Отборът на Атлетико Мадрид постигна комфортна победа с с 2:0 над Спортинг Лисабон  в първия четвъртфинал за Лига Европа. С голове на Коке и Антоан Гризман „дюшекчиите“ взеха добър аванс преди реванша в португалската столица на 12 април.

Ответната среща ще бъде доста сложна за „лъвовете“, които ще бъдат без Бас Дост и Фабио Коентрао. Двамата получиха жълти картони и ще изтърпят наказания в предстоящия сблъсък.

Същевременно статистиката сочи, че победата за мадридчани е тяхна девета поредна в дома им „Уанда Метрополитано“. Любопитно е да се отбележи, че и този успех идва без допуснат гол.  

Атлетико Мадрид имаше подчертано превъзходство през първата част, като стигнаха и до по-чистите положения. Испанците имаха три удара във вратата, при два от които опънаха мрежата на Руи Патрисио.

„Дюшекчиите“ стартираха ударно. Момчетата на Диего Симеоне изправиха феновете на „Уанда Метрополитано“ на крака още в 22-ата секунда. Диего Коста пое в дъгата на наказателното поле, след което изчака за миг и комбинира хитро с Коке. За последния остана само да мушне топката в мрежата на Спортинг за 1:0. Това бе и най-бързият гол за Атлетико в Лига Европа.

Португалците опитаха да отвърнат, като в 13-ата минута Бас Дост бе добре намерен в наказателното поле и с глава стреля, но над вратата.

В 32-ата минута „лъвовете“ се възползваха от грешка в защитата на Атлетико. Желсон Мартинс достигна до един пас и от обещаваща позиция стреля. Ян Облак обаче имаше добра видимост и безпроблемно улови.

Атлетико нанесе своя втори удар по съперника си в 40-ата минута. При страхотна триходова атака, Антоан Гризман бе превъзходно изведен. Френският национал си поведе пред дъгата на пеналта, възползва се от недотам убедителната намеса на Матийо, след това нахлу опасно и майсторски преодоля Патрисио за 2:0 с удар по земя в долния ляв ъгъл.

След почивката Диего Коста получи находчив пас в наказателното поле, но пропиля златен шанс, след като Патрисио спаси.

В 57-ата минута Фабио Коентрао получи жълт картон, за по-остро влизане, а така ще пропусне и следващата среща. В н Гризман вкара още веднъж топката в мрежата на Спортинг в 64-ата минута, но попадението не бе зачетено заради маркирана преди това засада.

Проблемите за Спортинг продължиха, след като в 72-ата минута закъснял шпагат на Бас Дост в краката на Лукас му коства жълт картон. Самият нападател се превърна във вторият футболист на португалците, който ще пропусне реванша след седмица.

В заключителните минути на срещата Антоан Гризман опита късмета си от сериозна дистанция, но без успех.

В добавеното време на срещата Фреди Монтеро от непосредствена близост не можа да разстреля Ян Облак.

Дори Роналдо не донесе късмет на Спортинг