Само два мача остават, за да бъде затворен 12-ият кръг на Първа лига. Програмата бе открита още в петък, а несъмнено с най-голям интерес се очакваха мачовете на Левски и ЦСКА, защото в 13-ия кръг двата състав, се изправят един срещу друг. „Сините“ се справиха с трудното си гостуване във Велико Търново в типичния си италиански стил, докато „червените“ пропуснаха шанса да влязат в столичното дерби с победа. Момчетата на Стамен Белчев записаха второ поредно реми, след като направиха равен при домакинството си на Пирин.

Самото начало на дългия футболен уикенд обаче бе поставено още в четвъртък, когато Ботев и Септември изиграха отложения си мач от четвъртия кръг. „Канарчетата“ се наложиха изразително с 5:0. Четири попадения отбеляза Фернандо Виана, който бе точен в 24-ата, 63-ата, 73-ата и 84-ата минути, а Дуде Ндонгала добави едно в 57-ата минута.

А ето и как се развиха събитията след това в хронологичен ред:

Берое – Локомотив Пловдив 1:2

Програмата на 12-ия кръг бе открита в петък под Аязмото. Берое посрещна Локомотив Пловдив, а срещата се чакаше с нескрит интерес заради една любопитна нишка. Празнуващият 37-и рожден ден нападател на „заралии“ Мартин Камбуров се изправяше срещу бившия си тим. „Смърфовете“ вгорчиха празника на доскорошния с лидер, след като си тръгнаха с успех с 2:1. Попаденията за пловдивчани бяха дело на Димо Бакалов (23-ата минута) и Дино Мартинович (70-ата минута). За домакините точен бе Педро Еуженио (38-ата минута).

В класирането Локомотив и Берое имат равен точков актив – 17 – и се намират на последователни места в класирането – шести и седми.

Играч на мача: Димо Бакалов


Славия – Дунав 3:0

Съботната програма на Първа лига бе открита в София, където на Националния стадион „Васил Левски“ Славия посрещна Дунав. „Белите“ нанесоха седмо поражение на русенци от началото на сезона, а това разклати значително стола на наставника на русенци Веселин Великов, за когото се очаква да се раздели с „драконите“. Попаденията за класическата победа на „белите“ с 3:0 отбелязаха Стефан Велев в 12-ата минута, Иван Минчев в 32-ата минута и Ивайло Димитров в 75-ата.

В класирането Славия се движи осми с 15 точки, докато Дунав е 12-и с 9.

Играч на мача: Стефан Велев


Черно море – Лудогорец 0:1

По-късно Черно море посрещна Лудогорец на стадион „Тича“. Разградчани си тръгнаха с минимален успех 1:0, след гол на Марселиньо от пряк свободен удар. Ситуацията с попадението обаче бе белязана от спорен момент. Ивайло Стоянов отсъди фаула за игра с ръка на Мариян Огнянов, но възникнаха доста съмнения, дали в действителност играчът на варненци си е извършил непозволено действие.

В класирането разградчани са начело с 30 точки, докато „моряците“ са девети с 15.

Играч на мача: Марселиньо


Етър Велико Търново – Левски 0:1

Етър посрещна Левски с амбициите да повтори доброто представяне от мача с ЦСКА и да се поздрави с успех. Още в петата минута на срещата обаче, след едно центриране от корнер отляво на вратата на Христо Иванов на Жорди Гомес, Давид Яблонски бе изпуснат от отбраната на домакините и наниза петия си гол от началото на сезона. До края на двубоя столичани играха прагматично и противодействаха успешно на „болярите“.

Така само един гол на чешкия защитник се оказа равен на три точки, които скъсиха още дистанцията между Левски и първия, и втория в класирането. „Сините“ вече имат актив от 24 точки и са три пункта зад ЦСКА преди дербито между двата състава. Шест точки е разликата с Лудогорец, който е на върха.

Играч на мача: Давид Яблонски


ЦСКА – Пирин 0:0

Малко след края на срещата във Велико Търново ЦСКА посрещна Пирин на „Българска армия“. Момчетата на Стамен Белчев излязоха на терена с амбициите да се върнат на победния път, след ремито срещу Етър 2:2 преди паузата за националните отбори. „Орлетата“ на Милен Радуканов обаче бяха заключили умело вратата си, и след силни изяви и на стража Благой Макенджиев, срещата завърши при нулево реми.

Щабът на домакините бе значително притеснен и от факта, че Рафаел Енрике получи травма и се наложи да бъде заменен принудително в 57-ата минута.

В класирането тимът от Борисовата градина остана втори, вече с 27 точки. Благоевградчани са 11-и с 12.

Играч на мача: Благой Макенджиев


По-късно днес предстоят да се изиграят още два мача от програмата на 12-ия кръг:

Септември – Витоша

дата: 16.10.2017

час: 17.30

Стадион: „Васил Левски“

Място в класирането: Септември е 13-и със 7 точки; Витоша е последен, 14-и, с 2 пункта.

Срещата може да следите с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.


Ботев – Верея

дата: 16.10.2017 година

час: 20.00

Място: Футболен комплекс Ботев 1912

Място в класирането: Ботев е пети със 17 точки; Верея е четвърти с 20 пункта.

Срещата може да следите с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.