Едва 17 дни са изминали от 2011 година, а вече българският тенис пише история. Водещите ни ракети взеха 5 победи на високо световно ниво, а сме само началото.

Григор Димитров е на път да изпревари Орлин Станойчев, който преди цели 11 години бе сред най-добрите под номер 96, а сега 19-годишният хасковлия е на път да му вземе званието “най-успешен мъжки тенисист за всички времена на България” защото с успеха си в първия кръг на основната схема на Откритото първенство на Австралия си осигури място в Топ 100 на света, а има още мачове.

От десетилетие насам България не е имала представители и при жените, и при мъжете в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем. Браво на Гришо и на Цвети! България не знам от колко десетки години в един ден е регистрирала победи и при мъжете, и при жените на турнир от такъв ранг! Браво на Цвети и на Гришо. И всичко това въпреки всичко. Въпреки че някои институции не ги признават като част от водещите ни спортисти. Само федерацията ги обезпечава, за да реализират потенциала си, за да са сред най-добрите на планетата, за да ни радват, за да провокират още повече деца да хванат ракетата и да потичат на корта.

Рано тази сутрин Григор Димитров разби 38-ия в света руснак, състезаващ се за Казахстан Андрей Голубьов с 6:1, 6:4, 6:2 и записа първи свой успех в турнир от Големия Шлем при мъжете. Също така най-добрият ни тенисист е дебютант на “Мелбърн Парк“, за първи път се класира за втория кръг на подобен турнир при второто си участие след "Уимбълдън" през 2009 година.

Хасковлията бе изключително стабилен и се реваншира набързо за агресивните си и емоционални действия преди Нова година. Но за Гришо това бе не първи, а четвърти успех в Мелбърн, след като и с обрати, а и съвсем спокойно мина през 202-сантиметровия Томас Шурел, Реда Ел Амрани и Матео Виола. Давай, Гришо, продължавай в същия дух!

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова пък извоюва правото си да е сред поставените на Аустрелиън Оупън и преди часове се класира за втория кръг, като преодоля Полин Парментие. Полуфиналистката от Уимбълдън сега чака 85-ата в света румънка Моника Никулеску. И пловдивчанката пише история - играе за пети път в кариерата си във втория кръг на Откритото първенство на Австралия, но никога досега не е преодолявала тази фаза в Мелбърн. Успех, Цвети! Ти можеш! Стискаме палци и на двойки!

И защото е Антонов ден - денят за предпазване от болести, Гришо и Цвети си свършиха работата. Двамата не с питка, а с победи, спазиха традицията, за да е здрав, успешен и ползотворен сезон 2011-та на бг-тениса.