Олимпик Марсилия се класира за финала в турнира Лига Европа след загуба с 1:2 в реванша в Австрия от полуфиналите срещу Залцбург и общ резултат 3:2 в своя полза.

Марсилия бе победил с 2:0 в първата среща, а редовното време в реванша приключи при резултат 2:0 за РБ Залцбург, което прати двубоя в продължения. Голът с цената на европейски финал за френския тим бе дело на португалеца Роландо в 116-ата минута на срещата, която бе белязана от съдийски грешки.

Така Олимпик Марсилия си уреди сблъсък с Атлетико Мадрид в спора за титлата в Лига Европа на 16-и май в Лион. Това ще е първи финал в турнира за французите от 2004-а година насам.

РБ Залцбург изигра добро второто полувреме в Австрия, пребори се за аванс от 2:0 в редовното време с попадения на Амаду Айдара и автогол на Буна Сар, и така общото 2:2 от двата мача прати двубоя в продължения.

При втория гол на домакините обаче футболистите на Олимпик Марсилия имаха претенции за неотсъдена засада, а 87-ата минута съдията Сергей Карасьов не даде дузпа за игра с ръка на Дуйе Чалета-Цар в наказателното поле на Залцбург.

Първото полувреме на срещата приключи без голове, включително без чисти голови опасности пред двете врати. Иначе в 6-ата минута Лукас Окампос прати топката над вратата на Залцбург. Домакините имаха шанс за нещо по-сериозно в 13-ата минута след шут на Мунас Дабур, отразен от Йоан Пеле. Четири по-късно Морган Сансон отправи страхотен удар към вратата на австрийския отбор, но пропусна целта.

В 37-ата Валон Бериша прати топката в наказателното поле на Олимпик Марсилия, но защитник блокира изстрела му.

Първата опасност в началото на второто полувреме бе за Марсилия. Лукас Окампос обаче пропусна този шанс в 46-ата минута. Две минути по-късно Димитри Пайе пусна към Валер Жермен, който пропиля чудесна възможност за гостите.

Домакините откриха резултата в 53-ата минута след страхотна индивидуална акция и отличен завършващ удар Амаду Айдара, който бе точен за 1:0. Пет минути по-късно Андре Рамальо стреля силно към вратата на Марсилия, но Йоан Пеле внимаваше и спаси. Мунас Дабур също пробва мерника си в 59-ата минута, но му липсваше точност.

Вторият гол за РБ Залцбург падна в 65-ата минута. Автогол си отбеляза Буна Сар. Хавиер Шлагер бе на точното място в наказателното поле на Марсилия. 20-годишният австриец зесече топката, възползвайки се от неразбирателство в защитата на гостите и стреля, а след рикошет в Сар, топката влезе в мрежата на френския тим. Гостите протестираха, че играчи на Залцбург са в засада и влияят на играта, но резултът вече бе 2:0 за домакините.

В 72-ата минута Хи-Чан Хван навлезе в наказателното поле и стреля, но Йоан Пеле пак еагира добре и спаси. Минута по-късно Флоран Товен удари греда в атака за Марсилия. Най-спорното положение бе в 87-ата минута. Дуйе Чалета-Цар игра с ръка в наказателното поле на Залцбург след изстрел на Флоран Товен, но ситуацията бе подмината от съдията Сергей Карасьов, който не отсъди дузпа.

Две минути по-късно Клинтън Н'Джие отправи добър удар с глава, но защитник блокира удара му към вратата на домакините, а след това футболистите на Залцбруг имаха претенции за събаряне на Хи-Чан Хван в наказателното поле.

Футболистите на РБ Залцбург бяха близо до решителен гол в 99-ата минута на мача, когато Дуйе Чалета-Цар стреля опасно, но с невероятно спасяване Пеле предотврати попадението.Малко преди това, в 92-ата минута Андре-Франк Замбо Ангиса отправи силен удар към вратата на домакините и застраши Александър Валке, но пропусна целта.

В 102-ата минута Мунас Дабур пък прати топката на сантиметри от десния страничен стълб на вратата на Олимпик Марсилия.

