Челси е на финал в Лига Европа! Лондончани се класираха за последния мач от турнира, след като надделяха с 4:3 след изпълнение на дузпи срещу Айнтрахт Франкфурт на „Стамфорд Бридж“. В редовното време и продълженията двубоят завърши 1:1. Първата среща във Франкфурт свърши при същия резултат 1:1. При изпълненията на дузпите Кепа Арисабалага направи две решаващи спасявания, а победната дузпа реализира Еден Азар.

Първата опасност в мача бе създадена от футболистите на Айнтрахт Франкфурт. В 3-та минута Себастиан Роде центрира от корнер в наказателното поле на Челси, където Лука Йович стреля с глава, но право в ръцете на Кепа Арисабалага. 

Челси организира добра атака в 11-та минута. Уилиан проби отдясно, след което подаде към Оливие Жиру, а той се опита да стреля от трудна позиция, но ударът му бе блокиран. 

Дани да Коста отправи много опасен удар от въздуха в 14-та минута, но Кепа Арисабалага се намеси и изби топката в корнер. 

Челси осъществи много добра атака в 23-та минута, когато Еден Азар комбинира с Емерсон, който намери Оливие Жиру в наказателното поле на Айнтрахт. Французинът стреля от малък ъгъл, но Кевин Трап успя да спаси. 

Давид Луис центрира опасно от фаул в наказателното поле на Айнтрахт, след което Макото Хасебе се намеси решаващо и успя да избие малко пред гол линията. 

Челси поведе в резултата в 28-та минута. Еден Азар задържа по чудесен начин топката, след което комбинира с Рубен Лофтъс-Чийк, който бе оставен непокрит в наказателното поле на Айнтрахт. С премерен удар Лофтъс-Чийк прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Кевин Трап. 

Пред Рубен Лофтъс-Чийк се откри много добра възможност в 39-та минута. Той получи топката в наказателното поле на Айнтрахт, след което стреля, но се получи рикошет и топката премина встрани от десния стълб на вратата на Кевин Трап, като излезе в корнер.  

Айнтрахт Франкфурт изравни резултата в 49-та минута, когато Мият Гачинович направи двойно подаване с Лука Йович, който бе изведен сам срещу Кепа Арисабалага и не пропусна да вкара във вратата му. 

Челси пропусна страхотна възможност да възстанови аванса си в резултата в 51-та минута. Матео Ковачич комбинира с Оливие Жиру, който бе изведен на отлична позиция в наказателното поле на Айнтрахт, но ударът му не бе точен, а топката премина встрани от десния стълб на вратата на Кевин Трап. 

Уилиан се опита с прострелен пас да намери Оливие Жиру в наказателното поле на Айнтрахт, но Кевин Трап плонжира и спаси. 

Мият Гачинович отправи топовен удар в 59-та минута, но Кепа Арисабалага внимаваше и боксира. Минута по-късно Филип Костич стреля, но встрани от левия стълб на вратата на Арисабалага. 

Давид Луис опита изненадващ удар в 71-та минута, но топката премина встрани от десния стълб на вратата на Кевин Трап. 

Андреас Кристиансен получи контузия и бе сменен в 74-та минута от Давиде Дзапакоста. 

Челси бе много близо до реализирането на второ гил в 78-та минута. Давиде Дзапакоста отправи много хубав далечен удар, но Трап успя да спаси. 

Еден Азар комбинира с Оливие Жиру в 87-та минута. Французинът отправи много хубав удар от границата на наказателното поле на Айнтрахт, но Кевин Трап спаси. 

Така двата отбора стигнаха до продължения на полуфиналния мач реванш от Лига Европа на "Стамфорд Бридж".

Айнтрахт пропусна да поведе в резултата в 92-та минута. Пред Лука Йович се откри много добра възможност в наказателното поле на Челси. Той шутира, но топката рикошира в Аспиликуета и излезе в корнер. 

Рос Баркли стреля от разстояние в 93-та минута, но над напречната греда. 

Еден Азар центрира от корнер в наказателното поле на Айнтрахт в 95-та минута, където Аспиликуета бе изпуснат и стреля, но над напречната греда на вратата на Кевин Трап в аут. 

