Футболният уикенд, който изпратихме беше изпълнен със събития. Първенствата в Англия и Испания прилючиха, докато в Италия Ювентус гарантира 6-ото си поредно скудето кръг преди края. Емоции не липсваха и по нашите терени, като тъкмо те ще бъдат темата на следващия обзор. Мачовете от 34-ия кръг в челната шестица на Първа лига, както и плейофите в долната осмица се оказаха крайно интригуващи.

Берое – Ботев Пд 2:1

След успеха с 3:0 в първата бараж за Лига Европа, Ботев се насочи сравнително спокоен към реванша в Стара Загора. Голямата преднина като че ли изигра лоша шега на „канарчетата”, които още в 15-ата минута си отбелязаха автогол. Заралии усетиха колебанието в редиците на противника и се хвърлиха мощно напред в търсене на чудото. Домакините пропуснаха редица положение, което даде време на Ботев да се опомни. Антонио Вутов изравни в 64-ата минута и така до голяма степен уби интригата. На два пъти звездата на пловдивчани Омар Косоко излизаше сам срещу вратаря Душан Перниш, но не успя да го преодолее. Почетната победа за Берое оформи Жуниор Мапуку, отбелязвайки за последно с екипа на заралии.

Киров: Чак паника нямаше, сега мислим за финала

След мача Ферарио Спасов бе освободен от Берое 

Верея – Пирин 1:0

Доста напечен, както се и очакваше, беше реваншът между Верея и Пирин от баражите за Лига Европа. Равенството 1:1 в Благоевград поставяше домакините в малко по-добра позиция. Напрежението все пак си пролича сред възпитаниците на Александър Томаш, които играха доста нервно през първото полувреме. Едва към края те напипаха верния ритъм и това доведе до шедьовъра на Васил Калоянов в мрежата на Благой Макенджиев. Минималната победа прати Верея в плейофа за 7-ото място, а ако мачовете с Ботев се състоят, общият брой изиграни срещи между тези два тима през сезона ще достигне внушителните 8.

Александър Томаш: Аз съм много богат с тези мъже в съблекалнята 

Наставникът на Пирин Милен Радуканов бе доволен въпреки отпадането

Лудогорец – ЦСКА 1:1

Голямото дерби през уикенда без никакво съмнение. ЦСКА пристигна в Разград с идеята да развали шампионските празненства, които Лудогорец „съвсем случайно” бе планирал веднага след мача срещу „червените”. Фрапантна грешка в защитата на гостите помогна на Светослав Дяков да вкара изключително попадение с прехвърлящ изстрел от около 40 метра. След почивката ЦСКА видимо изравни играта и дори имаше повече чисти ситуации. В основата на изравнителния гол отново беше звездата Кирил Десподов, чиито рейд и блокиран шут спомогнаха на Фернандо Каранга да се разпише за 5-и път с екипа на „червените”. След последния съдийски сигнал футболистите на Стамен Белчев еуфорично отбелязаха историческата си първа точка в Разград заедно със своите фенове, докато специалистът доста уклончиво коментира темата около своето бъдеще. Лудогорец отдели малко внимание на това, тъй като шампионите бяха заети с това да започнат големия купон.

Триумфът с Шестата! 

Шампионски видео –стрийм от играчите на Лудогорец 

Дунав – Левски 0:1

Играчите на Дунав спазиха заканите си и изнесоха още един много силен мач срещу Левски, при който обаче трябваше да преглътнат загубата. Божидар Краев реализира единственият гол в двубоя четвърт час преди края и това се оказа достатъчно за „сините”. Отборът на Ники Митов намали точковото си изоставане спрямо втория ЦСКА тъкмо преди задаващото се дерби. Разликата между съперниците е само 2 точки в полза на „червените”, което значи, че при победа в неделя Левски би могъл да си върне второто място.

Великов: Не може така, Левски ни излъга с глупав гол 

Боримиров: Още 2 победи и сме втори 

Локомотив Пд – Черно море 2:1

„Смърфовете” се върнаха в битката за четвъртото място след много ценен успех над Черно море. Наставникът на варненци Георги Иванов-Гонзо не се поколеба да хвърли младите Валентин Йосков и Николай Минков в боя, като вторият дори му се отблагодари с чуден гол във втората минута. Попадения на Мартин Камбуро – 187-и негов гол в родния елит – и Дино Мартинович обаче оформиха пълния обрат за пловдивчани. И те като Дунав имат по 49 точки във временното класиране, докато „моряците” са на дъното в челната шестица с 46. Черно море определено се нуждае от съживяване, тъй като допусна 5-о поредно поражение след началото на плейофната фаза. Дотук варненци постигнаха само един успех и загубиха всеки от останалите си 7 мача.

Гонзо: Нямаме шанс за Европа и вече сме отпуснати

Войн Войнов: Гордея се с играчите, ще гоним Лига Европа докрай 

Нефтохимик – Монтана 2:1

Победата за „шейховете” в никакъв случай не дойде лесно и до последно беше под въпрос. Предвид преднината  от 3:1 след първия мач от плейофите за оцеляване бургазлии изглеждаха като фаворит за класиране в плейофа за 11-о място. Петър Атанасов обаче откри за Монтана и върна надеждата за северняците. След почивката обаче Нефтохимик действа много по-солидно и достигна до заслужен обрат. Илия Миланов пречупи духа на съперника с попадение в 72-ата минута. Десетина по-късно след втората асистенция на Иван Вълчанов Галин Иванов донесе победата. Така „нафтата” се приближи една стъпка по-близо до спасението, докато Монтана ще трябва да се бори със зъби и нокти да не изпадне.

Янев: На почивката наредих да изглеждаме коренно различно 

Орела за поражението: Вадя някой, пускам никой 

Славия – Локомотив ГО 1:1

Славия си уреди двубой срещу Нефтохимик за 11-ото място, след като изигра солиден реванш срещу Локо ГО. 1:1 в София бе достатъчно за „белите”, които имат шанс – при успех в двата мача срещу бургазлии – да си осигурят оставането в елита без да играят повече. Дори при грешка във финала, те ще имат право на „втори шанс” – с мач на неутрален терен срещу третия от Втора лига. Лошата новина за столичани обаче беше тежката травма на централния бранител Стефан Велков.

Поредна тежка травма за стълб в отбраната на Славия