Голът, който прати Олимпик Марсилия на финала в Лига Европа падна в 116-ата минута. Влезлият като резерва португалец Роландо порази вратата на домакините след като засече от корнер, намалявайки за 1:2. Домакините протестираха, че корнерът е неправилно отсъден, тъй като топката излезе извън терена от крака на футболист на Олимпик Марсилия.

Залцбург приключи мача с 10 души след като в 119-ата минута втори жълт и сътветно червен картон получи Амаду Айдара.


РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ

Край на второто продължение и на мача

119' Втори жълт и сътветно червен картон за Амаду Айдара, който напуска игра и Залцбург ще приключи двубоя с човек по-малко.

116' ГОЛ за Олимпик Марсилия! Португалецът Роландо порази вратата на домакините след като засече от корнер, намалявайки за 1:2! Домакините протестираха, че корнерът е неправилно отсъден, тъй като топката излезе извън терена от крака на футболист на Олимпик Марсилия.

114' Лукас Окампос опита да пробие и да стреля, но защитата на домакините се справи.

Начало на второто продължение

Край на първото продължение

102' Мунас Дабур прати топката на сантиметри от десния страничен стълб на вратата на Олимпик Марсилия.

99' Спасяване на Йоан Пеле остави резултата 2:0 за РБ Залцбург.

92' Андре-Франк Замбо Ангиса отправи силен удар към вратата на домакините и застраши Александър Валке, но пропусна целта.

Начало на първото продължение

Край на редовното време в мача, следват продължения

87' Игра с ръка на Дуйе Чалета-Цар в наказателното поле на Залцбург след изстрел на Флоран Товен бе подмината! Съдията Сергей Карасьов не отсъди дузпа.

73' Флоран Товен удари греда в атака за Марсилия. Товен стигна до добра възможност, но ударът му с глава не бе достатъчно точен.

72' Хи-Чан Хван навлезе в наказателното поле и стреля, но Йоан Пеле реагира добре и спаси.

65' ГОЛ за Залцбург! Буна Сар си отбеляза автогол и така Залцбург поведе с 2:0, с което изравни общия резултат в двата мача на 2:2. Хавиер Шлагер бе на точното място в наказателното поле на Марсилия. 20-годишният австриец зесече топката, възползвайки се от неразбирателство в защитата на гостите, стреля, а след рикошет в Сар, топката влезе в мрежата на френския тим. Гостите протестираха, че играч на РБ Залцбург е бил в засада и влияе на играта.

59' Мунас Дабур стреля, но прати топката вляво от вратата на гостите.

58' Чудесен изстрел на Андре Рамальо към вратата на Олимпик Марсилия, но Пеле предотврати попадение.

53' ГОЛ за Залцбург! Страхотен индивидуален пробив и завършващ удар на Амаду Айдара, който откри за домакините - 1:0.

48' Сериозен пропуск на Валер Жермен, който не успя да уцели вратата на Залцбург от добра позиция.

46' Лукас Окампос отправи обещаващ удар към вратата на домакините, но пропусна целта

Начало на второто полувреме

Край на първото полувреме

37' Валон Бериша изпълни отлично от фаул за РБ Залцбург, но защитник на гостите застана на пътя на топката.

31' Амаду Айдара центрира към наказателното поле на Марсилия, но не затрудни Пеле.

17' Морган Сансон стреля силно от границата на наказателното поле, но прати топката встрани от вратата на австрийския тим.

13’ Мунас Дабур отправи удар към вратата на Олимпик Марсилия, а Йоан Пале се намеси навреме.

6’ Лукас Окампос се пребори за топката, но стреля над вратата на домакините от Залцбург.

3’ Стефан Лайнер центрира в наказателното поле на френския тим, но никой от съотборниците му не успя да засече.

Начало на мача


Стартовите състави:

Залцбург: Александър Валке, Щефан Лайнер, Андре Рамальо, Дуйе Чалета-Цар, Андреас Юлмер, Амаду Айдара, Диадие Самасеку, Фредрик Гулбрандсен, Хавиер Шлагер, Валон Бериша, Мунас Дабур

Олимпик Марсилия: Йоан Пеле, Лукас Окампос, Димитри Пайе, Морган Сансон, Жордан Амави, Буна Сар, Адил Рами, Луис Густаво, Флоран Товен, Максим Лопес, Валер Жермен