Президентът на Славия Венцеслав Стефанов отново беше много критично настроен към родното съдийство след победата на неговия тим с 1:0 над Етър Велико Търново в първия плейофен мач за 7-ото място в Първа лига.

Колоритният бос имаше претенции към работата на главния арбитър Георги Иванов и неговите помощници и добави, че не му се мисли какво ще се случи в реванша, щом днес отборът му е бил „клан” по такъв начин.

„Разбира се, има втори мач. Тогава ще разговаряме”, коментира Стефанов. „Ако си бяхме вкарали положенията, можеше и по-убедително да спечелим. Това е футболът: ако няма грешки, няма да има и голове.”

След срещата босът на „белите” имаше и кратък разговор с наставника на Етър и нов национален селекционер Красимир Балъков, с който имаха известна словесна престрелка в публичното пространство.

Краси Балъков: Когато някой ме ухапе, хапя и аз

„От много години се познаваме. Знаете, че сега, докато не минат тези два мача на националния отбор (срещу Чехия и Косово – б.р.), аз ще си мълча. Ще говоря след тях. Не във връзка с мачовете, а във връзка с други неща, които трябва да се говорят, казват, коментират, гледат. Да видим дали някъде ще намерим пътя към по-доброто за българския футбол. Винаги съм готов да отговарям и с факти, с всички.”

След това уточнение Стефанов отново се върна към двубоя с Етър и започна да излага аргументите си.

„Като гледам насред „Славия” съдиите как ни клаха, представям си там (във Велико Търново – б.р.) какво ще е. Гостите имали две претенции за дузпи? Хайде,бе. Къде? Йомов променял траекторията на топката с ръка? И къде я променя – вместо да кацне на Марс, кацна на Луната. И с ракетите така става. Трябва правилно да се следи траекторията.”

„Много по-добре си беше футболът, когато хората свиреха това, което виждат. Тогава пак имаше претенции, но имаше и футбол. Увеличението с 23 процента за възнаграждението на съдиите? Аз не бих им дал и 2,3 процента увеличение, но щом колегите са толкова ларж и са се съгласили. По принцип, че има подобрение – има. Виждат се някои положителни неща, но си има няколко рецидивисти, които все още са в нашия футбол. Видяхте и мача онзи ден срещу Лудогорец. Едни и същи обслужват интереси… И вие го знаете, защо чакате само аз да го кажа, че да го пуснете. Собствено мнение нямате ли? Доказателствата, за съжаление, във футболното съдийство не могат… Трябва да станеш сигурно Хорейшио (популярен герой от телевизионната поредица "От местопрестъплението: Маями" - б.р.), че да разследваш футболните съдии. И те грешат, и те имат право на грешки, но то се вижда кога е грешка и кога – нещо друго.”

„Според мен имаше 5-6 нарушения, които бяха за картони днес. Имаше положение 100-процентово, при което наш футболист излезе зад тяхната защита, те вдигнаха засада. Не го ли забелязахте това? Аз лично играта с ръка на Йомов не я видях.”

„Ако тук бяха показани 2-3 картона, нали знаете какъв ще бъде другият мач. Видяхте, че картоните се вдигнаха в 94-ата минута. Значи 93 минути не е имало нарушения за картон, така ли? Ей това са един тънки пинизи. Защото по-добрият вариант е да не си навлича гнева на ръководителите на Етър.”

„Иска ми се да вярвам, че скоро ще дойде момент, в който ще говорим повече за действията на футболистите вместо за тези на съдиите. Иска ми се. Има такива мачове, в които толкова по-незабележим е съдията, толкова е по-добър. Преди години имаше съдии, които с авторитета си респектираха. Последният беше този шуменският (Станислав Тодоров – б.р.), който накрая вече оля. Можеше да изкара всеки един мач. Антон Генов, Наско Узунов – това бяха големи съдии. Можеха да свирят, футболистите се съобразяваха. Сега свирне фаул, а футболистът отзад го пустосва”, завърши Стефанов.