде в плейофа за Лига Европа, където украинският гранд Динамо Киев посече „оранжевите” и те отпаднаха. ЦСКА пък тръгна също от четвъртия кръг, но Стяуа Букурещ взе своето и с 3:1 общ резултат изхвърли „червените”.

59 снимки

Левски пък отпадна в третия кръг, след като Спартак Търнава зашлеви „сините” след изпълнения на дузпи, а в същия кръг и Локомотив София отпадна от Шльонск Вроцлав.

43 снимки

Сезон 2012/13:


Последвалият шампион пък бе първият, в който разградският тим бе станал шампион и бранеше честта на България в Шампионска лига. „Орлите” обаче отпаднаха във втория предварителен кръг на ШЛ, след като Динамо Загреб бе по-добрият отбор и с общ резултат 4:3 отстрани родния първенец. Тази загуба обаче на даде възможност на Лудогорец да продължи към Лига Европа, а там отидоха отборите на Локомотив Пловдив, ЦСКА и Левски.

Европейската кампания за триото приключи с пълно фиаско, като Локо Пд бе сразен от холандския Витес (общ резултат – 5:7.

20 снимки

Вторият в шампионата ЦСКА допусна срамен резултат, отпадайки от Мура, след като допусна гол на чужд терен, а нулевото равенство в Словения не устройваше „армейците”.

33 снимки

Не по-малко тъжна бе съдбата на Левски, който часове след отпадането на вечния враг, бе отстранен от босненския Сараево с поражение 1:3 в столицата на Босна и Херцеговина. Резултатът спомогна на чуждия тим да неутрализира поражението с 0:1 на „Герена” и така воаяжът на родните тимове в Европи приключи в ранните летни месеци.

31 снимки

Сезон 2013/14:


През идната кампания – 2013/14, нещата се обърнаха за Лудогорец. „Орлите” записаха първият си успех в Шампионската лига след втората титла, надвивайки Слвоан Братислава с 3:0 и с общ резултат 4:2 премина към следващия кръг. Кръг, който отреди за тима на Стойчо Стоев да играе с Партизан Белград. И въпреки историческото величие на сръбския тим, то Лудогорец махна скалпа на „гробарите” и си осигури поне участие в групите на Лига Европа, достигайки до плейофа за ШЛ. Там мисията бе повече от трудна – швейцарския Базел. Опитният отбор от средна Европа постигна два успеха – 2:4 и 0:2, за да пратят Лудогорец в групите на Лига Европа.

54 снимки

Между мачовете на шампиона пък Лвески отпадна тъжно от казахстанския Иртиш Павлодар след поражение с 0:2 в Казахстан, преди което имаше и нулево равенство в София, при това в първи кръг.

В същия етап Ботев Пловдив надделя над Астана с общ резултат 6:0. Във втория кръг пък „канарчетата” респектираха Жрински мостар, за да отидат до Щутгарт, където „швабите” бяха считани за непреодолим отбор. Въпреки това пловдивският гранд не допусна поражение и трябва да съжалява, след като отпадна заради голове на чужд терена и две равенства (0:0 и 1:1).

11 снимки
 
30 снимки

Лудогорец пък се падна в група В на Лига Европа, където правеше компания на ПСВ Айндховен, Динамо Загреб и Черноморец Одеса. Тимът на Стойчо Стоев изигра една от най-силните си еврокампании в историята, побеждавайки холандския гранд на два пъти (2:0, 2:0). Същата съдба сполетя хърватския гранд Динамо, който сезон по-рано отстрани Лудогорец (3:0, 2:1), а само украинският Черноморец Одеса не допусна две поражения в групите, записвайки равенство 1:1 в Украйна и минимална загуба 0:1 в България.

16-те точки в груповата фаза дадоха възможност на Лудогорец да търси в жребия по-лек опонент, но на пътя му застана Лацио. Въпреки това момчетата на Стойчо Стоев сътвориха поредно чудо и след успех с 1:0 в София, то равенството 3:3 в Рим, освен че бе зрелищно, но бе и достатъчно за Светослав Дяков и компания да триумфират във Вечния град.

