Какво ви говори датата 18 март? Вероятно, ако нямате някакъв личен празник или нещо важно не ви се е случило в личен план, едва ли този ден е с нещо по-специален за вас. Но ако сте истински любител на българския футбол, датата ще ви говори много. Изключително много. 

Назад в годините, когато българските отбори не отпадаха предимно през лятото в Европа, цели четири пъти на 18 март родни представители са играли на четвъртфинали в евротурнирите! Два пъти това прави Левски, а по веднъж Славия и ЦСКА. Но нека караме подред. 

За първи път на 18 март на четвъртфинал в Европа играе Левски. През 1970 г. "сините" се изправят пред близо 100 хил. души в Забже срещу местния Гурник за КНК. Точно тогава и българският гранд е най-близо до участие в полуфинал в историята си, но за малко го изпуска. 

Първият мач на "Герена" е завършил 3:2 за Левски, като полуфиналите вече се мержелеят пред погледа на феновете. Но Влоджимерж Любански открива за най-силния полски отбор по това време в 44-та минута и преднината на българския отбор е ликвидирана. 

Ян Банаш прави 2:0 за Гурник в 57-та минута и 100-хилядната тълпа изпада в екстаз. Петър Кирилов обаче връща Левски в играта с гол в 60-та минута и въпреки масирания натиск до края, втори български гол не пада и "сините" се разминават с историческото участие на полуфиналите. 

Единадесет години по-късно отново българските фенове тръпнат на четвъртфиналното стъпало. А през 1981 г. имаме цели два участника в Топ 8 на два от евротурнирите. Първият от тях е наясно, че отпада още преди първия мач. 

Става въпрос за ЦСКА, който е паднал с 1:5 от Ливърпул на "Анфийлд" за КЕШ. Въпреки това, интересът към реванша е голям, но "червените" отново падат, този път само с 0:1. Впоследствие мърсисайдци стават носители на трофея, а на следващата година скалпът им е взет от българския тим на същия етап. 

Доста по-големи шансове има другият ни четвъртфиналист през този сезон - Славия. "Белите" играят с холандския Фейенорд, след като са спечелили първия мач с 3:2. Но в Ротердам са разпилени от съперника си, който печели с 4:0, но на полуфиналите е отстранен от Динамо Тбилиси. Този мач е за КНК. 

За последен път роден тим е играл на четвъртфинал в Европа на тази дата през 1987 г. Тогава отново Левски стига до това стъпало, но се изправя срещу много силния тогава тим на Реал Сарагоса. 

"Сините" са паднали с 0:2 в първия мач, а на реванша силите им не стигат срещу класния опонент и падат със същия резултат, прощавайки се с надеждите си за място на полуфиналите за КНК. Иначе въпреки тежкия за преодоляване резултат от първия мач, на Националния стадион "Васил Левски" има над 50 хил. души. 

Всичко това се случва във времената, в които българските отбори предизвикваха страх у съперниците си по Европа, а не обратното, както е сега. Само можем да се надяваме, че пролетните емоции в евротурнирите скоро отново ще станат нещо обичайно за българския фен.