Шестият кръг на Първа лига за сезон 2018/2019 е на един мач от това да замине в историята. И без него обаче изминалите три дни ни доказаха, че поне в началото битката за челните позиции обещава да бъде много интересна. Всъщност Берое днес има шансът да се намърда в топ 3, ако надвие новака в елита Ботев Враца. И всичко това заради грешната стъпка на шампиона Лудогорец, който в неделя мислеше за всичко друго, но не и за двубоя си със Славия.

За него обаче по-нататък. Нека караме както си му е редът…

ДУНАВ – СЕПТЕМВРИ СОФИЯ 2:0 

Играч на мача: Мартин Ковачев 

Бившият нападател на русенци Мирослав Будинов отбеляза своя мач №100 в елита, но като част от Септември. Воденият от Николай Митов тим допусна трета поредна загуба, след като инкасира два гола от „драконите“ след почивката. До голяма степен за това повлия и изгонването на Иван Стоянов в 57-ата минута за втори жълт картон. Иначе головете за Дунав вкараха капитанът Мартин Ковачев и Ахмед Ахмедов.

Малин Орачев: Когато се работи и има търпение, резултатите идват 

Митов: Играчите на Септември са уплашени

Ковачев: Сега Дунав ще диша по-спокойно

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ – ЧЕРНО МОРЕ 0:2

Играч на мача: Радослав Василев

Силното начало на Локомотив Пловдив в мача, а може би и хубавата победа над Ботев в предния кръг като че ли заблудиха „черно-белите“ какво всъщност ги чака срещу варненци. Хората на Илиан Илиев използваха по перфектен начин възможностите си, за да прекъснат серията от 4 поредни мача без успех. Патрик Андраде с безупречен далечен шут откри в 23-ата, а само 6 по-късно Радослав Василев завърши звучния шамар, от който Локомотив така и не се отърси.

Ради Василев: Знаехме какво да очакваме и спазихме тактическата дисциплина

Акрапович: След Ботев върнахме газта

Илиан Илиев: За Европа имаме нужда от обиграване

ЕТЪР – ЛЕВСКИ 1:2

Играч на мача: Габриел Обертан

„Сините“ си гарантираха, че не могат да изпуснат върха, каквото и да се случи в мачовете след техния. Столичани се възползваха от силното си първо полувреме, когато точни бяха Жерсон Кабрал (26’) и Станислав Костов (44’). Между двата гола обаче домакините имаха сериозни претенции за дузпа, когато Иван Горанов препъна Даниел Младенов в наказателното поле. След почивката дори треньорът на Левски Славиша Стоянович призна, че нищо не се е получавало в играта на неговия тим, а голът на Флорент Боджадж бе най-малкото, което „болярите“ заслужаваха. Това беше кратката история зад четвъртия пореден успех на "сините".

Обертан с демонстрация на техника и класа

Балъков: Това, което Етър направи след почивката, е за похвала

Стоянович: Трябва ни постоянство, имаме проблем с физическата подготовка

Костов: Първото място дава самочувствие, но е важно накрая да сме там

Обертан: Беше като тенис двубой

Левски води нестинарското хоро

Паулиньо: Щастлив съм, че отново правя това, което обичам

ВИТОША БИСТРИЦА – БОТЕВ ПЛОВДИВ 0:2

Играч на мача: Тодор Неделев

Ботев Пловдив оправда реномето си на фаворит в сблъсъка срещу Витоша Бистрица, макар че преди него „бистришките“ тигри бяха по-високо в класирането. Пред погледа на старши треньора на ЦСКА Нестор Ел Маестро пловдивчани вкараха по едно попадение във всяко от полувремената. Тодор Неделев откри след марково изпълнение на пряк свободен удар, а в самия край на втората част груба грешка на вратаря Николай Георгиев Густаво Афонсо подпечата успеха, който остави „жълто-черните“ пред прага на топ 6.

Николай Киров доволен от успеха, но предупреди за пропуските

Росен Кирилов: През второто полувреме Витоша игра добре 

Неделев: В момента не сме за първата шестица

СЛАВИЯ – ЛУДОГОРЕЦ 0:0

Играч на мача: Георги Петков

В мача, който бетонира Георги Петков като най-възрастния играч, записал участие в Първа лига за сезон 2018/2019 (42 години, 5 месеца, 1 седмица и 5 дни) шампионът Лудогорец до голяма степен обезсмисли важната победа над ЦСКА от предния кръг. Играчите на Пауло Аутуори – в голямата си част резерви – се представиха доста бледо и очевидно с мисъл за предстоящия важен реванш срещу Торпедо Кутаиси в Лига Европа. Положенията на националния стадион се брояха на пръсти, а когато трябваше, опитният страж на Славия бе на висота. В самия край бившият футболист на разградчани Славчо Шоколаров пък изпусна да отмъкне пълния пакет точки за „белите“. По този начин Лудогорец вече изостава с 5 пункта от временния лидер Левски.

Аутуори: Дадохме шанс на нови футболисти, които се стараха 

Загорчич: Срещу Лудогорец бяхме перфектни 

Петков: Гошо Петков е на разположение за националния отбор, ако имат нужда от него

Венци Стефанов оцени хикса с Лудогорец като загуба на 2 точки 

ЦСКА – ВЕРЕЯ 4:0

Играч на мача: Кирил Десподов

„Червените“ по перфектен начин загърбиха споменатата вече загуба от Лудогорец – като постигнаха най-изразителната си победа под ръководството на Нестор Ел Маестро. Все по-явно потъващият Верея влезе в ролята на пасивен спаринг партньор и отнесе загуба с 0:4. Резултатът на „Армията“ можеше да бъде и още по-красноречив, ако стражът на старозагорци Георги Георгиев не бе направил няколко отлични спасявания. Десподов се разписа на два пъти, а по едно попадение добавиха Едвин Джеси и Мауридес. ЦСКА остава на втора позиция, с точка пасив спрямо Левски.

Ел Маестро: Трябваше да реагираме след загубата и го направихме

Небойша Лекич: Загубихме, защото ЦСКА има много добър отбор

Десподов: Целта за ЦСКА е ясна - титла, конкурентите също са известни