След поражението с 1:2 от ЦСКА на „Армията” в 4-ия кръг белите нямат загуба в 5 поредни срещи за първенство – 2 победи и 3 нулеви равенства, което съвпадна със завръщането на вратата на ветерана Георги Петков.

Галин Иванов, който се разписа в миналия кръг срещу Черно море, вече е част от вечния клубен Топ 20 на стрелците – с 37 попадения за белите заема 19-ата позиция, с 2 гола повече непосредствено пред него е Тодор Праматаров.

В предишния кръг срещу моряците Цветелин Чунчуков вкара първия си гол за Славия в своя 16-и шампионатен двубой с бялата фланелка. За последно нападателят се бе разписвал на 21 юли 2017 г. точно с екипа на Черно море при 4:0 срещу Верея в Стара Загора.

Срещу софийските отбори Ботев Вр има най-много победи в Първа лига точно в двебоите със Славия – 19 (3 от тях на „Овча купел”), следват Локо Сф (15), Академик (11), Левски (7), ЦСКА (4) и Септември (1).

След като дебютира с гол за врачани срещу Витоша, в миналия кръг срещу ЦСКА Валери Божинов стана първият футболист в елита от 30 години насам, който първо си отбеляза автогол, а после пропусна дузпа в рамките на един шампионатен мач.

Всичките си досегашни 4 точки на чужд терен врачани спечелиха в столицата - с 2:1 над Септември на 13 август и с 1:1 срещу Витоша на 14 септември.