Швейцарският доминант Марко Одермат завоюва четвърти Кристален глобус през сезона, след като последното спускане за кампанията в австрийския зимен център Заалбах, което бе и своеобразен завършек на сезона при мъжете, бе отменено поради лоши метеорологични условия.

Последният старт криеше сериозна интрига, тъй като Одермат имаше аванс от 42 точки пред направилия страхотен сезон Сиприен Саразен от Франция, но до спускане така и не се стигна. Надпреварата трябваше да започне по план в 12:15 часа българско време, но в крайна сметка час и половина по-късно от Международната федерация по ски-алпийски дисциплини (ФИС) взеха решение да отменят състезанието заради вятър и снеговалеж над Заалбах.

Снимки: БГНЕС / BGNES
21 снимки

Решението позволи на Одермат да опази преднината си на върха в класирането. По този начин швейцарецът прибави към Кристалните глобуси, които вече спечели в генералното, Супер-Г и гигантския слалом. Шампион в слалома стана представителят на Австрия Мануел Фелер.

За Одермат това е първи Кристален глобус в дисциплината спускане. Миналата година той остана трети в крайното подреждане. Любопитно е, че 26-годишният скиор от Швейцария градира по спечелени Кристални глобуси, след като през 2022 грабна два, миналата година взе три, а сега цели четири.