Носителят на Големия Кристален глобус за миналия сезон и петкратен олимпийски шампион Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) постигна първа победа за сезона в Световната купа по биатлон, след като спечели преследването на 12.5 километра в австрийския зимен център Хохфилзен.

Той финишира от 11-ия позиция след представянето си в спринта вчера, но поведе след третата стрелба и финишира пръв пред трима свои сънародници.

Норвежецът измина трасето за 33:05.1 минути с една пропусната мишена в четири стрелби.

Втори е Йоханес Дале на 22.6 секунди с три грешки, пред Тарей Бьо с пасив от 28.4 секунди и два пропуска и Стурла Холм Лагрейд на 39.2 секунди с две грешки.

Йоханес Тингнес Бьо доминираше изцяло през изминалия сезон, в който спечели и пет световни титли, но направи бавен старт в новата кампания и победата дойде едва в петото индивидуално състезание.

"Върнах се! Чувството е хубаво. Чувствах, че имам енергията да стигна до подиума", каза Бьо пред германската телевизия ARD след 75-ата си победа в Световната купа в кариерата.

Двама българи участваха в надпреварата. Владимир Илиев е на 50-о място с пет пропуснати мишени и изоставане от 5:14.6 минути, а Антон Синапов завърши 55-и с четири грешки и на 6:24.2 минути след победителя.

В генералното подреждане за Световната купа след пет старта начело e Тарей Бьо с 290 точки, пред Себастиан Самуелсон (Швеция) с 281 точки и Йоханес Тингнес Бьо с 229. / БТА