Настъпил е обрат в плановете на Шави Ернандес да напусне Барселона след края на сезона. Бившият полузащитник обяви през януари, че ще си тръгне през лятото, но сега е бил готов да преосмисли бъдещето си и да продължи да води отбора, като по този начин ще изпълни договора си, който е до края а следващата кампания, твърди Diario Sport.

По-рано пресата в Испания пиша, че Шави ще проведе среща с Жоан Лапорта и Деко относно бъдещето си на „Камп Ноу“. Миналата седмица треньорът вече се видя с Деко, като Шави му е бил заявил, че иска трима нови футболисти през лятото, за да остане. На това му искане спортният директор е отговорил, че клубът няма необходимата сума.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Тази седмица трябва да се проведе нова среща на върха и в зависимост от направените заключения Шави би бил склонен да остане. Той видя, че отборът му реагира добре в последните седмици и, че играчите не искат той да напуска. Освен това, през последните седмици и феновете му показаха, че застават зад него. Ентусиазмът, който новото поколение млади футболисти събужда в него, и пускането на новия стадион са част от другите причини, които го тласкат да продължи работата си в Барселона.

Шави обяви преди три месеца, след необяснимата и тежка загуба с 3:5 срещу Виляреал, че ще напусне поста на старши треньор след края на сезона, въпреки че има още една година от договора си. Оттогава отборът преживя страхотна поредица от резултати и се настани усещането, че отново може да мечтае за нещо голямо в решителната част от сезона. Въпреки това, през последната една седмица Барса се сбогува с всички надежди за трофей, след като беше елиминиран от Пари Сен Жермен на ¼-финалите в Шампионската лига, а в неделя загуби с 2:3 от Реал Мадрид в Ел Класико и така разликата до върха стана 11 точки при оставащи само шест кръга.

Ръководството на Барселона обаче изпитва трудности при намирането на заместник на Шави Ернандес. Сред спряганите имена са тези на Ханзи Флик, Томас Тухел и Роберто Де Дезрби, както и това на треньора на втория отбор на каталунците Рафаел Маркес. Поради тази причина клубът постепенно стана по-благосклонен към идеята Шави да остане и за догодина. Той самият може да бъде по-склонен да продължи работата си, ако двете страни се разберат относно изискванията му, най-вече на трансферния пазар.