Италианката Лиза Витоци спечели преследването на 10 километра от Световната купа по биатлон в германския зимен център Руполдинг.

28-годишната Витоци измина трасето за 30:30.7 минути и допусна само една грешка в първата от четирите стрелби. За италианката това е втори успех за сезона и пети индивидуален в кариерата й.

Втора само на 0.7 секунди остана норвежката Ингрид Тандреволд, която също сгреши само една от 20 мишени. 27-годишната Тандреволд, която спечели спринта, започна много добре преследването и водеше до третата стрелба, когато трябваше да влезе в наказателна обиколка и Витоци се възползва от това, за да излезе начело. Двете бяха рано до рамо метри преди финала, но италианката беше по-добра в последните метри и триумфира.

Друга норвежка Юни Арнеклейв стреля без грешка, но остана на трето място с изоставане от 9.1 секунди, повтаряйки най-добрия резултат в кариерата си.

Две българки участваха в надпреварата. Валентина Димитрова се нареди на 41-а позиция с една наказателна обиколка и пасив от 3:20.5 минути, а Лора Христова е 58-а, последна, с три пропуска в стрелбата и на 6:05.8 минути.

В класирането за Световната купа начело излезе Ингрид Тандреволд с 666 точки, която изпревари французойката Жюстин Бреза-Буше. Днес тя завърши на седмо място и има 657 точки. Трета се изкачи Лиза Витоци с 606. С 54 точки Валентина Димитрова е на 50-мо място, a Лора Христова е 73-а с 8.

В подреждането за преследването след пет от седем старта лидерка е Жюлия Симон (Франция) с 274 точки, следвана от Тадреволд с 266. Христова е 63-а. / БТА