Славия прекрати серията си от мачове без победа и сложи на колана си скалпа на Дунав. "Белите" надделяха с 2:0 в мача на Националния стадион "Васил Левски" и триумфираха с трите точки. 

Но остана привкус на съдийски грешки, които повлияха на крайния изход. Първо главният рефер Валентин Железов подмина ситуация в наказателното поле на "белите" в 61-та минута, при която останаха повече от сериозни съмнения за нарушение на Георги Петков. 

Само минутка след това то посочи бялата точка, но за Славия. При това за ситуация, при която имаше огромни съмнения за засада, а и в която можеше да се даде непряк свободен удар. А малко след гола от тази дузпа на Галин Иванов, Славчо Шоколаров наниза страхотен гол от над 30 метра и сложи точка на спора. 

ИГРАЧ НА МАЧА: ГАЛИН ИВАНОВ (СЛАВИЯ)

Малин Орачев: Не коментирам съдията, търся вината у нас

Първата част нямаше много положения, но за сметка на това бяха чисти. Първият опасен удар в двубоя дойде още в 10-та секунда! Тогава веднага след изпълнението на центъра защитата на Славия проспа включването на Иван Коконов и той стреля от 20-ина метра. Георги Петков обаче се намеси на висота и изби. 

Последваха доста тихи минути, като постепенно "белите" овладяха инициативата и малко повече от четвърт час от старта на двубоя стигнаха до страхотен шанс. Тогава Влади Узунов центрира от пряк свободен удар, Милен Гамаков беше изпуснат от защитата и стреля с глава от 4-5 метра. 

Изпълнението му обаче беше твърде слабо и това позволи на вратаря Филип Димитров да избие. В тази ситуация беше отсъдено нарушение на Галин Иванов, който за малко да прегази стража и опасността премина. 

Още по-чиста ситуация се откри пред Милчо Ангелов в 22-та минута. Тогава Галин Иванов центрира страхотно от десния фланг и го намери в наказателното поле, нападателят финтира противник и той се озова сам срещу вратаря. Но изпълнението му беше много слабо и в аут. 

Само четири минути след това дойде и най-големият пропуск в мача. Тогава Глаусио да Силва стреля от границата на наказателното поле и топката срещна ръката на Андреа Христов. Дузпата беше безспорна и нямаше протести. 

Зад топката застана бившият играч на Славия Божидар Васев. Той обаче се опита да преодолее технично Георги Петков, но опитният страж не се хвана и улови с лекота топката, а Дунав пропиля страхотен шанс да поведе. 

До почивката нямаше много чисти ситуации, но все пак славистите бяха по-активни. Това обаче донесе само няколко далечни удара към Филип Димитров, но всички те не намериха очертанията на вратата и почивката дойде без отбелязани голове. 

Веднага след подновяването на играта Васев пропусна за Дунав, но последваха много по-активни минути за домакините. И в 54-та минута направиха най-голмия си пропуск до момента в двубоя. 

Тогава Галин Иванов направи страхотен пробив по десния фланг и центрира страхотно в наказателното поле. Там вратарят на Дунав увисна и остави непокрит на празна врата Цветелин Чунчуков. Неговият удар обаче не намери очертанията на вратата и шансът беше пропилян. 

Малко след това дойдоха и най-спорните моменти в мача. Първо в 61-та минута Мохамаду Ндиайе се измъкна зад защитата и излезе сам на скорост срещу Георги Петков. Останаха повече от сериозни съмнения, че вратарят закачи крака на съперника, но реферът не посочи бялата точка. 

Но за сметка на това две минути по-късно даде спорна дузпа за Славия. Тогава Божидар Васев игра с високо вдигнат крак срещу Галин Иванов. Той отигра топката, но реферът даде дузпа, макар че дунавци претендираха, че трябва да има непряк свободен удар. Отделно от това имаше огромни съмнения, че Иванов е в засада. 

Но Валентин Железов беше непреклонен в решението си да посочи бялата точка, а от нея Галин Иванов беше повече от халднокръвен и откри резултата. А малко след това интригата направо умря. 

В 67-та минута, само четири след първия гол, славистите отбелязаха и втори. Тогава Славчо Шоколаров беше оставен сам на 30 метра от вратата и с добре насочен и достатъчно силен удар препарира вратаря за 2:0. 

Това на практика пречупи тотално русенци. Те атакуваха по-често в минутите след това, но нямаха чисти положения. Далечните им изстрели обаче така и не можаха да затруднят сериозно ветеран като Георги Петков. 

Чак в 80-та минута се стигна до сносно положение за "драконите", но тогава Мохамаду Ндиайе се засуети в наказателното поле и така и не можа да нанесе удар, който можеше да доведе и до гол. 

В крайна сметка повече интересни неща в мача не се случиха и така "белите" взеха успеха. Така те имат вече 7 точки, а съперникът им остава с досегашния си актив в долната половина на таблицата. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Славия: Георги Петков, Александър Ем. Александров, Андреа Христов, Владислав Узунов, Димитър Велковски, Галин Иванов, Милен Гамаков, Милчо Ангелов, Славчо Шоколаров, Цветелин Чунчуков, Янис Карабельов;

Резерви: Емануеле Джерия, Александър Станисавлевич, Георги Йомов, Димитър Буров, Александър Златков, Кристиян Пешов, Неманя Иванов;

Дунав: Филип Димитров, Божидар Васев, Мартин Ковачев, Георги Динков, Христо Попадийн, Красимир Станоев, Петър Патев, Светослав Ковачев, Борислав Балджийски, Иван Коконов, Глаусио да Силва;

Резерви: Станислав Антонов, Ахмед Ахмедов, Бранимир Костадинов, Даниел Пехливанов, Едуардо Гелен, Мухамаду Ндиайе, Преслав Петров.