Американската тенисистка Коко Гоф ще извлече много позитиви от последната си кампания от Големия шлем като тийнейджърка, след като болката от загубата ѝ от Арина Сабаленка във вълнуващия полуфинал на Откритото първенство на Австралия избледнее.

Гоф се изправи срещу втора поставена в схемата Сабаленка, загуби с 6:7(6), 4:6 за 102 минути и не успя да повтори победата си на финала на Откритото първенство на САЩ през миналата година и да получи шанс да вземе втора титла от Шлема.

"Труден мач за мен. Като цяло положителен турнир. Имах шансове и в двата сета, но тя игра по-добре. Мисля, че всичко се сведе до няколко точки.  .  . това е тенисът", заяви американката на пресконференция след двубоя.

"На този етап във всеки турнир, но особено от Големия шлем, независимо дали съм загубил с 1:6, 1:6, или както направих днес, или в тайбрек в третия сет, мисля, че ще боли също толкова много", добави тя.

Гоф е на мнение, че е играла по-добре в сблъсъка сега, отколкото във "Флашинг Медоус" миналия септември, когато спечели първата си титла от Големия шлем.

19-годишната номер 4 в света направи толкова голямо впечатление в спорта на толкова млада възраст, че изглежда забележително, че нейните тийнейджърски години ще приключат едва през март. Въпреки че като цяло беше доста критичка към себе си, Гоф каза, че се гордее с постиженията си през последните четири години и половина, откакто стигна до четвъртия кръг на "Уимбълдън" на 15-годишна възраст.

"Като цяло този етап от живота ми очевидно беше успешен. Исках да спечеля турнир от Шлема като тийнейджър и го направих. Очевидно днес се надявах да спечеля срещу номер 2 в света или поне да си дам шанс да спечеля. Това не се случи, но имам чувството, че съм на правилен път. Надявам се да мога да вървя само нагоре", добави тя.

Може би най-важното, което Гоф каза е, че все още се наслаждава на тениса, дори и при поражение.

„Гледах такива големи мачове, докато растях, на Серина Уилямс и Мария Шарапова, които също губеха. Когато играеш в тях, се чувстваш все едно е краят на света, но след това, когато погледнеш историята - не само един мач е определил кариерата им. Тази вечер ще преживявам поражението, но .  .  . слънцето ще изгрее отново. Утре ще отида на кино или нещо подобно, но ще се гордея със себе си", завърши американката тенисистка. / БТА