Севиля пренаписа историята! Испанският отбор стана първият отбор в историята, който печели четири пъти втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа (Купа на УЕФА). Още по-значимото е, че Севиля постигна това все в поредни години. Андалусийци триумфират през 2006 и 2007, както и през 2014 и 2015 година. Успехът на Севиля не е никак случаен и е плод на постоянство. Севиля остава в сянката на Барселона и Реал Мадрид, а в последните три-четири години дори и в сянката на Атлетико Мадрид. Това обаче не пречи на отбора да се развива, да печели трофеи, да развива играчи и да печели пари от тяхната продажба. Андалуският клуб е сред челниците на континента през новия век. Севиля има спечелени четири трофея в Лига Европа (Купа на УЕФА), както и една Суперкупа на Европа.

През настоящия сезон Севиля сгази всичко по пътя си към четвъртата купа. Възпитаниците на Унай Емери допуснаха само една загуба в 15 мача и отбелязаха 29 гола, за да триумфират след последния съдийски сигнал на финала във Варшава.

Севиля не впечатлява със звезди в състава си. Унай Емери успя да изгради много силен отбор, въпреки че през миналото лято се раздели с някои основни единици като Иван Ракитич, Алберто Морено и Федерико Фасио. Специалистът успя да намери техните подходящи заместници. 43-годишният специалист работи усилено върху това да разполага с дълга скамейка и успя. Това в голяма степен помогна за успехите на отбора през сезона. В момента Емери има един широк състав, с допълващи се футболисти, като в същото време всеки един се отличава със своите способности.

Унай Емери е един от успелите испански треньори, които налагат модата в Европа. Не случайно в момента е спряган за треньорските постове в Милан и Реал Мадрид. Той знае как да печели и го е доказал неколкократно. Той успя да върне Севиля на Европейския връх, където отборът бе през 2006 и 2007 година. Емери не е от треньорите с голямо его, той предпочита да работи и да говори на терена чрез своите футболисти. Това го прави по-малко популярен, но не и по-слаб треньор.

Севиля отново покори своя „домашен“ турнир Лига Европа, с красив, резултатен футбол, такъв какъвто обича Емери. Той е един от специалистите, който не се срамува и не крие, че харесва стила на игра „тики-така“. 43-годишният треньор не крие, че повече мисли за нападението, отколкото за защитата. Това се вижда и от резултатите на Севиля.

В Севиля е създаден модел, който работи. Клубът рядко стига до борбата за местата в топ 3 на Примера дивисион, но често триумфира в Европа или за купата на Краля. Отборът е много активен на трансферния пазар в Южна Америка и Африка. Не случайно в Севиля много „нешлифовани диаманти“ се превърнаха в големи скъпоструващи звезди. Такъв пример в момента е колумбийският нападател Карлос Бака. През 2007 г. той е кондуктор в междуградски автобус, който пътува половин час по карибския бряг от Баранкия до родния му град Пуерто Колумбия и обратно. Когато не е в автобуса, той продава риба и играе футбол. До 20-та си година не е пътувал никъде освен до Баранкия и обратно. Осем години по-късно той е един от най-желаните нападатели и лятото обещава да е горещо за него. Луиш Фабиано, Даниел Алвеш, Адриано, Федерико Фасио, Фредерик Кануте, Сейду Кейта са само част от играчите, за които „Рамон Санчес Писхуан“ даде път и бе само първата футболна сцена. Севиля винаги се е славел със своята силна школа, от която постоянно излизат таланти, като Серхио Рамос, Хосе Антонио Рейес, Хесус Навас, Антонио Пуерта, Диего Капел.

Севиля

източник: Gulliver/Getty Images

Да, Севиля не е от отборите, които могат да си позволят да отделят 100 милиона за трансфери за едно лято. Севиля не е от тимовете, които може да си позволи да брои 40 милиона и нагоре за един футболист. Севиля не е абониран всяка година за титла или трофей. Севиля обаче, винаги ще бъде синоним на страст и истински красив футбол. Както казва Унай Емери - „не е важно колко гола ще допуснем, а е важно да вкараме един повече от съперника“. Все пак головете са смисълът на играта. Севиля печели не само на терена, а и трибуните със своя стил на игра.

Севиля много пъти в последните години „удряше на камък“ в опитите да влезе в груповата фаза на Шампионската лига. Сега това вече е факт. След последния триумф в Лига Европа, „червено-белите“ си осигуриха участие в най-големия европейски клубен турнир и ще могат да се мерят с най-силните. Сега пред Севиля предстои ново предизвикателство.

И не случайно в химна на Севиля се пее:

„И изяществото на футбола, който демонстрираме е без конкуренция!“