Отборът на Арсенал не допусна изненада при визитата си на Наполи в четвъртфинален мач реванш от Лига Европа. След успеха в първия мач на „Емиратс” с 2:0, лондончани спечелиха и ответния двубой на „Сан Паоло” и безпроблемно се класираха за полуфиналите на надпреварата. В четвъртък вечер тимът на Унай Емери се наложи минимално с 1:0 и така с общ резултат 3:0 намери място сред четирите най-добри в турнира. В следващата фаза Арсенал ще има за съперник испанския Валенсия, чийто тима също записа втора победа над Виляреал.

Отборът на Челси също продължи към полуфиналите на Лига Европа, след като отстрани Славия Прагас общ резултат 5:3 и в предпоследния кръг ще мери сили с германския Айнтрахт Франкфурт, който отстрани Бенфика, благодарение на головете си на чужд терен и общ резултат 4:4. Това означава, че съществува вариант финалът в турнира да бъде изцяло английски.

Въпреки първоначалните очакванията за домакински натиск в началните минути, той така и не се състоя, дори напротив. Тимът на Арсенал бе този, който в първия четвърт час от мача владееше инициативата и по-често атакуваше вратата на своя противник. Въпреки няколкото добри влизания в наказателното поле на домакините, все пак не се наложи стражът на Наполи Алекс Мерет да показва класа.  

Първата реална голова възможност в мача дойде в 17-ата минута и бе в полза на италианския тим. Домакините организираха страхотна контраатака, която обаче Кайехон не успя да превърне в гол. Фабиан Руис получи топката в центъра на терена и напредна много добре, след което обърна атаката по левия фланг към Кулибали. Централният бранител на Наполи изведе по отличен начин Кайехон отдясно, но неговият изстрел по диагонала бе спасен от Чех.

Футболистите на Арсенал отговориха почти моментално. Гранит Джака намери с прекрасен пас Обамеянг отдясно на атаката на гостите. Нападателят овладя добре и пробра удар, който обаче бе блокиран от Кирикеш.

В 24-ата минута тимът на Карло Анчелоти стигна до попадение във вратата на своя противник, но то бе правилно отменено заради засада. Инсиние изведе Милик в наказателното поле, но отбраната на Арсенал направи всичко възможно, за да се изтегли в правилния момент и остави полския нападател в положение офсайд. Засадата на Милик бе очевидна, като дори и домакините не протестираха срещу решението на румънския рефер.

В 34-ата минута гостите трябваше да извършат принудителна смяна, след като Аарън Рамзи, който напуска клуба след края на сезона, получи нелепа травма. Рамзи разтегна мускул в лявото си бедро, а това не му позволи да продължи срещата на „Сан Пуло”. Мястото му бе заето от Хенрих Мхитарян.

Буквално 120 секунди след промяната в редиците на Арсенал, гостите от Лондон ликуваха, след като поведоха в резултат с красиво попадение на Александър Лаказет. Французинът се нагърби с изпълнението на пряк свободен удар на около 30 метра от голлинията, фронтално срещу вратата. Нападателят на „артилеристите” стреля брилянтно, като дори стражът на домакините Мерет не понечи да атакува топката и тя влетя в мрежата за 1:0.

В началото на второто полувреме Арсенал можеше да направи преднината си още по-солидна, но Пиер Емерик Обамеянг не успя да преодолее вратаря на Наполи, останал абсолютно сам срещу него. Малко по-късно Мерет отново надделя в спора с Обамеянг, след като нападателят стреля много добре след изпълнение на корнер, но и този негов удар бе отразен от стража.

С напредване на минути футболистите на Арсенал предпочетоха да успокоят темпото и да играят на сигурно. От своя страна домакините направиха всичко възможно да поставят под напрежение своя противник, но това трудно се получаваше.

В 72-ата минута Милик пропусна най-чистата ситуация пред Петър Чех. Марио Руи получи топката отляво и центрира много добре в малкия пеналт, където полският нападател на Наполи не успя да уцели топката и да отправи удар към вратата на гостите.

Десет минути преди края защитата на Арсенал сама опита да усложни ситуацията за гостите. След прострелно центриран от левия фланг, Начо Монреал като по чудо не си отбеляза автогол. Бранителят не прецени добре центрираната топка и вместо да я избие настрани, той буквално стреля към собствената си врата, но Чех отново спасяваше и спаси удара на своя съотборник.

НАПОЛИ – АРСЕНАЛ 0:1 (в първия мач 0:2)

0:1 Лаказет 36'


Стадион: „Сан Паоло”, Неапол

Рефер: Овидиу Хацеган (Румъния)


Наполи (4-4-2-): 1 Мерет – 31 Гулам (6 Руи 71') , 26 Кулибали, 21 Кирикеш, 19 Максимович (14 Мертенс 46') – 20 Желински, 8 Фабиан Руиз, 7 Кайехон – 24 Инсиние (ж.к.), 22 Милик

Треньор: Карло Анчелоти

Арсенал (3-4-1-2): 1 Чех – 5 Папастатопулос, 6 Кошчелни, 18 Монреал – 15 Майтланд-Найлс, 11 Торейра, 34 Джака (4 Елнени 71'), 31 Колашинац – 8 Рамзи (7 Мхитарян 34)– 9 Лаказет (17 Иуоби 68') , 14 Обамеянг

Треньор: Унай Емери


Още по темата:

Лига Европа излиза на сцената

800 полицаи пазят феновете на Арсенал в Италия

Арсенал постигна своето срещу разочароващ Наполи