Френският колос Олимпик Марсилия отстрани от Лига Европа абсолютния дебютант в европейските клубни турнири РБ Лайпциг след истински спектакъл на „Велодром“.

Германският тим имаше преднина след първия четвъртфинал в Германия, след като записа минимален успех с 1:0, но това се оказа крайно недостатъчно за класирането на тима за полуфиналите в турнира, тъй като Олимпик показа истинска класа и спечели по безапелационен начин реванша с 5:2.

Освен цели седем гола препълнените трибуни на „Велодром“ видяха изключителен футбол, за който двата тима заслужават адмирации.

Мачът започна повече от ударно и не толкова щастливо за домакините. Резултатът бе открит едва след две минути игра, а трибуните бяха смълчани от полузащитникът на гостите Брума. След многоходова атака отдясно, топката бе подадена към Огюстен, който продължи наляво и предостави топката на включилия се Брума. Лявото крило на Лайпциг не се замисли и за миг и с премерен удар от около 15 метра прати топката в мрежата.

Въпреки студения душ за възпитаниците на треньора Руди Гарсия, Олимпик отговори повече от подобаващо. Бяха изминали едва четири минути от попадението на Лайпциг, когато домакините също удариха. След изпълнение на корнер футболист на Олимпик отклони топката с глава, Гулачи не успя да се намеси убедително и прати топката в тялото на своя съотборник Илсанкер, който си реализира нелеп автогол.

Окрилени от изравнителното попадение домакините продължиха да атакуват неспирно, а това даде резултат след нови три минути игра. Този път след нападение отляво коженото кълбо бе центрирано на границата на наказателното поле от Димитри Пайет, Сансон стреля от воле, вратарят на Лайпциг на два пъти успя да парира ударите му, но при третата добавка от Сар бе безпомощен.

След вихреното начало двата тима успокоиха темпото, въпреки че отново съумяха да създадат интересни положения пред двете врати. В 17-ата минута Марсилия отбеляза трети гол, който обаче бе отменен заради нарушение на Пайет.

До края на първата част все пак домакините успяха да вкарат заветния трети гол в срещата, с който излязоха с гол преднина и в общия резултат. Флоран Тувен получи отличен пас от отлично представящия се Пайет и с точен удар преодоля Гулачи за 3:1.

Втората част логично започна с натиск за гостите, които трябваше да заличават гол пасив. Въпреки това обаче първата опасност за вторите 45 минути бе пред германската врата. Костас Митроглу пропусна уникален шанс да предреши до голяма степен срещата. Нападателят не успя да се разпише от няколко метра фронтално срещу вратата, стреляйки в купа от играчи пред себе си. При добавката на Джордан Амави, Гулачи показа истинска класа и спаси тима си.

Силното начало за германците през втората част все пак даде резултат в 56-ата минута. След страхотен пробив на Наби Кейта през центъра на терена, гвинеецът спря в наказателното поле и просто предостави топката на Жан-Кевин Огюстен, който с много силен и техничен удар вкара, за да върне надеждите за своите.

Те обаче траяха само няколко минути. Само четири след попадението на РБ Лайпциг, домакините отговориха по перфектен начин, а Димитри Пайет ознаменува добрата игра с красив гол.

Последният гол в срещата дойде в 4-ата минута от даденото от съдията продължение и дойде след контраатака за домакините. След изпълнение на корнер в полза на РБ Лайпциг, футболистите на Олимпик се възползваха по най-добрия начин от включването в предни позиции на вратаря на гостите Гулачи. След като отнеха топката, домакините организираха бързо нападение, което завърши с далечен удар на Сакай, който спря в мрежата за крайното 5:2!

МАРСИЛИЯ – РБ ЛАЙПЦИГ 5:2 (5:3)

Марсилия: Пеле, Сакай, Камара, Сансон, Пайе, Митроглу, Сар, Амави, Густаво, Тувен, Лопес

Треньор: Руди Гарсия

Лайпциг: Гулачи, Упамекано, Конате, Сабицер, Наби Кейта, Илсанкер, Клощерман, Брума, Огюстен, Деме, Кампл

Треньор: Ралф Хазенхютл