19 снимки
 
20 снимки

Така дойде време за 1/8-на финалите, където съперник бе Валенсия. Испанският тим е един от най-реномираните иберийски отбори в Европа, а това си пролича в дуелите между двата тима и след две загуби (0:3 и 0:1) Лудогорец приключи участието си в Европа през пролетта.

73 снимки
 
10 снимки

Сезон 2014/15:


Нов сезон, нова титла за отбора от североизточна България. Лудогорец поде кампания в Шампионската лига, а във втория кръг бе смазан Дюделанж с 5:1 общ резултат. 

13 снимки

Последва нов триумф над Партизан, този път с голове на чужд терен след двете равенства (0:0 и 2:2).

46 снимки

И тогава дойде мачът, заради който една от трибуните на разградския стадион носи името „Козмин Моци”. Румънският бранител на отбора застана на вратата по време на плейофа със Стяуа. Румънският гранд взе успеха в Букурещ, но късен гол на Вандерсон прати мача в продължения.

В 119-ата минута обаче вратарят Владислав Стоянов бе изгонен с директен червен картон, а вече новият наставник – Георги Дерменджиев, посочи Моци да сложи ръкавиците.

Двата отбора бяха безпогрешни в дузпите, докато Корнел Ръпа не стреля, а Моци прати Лудогорец в групите на ШЛ с блестящо спасяване.

69 снимки

Там тимът от Разград бе изтеглен в група А, където бе актуалният европървенец Реал Мадрид, петкратният европейски шампион Ливърпул, както и Базел.

13 снимки
 
90 снимки

Лудогорец записа първи български успех в групите на ШЛ, след като победи Базел в София, а също така в родната ни столица Ливърпул бе спрян, след като мачът завърши 2:2. „Зелените” изиграха много добър мач в София срещу Кристиано Роналдо и Реал Мадрид, а вратарят Владислав Стоянов дори отрази удар на петкратния носител на Златната топка след наказателен удар.

Все пак Лудогорец завърши последен в групата си, но това със сигурност бе най-големият успех в историята на клуба.

46 снимки

В Лига Европа пък Ботев Пд влезе като финалист за Купата на България в Лига Европа. Пловдивчани победиха в първи кръг Либертас, но последва отпадане от австрийския Санкт Пьолтен във втори кръг.

Литекс отстрани молдовския Верис с 3:0, но унгарският Дьошдьор сътвори сензацията във втория кръг, елиминирайки „оранжевите”. ЦСКА пък допусна странно отпадане от молдовския Зимбру и с голове на чужд терен сведе глава.

Сезон 2015/16:


Лудогорец стартира укрилен в Европа след изминалата си кампания и пета поредна титла в България, но молдовският Милсами сложи прът в колелото на родния шампион, елиминирайки го във втори кръг за ШЛ. Така пътят на „орлите” в Европа приключи прекалено рано за стандартите, които бяха наложили.

22 снимки

Черно море участва в Лига Европа, след като победи Левски за Купата на България, но беларуският Динамо Минск отстрани варненци с 1:5 общо в двата мача. Берое пък премина през литовския Атлантас, но Брьондби бе по-силният във втори кръг и продължи закономерно напред след 0:1 в двата мача.

От своя страна Литекс допусна изненадващо поражение от латвийския Йелгава и с повече допуснати голове на чужд терен си отиде безславно от европейските турнири.

Сезон 2016/17:


Поредната титла за Лудогорец бе факт, а „орлите” влязоха в квалификациите за ШЛ с „обеца на ухото” след фарса през миналата година. Те отстраниха Младост Подгорица, Цървена Звезда и Виктория Пилзен по пътя си за втория им престойв  групите на ШЛ.

