Късна "бяла" голеада беляза столичното дерби между Славия и Септември, в което "белите" записаха категоричен успех от 4:1. В двубоя от 16-я кръг в Първа лига Галин Иванов изкова победата за тима си, след като се разписа на два пъти в двубоя - в 16-та и 88-ата минута на срещата. Също така капитанът на Славия бе и главният виновник за автогола на Румен Трифонов, с който в 79-ата минута "брлите" излязоха отново напред в резултата. Борис Галчев реализира единственото попадение за гостите в последните секунди на полувремето с гол от пряк свободен удар. 

Загорчич: Бяхме по-добри, изпуснахме много

Първата част мина почти изцяло под диктатурата на домакините. В 5-ата минута Иван Минчев пусна към непокрития Стефан Велев, който шутира. Имаше рикошет, но Янко Георгиев беше стабилен и спаси.

В 12-ата обаче центриране на Борис Галчев центрира от пряк свободен удар предизвика хаос в наказателното поле. Андреа Христов не успя да изчисти добре и топката попадна в Георги Стоичков, който опита пас към Мартин Тошев. Футболистът на Септември обаче не успя да играе с топката и Стергиакис се намеси и улови.  

Четири минути по-късно капитанът на “белите” Галин Иванов откри резултата. Иван Минчев с блестящо извеждащо подаване намери футболиста на домакините зад отбраната на Септември. Капитанът на гостите овладя с едно докосване и без колебание наниза топката право във вратата на Янко Георгиев. 

Футболистите на Славия непрекъснато опитваха да застрашат мрежата на Георгиев с удари от дистанция. В 23-ата Емануел Мба напредна по десния фланг и вместо да подаде на включилия с в атака Ивайло Димитров, опита удар по диагонала, но топката мина встрани от вратата. 

Митов: Няма да правим трагедии, но ще си кажем грешките

В 37-ата Стефан Велев се пробва отдалеч, но ударът му бе много слаб, а и топката рикошира в крака на Елтон дош Реиш. 

В добавените минути на първата част Борис Галчев изненада домакините и изравни резултата. Футболистът на столичани застана зад топката при изпълнението на пряк свободен удар и опита центриране, но вместо това кълбото се оплете в мрежата на безпомощния Стергиакис. Това е шести гол за Галчев на новака в първенството от началото на сезона. 

Второто полувреме започна отново с натиск на домакините. В 47-ата минута Галин Иванов отправи опасен удар към вратата на гостите, но топката мина встрани от целта.

В 53-ата Димитър Буров се озова на добра стрелкова позиция. Вместо да стреля, той  подаде към Галин Иванов, който стреля, но ударът му бе блокиран. При добавката Владислав Узунов нацели напречната греда, а след това  страничният съдия вдигна флага за засада. 

Галин Иванов: До 75-ата минута беше тежко

Три минути по-късно играчите на Септември изразиха претенциите си за дузпа. Борис Галчев намери отлично центрирана топка в наказателното поле, а Стефан Велков се хвърли в опит да спаси. При шута на Галчев кълбото срещна ръката на Велков. Съдията Валентин Железов прецени, че не трябва да отсъди 11-метров наказателен удар и остави играта да продължи. 

Последваха инфарктни минути пред вратата на Янко Георгиев. “Белите” изпробваха рефлексите на стража на Септември на няколко пъти, но той успя да опаза мрежата си чиста и да запази равенството в резултата.

В 63-ата минута защитата на Славия не успя да се справи с центрирана топка в наказателното поле. Топката стигна до Стефан Велков, който отправи удар, но не успя да отбележи.

В 71-ата Иван Минчев отправи силен шут отдясно, който бе отразен за пореден път от Янко Георгиев.

Две минути по-късно Калоян Кръстев направи непростим пропуск. Стефан Велев центрира отлично в наказателното поле и сложи топката право на главата на Кръстев, който стреля с глава, но топката мина покрай гредата. 

Точка на спора сложи Румен Трифонов, който в 79-ата минута злощастно заби топката право в собствената си врата. Галин Иванов със страхотен рейд нахлу отляво в наказателното поле и пусна успореден пас на голлинията. Там бе единствено футболистът на Септември, който вместо да изчисти, прати топката в собствената си врата.

В последните минути на мача топката навести мрежата на гостите още два пъти. Галин Иванов за втори път се разписа в двубоя. Капитанът на "белите" проби отляво и успя да преодолее вратаря с шут в даления ъгъл.

В последните секунди от редовното време Галин Иванов открадна топката от Траян Траянов и пусна веднага към Калоян Кръстев, който напредна отляво и мушна топката в мрежата на Георгиев. При попадението обаче останаха сериозни съмнения за засада. Видеоповторенията показаха, че такава категорично има. Въпреки това обаче резултатът бе показателен и от трите точки се възползваха възпитаниците на Златомир Загорчич. 

Успехът изкачи Славия на 9-ото място в първенството, измествайки от него именно Септември. "Белите" разполагат с актив от 20 точки, колкото има и Локомотив Пловдив. Септември има на сметката си 19.

Голове:

1:0 16' Галин Иванов

1:1 45'+1' Борис Галчев

2:1 79' Румен Трифонов (автогол)

3:1 88' Галин Иванов

4:1 90' Калоян Кръстев

Вижте съставите на двата тима:

Славия: 32 Антониос Стергиакис, 14 Ивайло Димитров, 73 Иван Минчев, 77 Стефан Велев, 14 Стефан Велков, 2 Димитър Буров, 11 Емануел Мба, 33 Галин Иванов, 66 Абуд Омар, 55 Андреа Христов, 23 Владислав Узунов

Септември: 21 Янко Георгиев, 24 Богомил Дяков, 6 Елтон дош Реиш, 15 Васил Добрев, 23 Румен Трифонов, 14 Янко Сандански, 22 Георги Стоичков, 8 Борис Галчев, 19 Крис Гади, 9 Мартин Тошев, 11 Владислав Романов