Айнтрахт направи невероятен пропуск в 100-та минута. Филип Костич проби отляво и надбяга Аспиликуета, след което намери Себастиан Алер в наказателното поле на Челси. Французинът стреля, но недостатъчно силно, което позволи на Давид Луис да изчисти топката от гол линията. 

Рос Баркли отправи далечен удар в 103-та минута, но встрани от левия стълб на вратата на Кевин Трап. 

В първата минута на добавеното време на първото продължение, Де Гузман центрира от корнер в наказателното поле на Челси, където Алер стреля с глава, но Дзапакоста успя да изчисти с глава пред гол линията. 

Пред Емерсон се откри много добра възможност в 111-та минута. Бразилецът нахлу в наказателното поле на Айнтрахт и стреля, но Кевин Трап успя да спаси. След това Хинтерегер се намеси решаващо и с шпагат изби топката от краката на Емерсон. 

Давиде Дзапакоста отправи много тежък удар в 115-та минута, но Кевин Трап успя да се намеси решаващо и с дясната си ръка изби топката в корнер. 

Еден Азар центрира в наказателното поле на Айнтрахт в 116-та минута, Кевин Трап улови топката, но бе на път да допусне груба грешка, като Сесар Аспиликуета вкара топката във вратата му, но съдията Овидиу Хацеган маркира нарушение на испанския футболист на Челси срещу вратаря на германския отбор. 

Двата отбора не успяха да си вкарат гол до края на продълженията и се стигна до изпълнения на дузпи. 

При дузпите Алер реализира първата и Айнтрахт поведе с 1:0. Рос Баркли бе точен и изравни резултата - 1:1. Лука Йович прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Челси, Кепа Арисабалага успя да я докосне, но не и да спаси, а Айнтрахт поведе с 2:1. Кевин Трап отрази удара на Сесар Аспиликуета, който насочи топката в долния ляв ъгъл на вратата му. Джонатан Де Гузман вкара за 3:1 за Айнтрахт. Жоржиньо запази хладнокръвие и намали изоставането на Челси - 2:3. Мартин Хинтерегер стреля в центъра на вратата, но Кепа Арисабалага усети намеренията на футболиста на Айнтрахт и спаси удара му. Давид Луис изравни резултата - 3:3, след като прати топката в десния ъгъл на вратата на Трап. Кепа Арисабалага направи второто си решаващо спасяване при изпълнението от страна на Пасиенсия, който насочи топката в десния ъгъл на вратата, но стражът на Челси плонжира и спаси. Петата дузпа за Челси бе реализирана от Еден Азар, който по този начин класира лондончани на финала на турнира Лига Европа. 

Арсенал и Челси ще спорят за трофея на 29 май (сряда) на Олимпийския стадион в Баку, който е с капацитет 70 000 зрители. „Сините“ спечелиха надпреварата през 2013 г., а „топчиите“ триумфираха в Купата на УЕФА през 2000 г.

Доминацията на английските отбори в европейските клубни турнири този сезон е пълна, след като в Шампионската лига за титлата ще се борят Ливърпул и Тотнъм. За първи път в историята във финалите на европейските турнири ще играят отбори от една държава.

Челси - Айнтрахт Франкфурт 5:4 след изпълнение на дузпи (1:1 в първия мач)

1:0 Рубен Лофтъс-Чийк 28'

1:1 Лука Йович 49'

Челси: 1.Кепа Арисабалага – 28. Сесар Аспиликуета, 27. Андреас Кристенсен, 30. Давид Луис, 33. Емерсон Палмиери – 17. Матео Ковачич, 5. Жоржиньо, 12. Рубен Лофтъс-Чийк – 22. Уилиан, 18. Оливие Жиру, 10. Еден Азар

Старши треньор: Маурицио Сари

Айнтрахт Франкфурт: 31. Кевин Трап – 24. Дани да Коста, 19. Давид Абраам, 13. Мартин Хинтерегер, 3. Симон Фалет – 20. Макото Хасебе, 17. Себастиан Роде – 4. Анте Ребич, 11. Мият Гачинович, 10. Филип Костич – 8. Лука Йович

Старши треньор: Ади Хютер

Стадион: „Стамфорд Бридж“

Съдия: Овидиу Хацеган (Рум)