Отново група А, отново тежки опоненти – Лудогорец се падна със стария познайник Базел, както и ПСЖ и английският колос Арсенал. Въпреки сложността на квартета Лудогорец стана първият отбор у нас, който не завърши последен при престоя си в групите и продължи към елиминациите на Лига Европа, след като остави Базел зад себе си.

На 1/16-финалите разградчани обаче бяха спрени от Копенхаген, след като датският колос постигна победа с 2:1 в датската столица и нулево равенство в София бе достатъчно за отбора на Стале Столбакен.

Връщаме се към квалификациите на Лига Европа, където Берое стартира с успех над Радник Биелнина, но във втори кръг ХИК Хелзинки елиминира старозагорския тим. Именно във втория кръг Левски отпадна, с Люпко Петрович начело, от Марибор, а Славия бе сразен от Заглебие Любин с 1:3 общ резултат.

Сезон 2017/18:


Последва нова титла за „орлите”, а Ботев Пд триумфира за Купата, за да играе в Лига Европа.

Лудогорец прескочи литовския шампион Жалгирис, но допусна крах срещу Апоел Беер Шева в трети кръг и така приключението в ШЛ приключи рано.

Междувременно в Лига Европа Левски отстрани Сутиеска Никшич, а Ботев пребори Партизани Тирана.

Дунав Русе пък отпадна от Иртиш, след като зае мястото на ЦСКА поради административни причини.

Във втория кръг Левски загуби от Хайдук Сплит, а Ботев елиминира Бейтар Йерусалим, за да продължи похода си в наследника за Купата на УЕФА.

Дойде редът и на Лудогорец да играе в Лига Европа след загубата от Бейтар в ШЛ. Разградчани играха със Судува, като българският отбор бе по-класният от двата и с 2:0 общ резултат отиде в група С на Лига Европа. Там компания им правеха Спортинг Брага, Хофенхайм и Истанбул ББ.

С Димитър Димитров начело „орлите” прескочиха групата, завършвайки на второ място с девет точки в оспорвана надпревара с останалите отбори.

На 1/16-финала обаче дойде световният гранд Милан. „Росонерите” бяха непоколебими и с две победи – 0:1 и 0:3, Лудогорец отпадна в елиминационната фаза.

Сезон 2018/19:


За седми пореден път Лудогорец триумфира в Първа лига, а Славия срази с дузпи столичния Левски, за да играе отново в Европа. Левски също участва в турнира, тъй като се класира заради мястото си в шампионата за Лига Европа, а ЦСКА също бе там.

Лудогорец разби северноирландския Крусейдърс с общ резултат 9:0 в първи кръг...

...но в следващата фаза Видеотон отказа „орлите” след минимален успех в Унгария.

През това време пък Славия вече отстрани Илвес Тампере в първи кръг за Лига Европа, а ЦСКА се справи с ФК Рига след дузпи (5:3). Иначе двата отбора се победиха веднъж, с по 1:0.

Левски пък допусна поредно сгромолясване в европейските клубни турнири, след като отборът от Княжество Лихтенщайн – Вадуц, елиминира „сините”, предвождани от Делио Роси. Във втори кръг Славия се опита, но не успя да надделее над хърватския Хайдук Сплит, а ЦСКА премина през Адмира Вакер, за да стигне трети кръг.

В тази фаза имахме вече друг отбор – Лудогорец, който „слезе” от Шампионска лига. „Орлите” се разправиха със Зрински Мостар, а ЦСКА бе сломен от Копенхаген след две поражения с 1:2.

Родният шампион продължи към четвърти кръг, където бе разбит грузинския Торпедо Кутаиси с 5:0 общ резултат, а група А се оказа непреодолима за родния тим, след като не успя да бъде сред най-добрите два между Байер Леверкузен, Цюрих и АЕК Ларнака.


Така приключва нашият импровизиран лист с 12-те събития, които се отпечатаха като ключови координати от кривата, маркираща нашето пътуване през времето. А това приключение, което с огромно удоволствие ще продължим!