Не се отрази добре серията от „Ел Класико“ на Реал и Барса. Именно натам бяха отправени всички погледи в очакване на грандиозен футбол, но първият двубой от Шампионската лига се оказа най-скучният от четирите европейски полуфинала в двата турнира.

Като изключим гениалния Лео Меси и изключителните му голове в края на мача, всичко друго в дербито Реал – Барса бе грозно, та чак скучно. Двата гранда се отдадоха на серия от удари и контраудари на и извън терена и се коментираше всичко друго, но не и самата игра. Съдията Щарк, симулациите на каталунците, грубостите на „Белия балет“, кой какво казал и каква жалба последвала... Спортно-технически отново видяхме „бункера“ на Моуриньо и познатото „тики-така“ на Барса. А за окото на зрителя остана само Меси.

И докато испанските „класици“ прогресивно изпростяват, сър Алекс само потрива ръце. Неговият Юнайтед вече е сигурен финалист, а съперникът там, който и да е той, може да се окаже отслабен след четвъртото поред нервно дерби. Тогава, дали ще е Барса /доста по-вероятно/ или Реал, испанският финалист може да се окаже засипан от контузии и наказания, от което да се възползва опитният шотландец.

В същото време вторият по сила евротурнир тази година се превърна от Лига Европа в Лига Иберия, както сполучливо бе наречен от някои. Така, общо в двете надпревари, излязоха три испански и три португалски отбора от Иберийския полуостров, а останалият свят бе представен само от Манчестър Юнайтед и Шалке. Овациите обра Порто. Трета „петица“ в трети пореден мач. След две по пет срещу Спартак Москва, „драконите“ нанизаха още една петилетка на също силния Виляреал, при това за едно полувреме.

Вече мнозина съжаляват, че Порто не е единият финалист в Шампионската лига, вместо в по-слабия априори турнир. Щеше да е интересно да видим Фалкао и Хълк срещу тима на Жозе, например. Дали Моу ще постави и тук двуетажния автобус на Реал пред вратата си. Онзи рейс, от който преди няколко дни падна единствената купа, спечелена от мадридчани в последните три години. А също дали неговият млад наследник в Порто Вилаш-Боаш може да надвие с офанзивна игра „цъкането“ с топката на каталунците.

Ще трябва да почакаме поне до следващия сезон за отговора, но май Португалия вече роди нова футболна мода...